نمایش نمایش

ID : 14673676
تحقیر سادگی و اخلاص؛

هرگز یک روستایی را تحقیر نکنید!


روستانشینان علاوه بر اینکه باید طعم تلخ محرومیت ها را بچشند باید کنایه ها و تمسخر کسانی را تحمل کنند که جایگاه خود را مدیون روستایان و حاشیه نشیان شهرها هستند.

عصر فرهنگ، فرهنگ بسیاری بدی در ایران جاریست. برای تحقیر مخالفان و منتقدان و حتی رقبا، قومیت ها و اقشار خاص ایران مورد مقایسه و تمسخر قرار می گیرند. 

در حالیکه در ادبیات سیاسی کشور پس از به کرسی نشستن حسن روحانی، الفاظ و اصطلاحات تحقیرکننده ای وارد شده که در مبارزات انتخاباتی، روحانی بر حفظ اخلاق سیاسی و تحمل منتقدین تاکید داشت و مشخص نیست چرا رسانه های حامی دولت و برخی از مقامات دولتی همچنان بر به کارگیری چنین ادبیاتی اصرار دارند. 

با شروع مذاکرات هسته ای در دولت و تمرکز آن برای به سرانجام رساندن مذاکرات، آستانه تحمل دولت نیز به همان نسبت کاهش یافت. در سخنرانی ها و اظهارات مقامات دولتی منتقدان با واژه ها و عباراتی چون بی سواد، بدون شناسنامه، به جهنم، ترسو و بزدل، عقب مانده، متوهم و هوچی باز مورد خطاب قرار می گرفتند. تنها چیزی که دولت بر می تابد تعریف و تمجید از دستاوردهایش است. 

اما توهین به اقشار و اصناف نیز در قالب مقایسه ها به ادبیات سیاسی ورود پیدا کرد. مشاوررئیس جمهور از واژه لبوفروش و راننده تاکسی برای کسانی استفاده کرده که به اظهارنظر انتقادی درباره مذاکرات هسته ای می پرداختند.(+) این ادبیات همچنین در عرصه رسانه ای نیز وجود دارد که در نمونه متاخر آن، روزنامه اصلاح طلب آفتاب یزد پس از اظهارات بهنوش بختیاری در یک برنامه رادیویی درباره توافق هسته ای او را چنان مورد توهین و تمسخر قرار داد (+) که صدای بازیگران و دیگر رسانه ها نیز برای حمایت از خانم بختیاری بلند شد. 

کار توهین به برخی از اقشار مردم ایران به منتقدان، بازیگران، لبوفروشان و بقال ها ختم نشد. در آخرین سری سریال توهین ها، روستایی ها نیز بی نصیب نماندند. آیت الله هاشمی رفسنجانی در مصاحبه ای درباره برخی منتقدان خود که نسبت به خاطره‌های دو نفره او انتقاد دارند گفته بود: تا پیش از انقلاب در کوچه های روستایشان می گشتند، حالا امروز انقلابی شده اند. 

هر چند برخی از رسانه ها پس از انتشار این اظهارات، به دنبال سبغه روستایی بودن هاشمی رفتند و از محل سکونت و تولد او در کودکی و نوجوانی گزارش هایی دادند تا روستایی بودن را به رخ وی بکشند اما هستند کسانی که با ورود به شهرها، اصل و نسب خود را فراموش می کنند و ارزش های محل تولد برای آنها به مثابه حقارت نمود پیدا می کند.

با این وجود ارزش های انسانی محدود به جغرافیا و منطقه نیست و چه روستازادگانی که به بزرگ مردان تاریخ بدل شده اند. تقسیم بندی و تفکیک انسان ها با برچسب های قومیتی و منطقه ای، در فرهنگ ایرانیان رسوخ پیدا کرده است اما زمانیکه این فرهنگ به میان سیاستمداران و مسئولین راه پیدا می کند، ابعاد بدتری پیدا می کند. قبح شکنی در این زمینه می تواند راه را برای بی اخلاقی های سیاسی بعدی باز کند.

هاشمی رفسنجانی نیز به عنوان رئیس مجمع تشخیص مصلحت و نماینده مجلس خبرگان رهبری، از این امر مستثنی نیست. چه با قصد توهین و چه برای نقد برخی از مخالفان خود، استفاده از برخی از واژه ها و عبارات، ارزش سخن گوینده را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار خواهد داد. اینکه هاشمی رفسنجانی منتقدان و مخالفان خود را روستایی لقب داده ، از ارزش روستاییان عزیز هیچ چیزی کم نمی کند بلکه طرز فکر گوینده را نشان خواهد داد. جمله معروف ادب مرد به از دولت اوست را باید بر تارک تمامی ادارات، سازمان ها و نهادها نوشت تا مسئولی یا مقامی فراموش نکند در اظهارات و رفتارهای خود اصل را بر اخلاق و فرهنگ اسلامی - ایرانی قرار دهد.

اینکه چرا روستایان این بار قربانی توهین ها و تمسخرهای حامیان دولت قرار گرفته اند شاید نشان از کینه ای باشد که از این قشر در حمایت از دولت قبل به دل گرفته اند. روستایی ها از حامیان اصلی احمدی نژاد در دولت نهم و دهم بودند. سیاست های حمایتی دولت سابق و حضور او در زمان سفرهای استانی در روستاها و شهرهای کوچک، باعث شده بود تا خیل عظیمی از این قشر از احمدی نژاد در انتخابات حمایت کنند. موضوعی که کماکان توسط تئوریسین های اصلاح طلب در ارزیابی سبد رای احمدی نژاد مورد تاکید قرار می گیرد. 

در پایان باید یادآوری کنیم زمانی که نام روستا و روستایی به میان می آید، انسان یاد سادگی و اخلاص می افتد. یاد کوچه های خاکی با بوی خاک زمانی که مادربزرگ ها آن را آب و جارو می کردند، یاد دیوارهای کاه گلی، یاد شیرمردانی که با سادگی روستایی خود راهی جبهه های جنگ شدند و در خاک روستا آرامیده اند. روستایی بودن حرمت دارد و باید این حرمت را کسانی بیشتر محترم بشمارند که جایگاه خود را مدیون آنها هستند. هیچ وقت یک روستایی را تحقیر و تهدید نکنید چون او دلی دارد کوچک که زود می شکند هر چند زود هم می بخشد. به جای تحقیر و تمسخر، باید آنها را دریافت که با وجود کمبود امکانات یکی از اصلی ترین پشتیبانان انقلاب اسلامی و نظام هستند. همانطور که یک شهرنشین یک رای دارد، یک روستانشین نیز یک رای دارد.

فرهنگ نیوز






فرهنگی فرهنگی

جدیدترین ها جدیدترین ها