نمایش نمایش

ID : 11752343
گزارش/

عروس‌های کوچک در شهر مهردشت ابرکوه


در شرایطی که در سطح کشور مسئولان و کارشناسان از بالا رفتن سن ازدواج ابراز نگرانی می‌کنند، در مهردشت، پایین بودن سن ازدواج، حتی در سنین کمتر از 13 سال ایجاد نگرانی کرده است.

به گزارش عصر فرهنگ، ازدواج دختران کم سن و سال در شهر مهردشت بخش بهمن ابرکوه اکنون به یک آسیب اجتماعی تبدیل شده و باورهای غلط سال‌های دور امروز در قالب سنتی مشکل‌ساز ظهور پیدا کرده است.

 

آسیب‌های اجتماعی که در زمانی نه چندان دور فقط در شهرهای بزرگ ظهور و بروز داشت، اکنون به شهرهای کوچک و حتی روستاها کشیده شده است.

 

اگرچه به گفته برخی کارشناسان، بسیار دیرهنگام به امر آسیب‌ها و درمان آن فکر کرده‌ایم اما به قول ضرب‌المثل معروف، «ماهی را هر وقت از اب بگیرید تازه است» و باید برای جلوگیری از گسترش این آسیب‌ها تلاش‌ها را بیشتر کرد.

 

در بحث آسیب‌ها برخی از معضلات مانند حضور ماهواره در خانواده‌ها یک مشکل کشوری است ولی برخی از آنها مختص برخی از مناطق است که متأسفانه به فرهنگ آن جامعه و باورهای مردم باز می‌گردد؛ البته آسیب‌های همین مناطق نیز در نهایت برای کشور مشکل‌آفرین است زیرا مشکلات یک خانواده نیز به کشور سرایت می‌کند.

 

 

ازدواج دختران مهردشتی در سنین پایین مشکل‌ساز شده است

یکی از مشکلاتی که در شهر مهردشت بخش بهمن ابرکوه با جمعیتی حدود 7هزار نفر به چشم می‌خورد و در برخی دیگر از نقاط دیگر کشور نیز وجود دارد، مشکل ازدواج دختران کم سن و سال است؛ امری که اکنون از طرف مسئولان و کارشناسان به عنوان یک آسیب به آن نگاه می‌شود.

در شرایطی که در سطح کشور مسئولان و کارشناسان از بالا رفتن سن ازدواج ابراز نگرانی می‌کنند، در مهردشت، پایین بودن سن ازدواج ایجاد نگرانی کرده است.

یکی از اصلی‌ترین موضوعات مورد بررسی در جلسات مختلف بررسی آسیب‌های اجتماعی شهر مهردشت، همین مسئله ازدواج‌های زودهنگام است.

برخی از اعضای این جلسه که آخرین آن با حضور دادستان ابرکوه و جمع دیگری از مسئولان در شهرداری مهردشت برگزار شد، عنوان می‌کردند که بر اساس فرهنگی که در بین مردم وجود دارد، اگر سن دختری از 18 سال بالاتر برود و شوهر نکند دیگر در خانه می‌ماند و همین مسئله باعث ازدواج دختران در سنین پایین می‌شود.

 

 

گام نخست شناخت آسیب‌ها است

دادستان دادگاه عمومی و انقلاب ابرکوه در این زمینه با تأکید بر امر پیشگیری در رفع آسیب‌های اجتماعی اظهار داشت: آنچه در پیشگیری مطرح است، شناخت آسیب‌هایی است که در بخش بهمن وجود دارد و بعد از آن پیدا کردن راه‌های پیشگیری است.

علی‌محمد دشتکیان افزود: امیدواریم همانطور که شورای اسلامی شهر ابرکوه مصوب کرد تا شورای اسلامی شهر مهردشت نیز بودجه‌ای را برای بحث‌های پیشگیرانه داشته باشد، خوشبختانه شهردار مهردشت نیز با تشکیل این جلسه نشان داد که در بحث پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی جدی است.

 

 

برای کاهش آسیب‌ها چه کرده‌ایم؟

وی ادامه داد: در این میان باید به این مسئله بیندیشیم که هر کدام از ما فارغ از اینکه دولت چه می‌کند، برای سالم‌سازی جامعه از این آسیب‌ها چه می‌توانیم انجام دهیم.

 

دشتکیان گفت: ازدواج‌های با سنین پایین اکنون به عنوان یکی از آسیب‌های شهر مهردشت مطرح است که مشکلات بسیاری را به دنبال داشته و همه باید در این زمینه به فرهنگ‌سازی روی بیاورند.

 

مسئول نمایندگی آموزش و پرورش ابرکوه نیز اظهار داشت: بیشتر آسیب‌های اجتماعی، گردن‌گیر آموزش و پرورش می‌شود و تبعات آن بیش از هر جا متوجه آموزش و پرورش و قشر دانش‌آموز است.

