نمایش نمایش

ID : 24637249
حرکت به سمت محصول ارگانیک؛

پسته ارگانیک به کمک کشاورزان اردکانی آمد/کاشت پسته در 7430 هکتار از اراضی این شهرستان


یکی از پسته کاران با تجربه اردکان توانسته است علاوه بر افزایش 4 برابری محصول خود، با مدیریت خوب و موفق، محصول پسته ارگانیک و سالم به کشورهای اروپایی صادر کند.

به گزارش عصر فرهنگ، اردکان از بزرگ ترین شهرهای استان است که مانند یزد و دیگر شهرهای استان از خشکسالی و بحران بی‌آبی رنج می‌برد. علاوه بر این بحران، اردکان با شوری آب هم مواجه بوده و میزان شوری آب آن برابر با 10‌ ای‌ سی است. هر چند اردکان از شهرستان‌های شاخص در کشت محصول «پسته» است اما شوری آب این شهرستان مسئولان و کشاورزان را بر آن داشته تا الگوی کشت خود را تغییر دهند و به سمت کشت پسته حرکت کنند.
یکی از پسته کاران با تجربه اردکان توانسته است با بهره گیری از حداقل امکانات، بهترین بهره وری را از کاشت پسته داشته باشد؛ به طوری که موفق شده علاوه بر افزایش 4 برابری محصول خود، با مدیریت خوب و موفق، محصول پسته ارگانیک و سالم به کشورهای اروپایی صادر کند.

کاشت پسته در 7430 هکتار از اراضی اردکان
رئیس جهاد کشاورزی شهرستان اردکان با اشاره به تغییر الگوی کشت کشاورزان شهرستان اردکان می‌گوید: با توجه به شوری آب و بحران خشکسالی شهرستان اردکان، کاشت پسته مهم ترین الگوی کشت این شهرستان است.
«علیرضا احمدی» می‌افزاید: شوری آب شهرستان اردکان، 10 ای سی است که این مساله باعث شده کشاورزان اردکانی الگوی کشت خود را از کاشت محصولاتی مانند انار و دیگر میوه‌هایی که نیاز به آب زیاد دارند به کشت پسته تغییر دهند.
به گفته وی، امسال پسته در 7 هزار و 430 هکتار از اراضی شهرستان کشت شده که به دلیل سازگاری با آب شور از مرغوبیت بالایی برخوردار است. همچنین بیش از 11 هزار تن پسته از باغ‌های اردکان برداشت شده است که 220 میلیارد ریال ارزش دارد.
احمدی ادامه می‌دهد: بیشترین ارقام پسته شهرستان اردکان از نوع بومی و بادامی است ولی نوع فندقی و اکبری هم در این شهرستان کشت می‌شود. وی افزود: فصل برداشت پسته از آخر تیرماه شروع می‌شود و تا اواخر آبان ماه ادامه خواهد داشت. نوع پسته زود‌رس آن اواخر تیر بارور و برداشت می‌شود.
به گفته این مسئول، علاوه بر تغییر الگوی کشت شهرستان اردکان برای بهره وری بیشتر در کشاورزی در شرایط خشکسالی، شیوه آبیاری کشاورزی هم از حالت سنتی به سمت آبیاری کم‌فشار تغییر یافته است. با توجه به شوری آب، سیستم آبیاری تحت فشار جوابگو نیست و سیستم «آبیاری کم فشار » در اردکان اجرا شده که با استقبال زیاد کشاورزان اردکانی روبه‌رو شده است.احمدی بیان می‌کند: برای حمایت و تشویق کشاورزان برای تغییر سیستم آبیاری، تسهیلات ویژه ای به مبلغ 3‌میلیون‌و500هزار تومان به ازای هر هکتار اجرای کامل سیستم آبیاری کم فشار به‌عنوان یارانه به کشاورزان اردکانی پرداخت می‌شود.