 

 

ازدواج دختران دانش‌آموز، مدارس را با مشکل مواجه کرده است

رضا عمیقی در مورد یکی از این آسیب‌ها در شهر مهردشت افزود: یکی از این معضلات، ازدواج در سنین کم است و خود شاهد بودم که دانش‌آموز اول راهنمایی به من می‌گفت که در سال پیش ازدواج کرده‌ام.

 

وی ادامه داد: گاهی شاهد هستیم که نزدیک به نیمی از دانش‌آموزان دختر یک مدرسه ازدواج کرده‌اند و خارج از مشکلات متعددی که این مسئله در مدارس به وجود آورده است، گاهی مواقع مشاهده می‌کنیم که در ایامی مانند عید، به طور مثال شش دانش‌آموز به خاطر خریدها و امور خانه در کلاس حاضر نمی‌شوند.

 

یکی از اعضای شورای اسلامی شهر مهردشت نیز اظهار داشت: برخی از مشکلات و به نظر من بیشترین مشکلی که باعث می‌شود این ازدواج‌ها سر بگیرد، ضعف قانون است.

 

مصطفی تولایی افزود: ضعف قانون باید برطرف شود تا این ازدواج‌ها به ثبت نرسد زیرا در بسیاری از موارد، سنینی که دختران را شوهر می‌دهند، غیرقانونی است.

 

 

طلاق مهم‌ترین آسیب ازدواج دختران در سنین پایین است

به گفته کارشناسان یکی از آسیب‌هایی که خانواده‌ها را به دلیل ازدواج دختران در سنین پایین با مشکل روبرو می‌کند و از مهم‌ترین آنها طلاق است. دختری که هنوز نمی‌داند از زندگی چه می‌خواهد، نمی‌تواند خواسته‌های همسرش را برآورده کند، به این مسئله دختران دانش‌آموزی را اضافه کنید که در عین حالی که باید وظیفه شوهرداری را به انجام برساند، باید به وضعیت تحصیلی خود نیز توجه کنند و گاهی تداخل این امور زندگی را به کام زوجین تلخ می‌کند.

 

در این میان باید قانون را محور اصلی هر کاری قرار داد اما آنگونه که دیده می‌شود و به گفته برخی از صاحب‌نظران؛ در این زمینه قانون نقص‌هایی دارد که یکی از این موارد قانون تعیین سن ازدواج است.

 

قانون سن ازدواج دختران و پسران، فراز و نشیب‌های بسیاری را در سال‌های مختلف پشت سر گذاشته است و در نهایت، مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال 1381 رای به اصلاح ماده 1041 قانون مدنی داد و کمینه سن ازدواج برای دختران و پسران به ترتیب 13 و 15 سال خورشیدی تعیین شد.

 

البته در اصلاحیه سال 1381، این امکان به وجود آمد تا بنابر خواست پدر یا جد پدری و تشخیص دادگاه، دختران زیر 13 سال هم بتوانند به عقد ازدواج در بیایند.

 

 

مردم نگران هم‌کلاسی دختران متأهل با فرزندان خود هستند

یکی دیگر از مواردی که قانون باعث برخی مشکلات شده است که به گفته والدین و دانش‌آموزان مدارس کم هم نیست؛ مسئله حضور دختران متأهل در کنار دیگر دانش‌آموزان و رابطه دوستی عمیق آنهاست که باعث دغدغه خانواده‌های دیگر است که این موضوع نیز در جلسه شهرداری مهردشت مورد توجه قرار گرفت.

 

در گذشته‌ای نه چندان دور، قانونی وجود داشت که امکان ادامه تحصیل دختران متأهل در کنار دیگر دانش‌آموزان را نمی‌داد ولی اکنون چنین قانونی وجود ندارد.

 

والدین دانش‌آموزان دارای دختر دانش‌آموز مجرد بر این نکته تأکید دارند که باید این قانون دوباره وضع و یا حداقل کلاس این دانش‌آموزان جداگانه برگزار شود.

 

 

همه برای رفع آسیب‌های خانوادگی تلاش کنیم

اگر چه ممکن است برخی از این ازدواج‌ها نیز موفقیت‌آمیز باشد اما آنچه که امروز در شهر مهردشت به گفته مسئولان دیده می‌شود، آسیب‌های زیادی است که بر خانواده‌ها وارد کرده است.

 

آسیب‌های گریزناپذیر روحی و جسمی، پیامدهای نامطلوب اجتماعی همچون ازدواج‌های ناکام، از هم پاشیدگی خانوادگی، گسترش طلاق، بی‌سوادی و برخی دیگر از معضلات اجتماعی از نتایج مستقیم اینگونه ازدواج‌ها به شمار می‌آید.

 

اما در این میان آنچه قابل ذکر است، داشتن این نگاه به جامعه است که جامعه سالم در گرو داشتن آسیب‌شناسی دقیق همچنین ارائه راهکارهای صحیح، کارآمد و عملی است؛ امری که در گرو قانون‌گذاری با کمترین نقض و کارشناسی و توجه به فرهنگ‌سازی توسط همه آحاد جامعه و نه فقط ادارات فرهنگی است.

منبع: فارس

 






فرهنگی فرهنگی

جدیدترین ها جدیدترین ها