بهره برداری 4 برابری از محصول با کمترین امکانات
یک پسته کار نمونه اردکانی که امسال با ارگانیک‌کردن کشت پسته تولید آن را به 4‌برابر محصول قبل افزایش داده است، در گفت‌وگو با همشهری می‌گوید: کاشت پسته را از سن پایین آغاز کردم و از کودکی با پسته و نحوه کاشت آن آشنا شدم اما کاشت حرفه‌ای را از سال82 شروع کردم.
«سید محمد میر مهدی» پسته کار نمونه اردکانی می‌افزاید: در حالی که متوسط تولید پسته خشک شهرستان اردکان به ازای هر هکتار هزار و 700 کیلو است من توانستم با بهره‌گیری از کمترین امکانات بهترین بهره‌وری را داشته باشم و برداشت پسته را به 7 هزار و 300 کیلو یعنی 4 برابر متوسط برداشت شهرستان اردکان برسانم. وی با تقدیر از جهاد کشاورزی شهرستان اردکان می‌گوید: جهاد کشاورزی اردکان در شرایط خشکسالی و بحران آب و همچنین مشکل شوری آب با مدیریت صحیح کشاورزان را تشویق و حمایت می‌کند.
میر مهدی می‌افزاید: من در شروع با سرمایه اولیه 100‌میلیون تومانی در کشت پسته فعالیت کردم و در کنار کشاورزی اکنون صادر کننده و سرمایه گذار هستم که در حال حاضر ارزش ریالی محصولات پسته به 5 میلیارد تومان رسیده است.
این پسته کار نمونه اردکانی ادامه می‌دهد: من محصول را از باغدار خریداری و مغز پسته را در کارتن 10 کیلویی صادر می‌کنم و با توجه به این که در کنار باغ پسته واحد ترمینال و فرآوری دارم قبل از صادر شدن محصول پسته به طور کامل از لحاظ کمی و کیفی آزمایش می‌شود.
میرمهدی می‌گوید: سالانه 500 تن پسته به کشورهای اروپایی و آسیایی صادر می‌کنم و اکنون در حال رایزنی با کشور آلمان برای صادر کردن محموله پسته هستم. پسته از لحظه برداشت تا فروش و صادرات با ماشین آلات به‌صورت کاملا بهداشتی و مکانیزه فراوری می‌شود و به دست مشتری می‌رسد.

ارگانیک بودن پسته صادراتی پسته کار نمونه
پسته کار نمونه اردکانی می‌گوید: امسال از 20‌هکتار سطح زیر کشت پسته، 10 هکتار آن پسته بارور بود. از این مقدار سطح زیرکشت 20‌تن پسته خشک و 80 تن پسته تر برداشت می‌شود. دلیل 4‌برابر شدن محصول پسته، رسیدگی به موقع، آبدهی مناسب، هرس و تجربه است.
وی با اشاره به ارگانیک بودن محصول خود، بیان می‌کند: نوع پسته من احمدآبادی و اکبری است دلیل ارگانیک و سالم بودن این پسته ، استفاده نکردن از سم و کود شیمیایی است، از آفت‌کش‌ها خیلی کم استفاده می‌کنم و آن را بر اساس کیفیت انتخاب می‌کنم.
به گفته میرمهدی، این محصول پسته به دلیل مدیریت آفت‌کش‌ها، بهره‌گیری از روش‌های مبارزه غیر شیمیایی برای کنترل آفات و بیماری‌ها، فراوری بهداشتی و جداسازی پسته‌های آلوده از پسته‌های صادراتی و بسته‌بندی مناسب و بهداشتی با کیفیت و ارگانیک به دست مشتری می‌رسد.

حرکت به سمت محصول ارگانیک
پسته کار نمونه اردکانی، می‌گوید: کشاورزان باید با مدیریت مناسب و با توجه به بحران آب این شهرستان، نوع آبیاری خود را تغییر دهند و از آبیاری سنتی به سمت آبیاری نوین حرکت کنند.
«سید محمد میر مهدی» می‌افزاید: آمادگی کامل دارم تا تجربه خود را برای تولید پسته ارگانیک و با کیفیت در اختیار دیگر کشاورزان قرار دهم. اگر جهاد کشاورزی همکاری کند الگوی پسته ارگانیک را در اختیار دیگر کشاورزان قرار می‌دهم.

 آمریکا؛ رقیب جدی پسته اردکان
رئیس جهاد کشاورزی شهرستان اردکان می‌گوید: باید برای بازاریابی و کسب بازارهای بیشتر خارجی تلاش شود و موانع و مشکلات آن برطرف شود. احمدی با اعلام این‌که آمریکا رقیب جدی پسته ایران است، بیان می‌کند: پسته اردکان بعد از رفسنجان دارای مرغوبیت بالایی است ولی به دلیل وجود دلالان و واسطه‌گران و همچنین نبود بسته بندی مناسب با افت روبه‌روست و آمریکا رقیب سخت پسته ایران به ویژه اردکان است. این مسئول با اشاره به تعداد پسته کاران شهرستان اردکان، می‌افزاید: 7 هزار تولید کننده پسته در شهرستان اردکان فعالیت دارند و از طریق فروش پسته امرار معاش می‌کنند. احمدی می‌گوید: اخیرا یکی از پسته کاران اردکان موفق شده است برداشت پسته خود را 4 برابر افزایش دهد و با استفاده از کود مناسب و کاهش مواد شیمیایی برای مبارزه با آفات، پسته خود را کاملا ارگانیک کند. وی ادامه می‌دهد: این پسته کار نمونه کاملا خودکفاست و در کنار کاشت پسته در امر صادرات وسرمایه گذاری هم فعالیت دارد؛ همچنین در کنار مزارع پسته خود واحد فراوری، ترمینال و آزمایشگاه کمی و کیفی هم راه اندازی کرده است.

انتهای پیام/س*






فرهنگی فرهنگی

جدیدترین ها جدیدترین ها