تجمل گرایی و چشم و هم چشمی ؛ معضل خانواده های هراتی
به گزارش یزد رسا به نقل از طنین خاتم؛ یکی از مشکلاتی که امروزه اکثر خانوادهها با آن درگیرند و به نوعی در زندگی خود آن را لمس کردهاند، رقابتی به نام چشم و همچشمی است.
رقابتی که غالباً زمینهسازی آن ، از دوران کودکی و نوجوانی آغاز میشود و گاهی برای همیشه ممکن است در وجود فرد ریشه دوانده و از بین بردن آن دشوار باشد.
پدیده نابهنجار چشم وهمچشمی از جمله پدیدهها و مولفه هایی است که میان مردم و بهخصوص زنان به شکل گسترده وجود دارد و بیشتر افراد دست کم در موردی و یا زمانی گرفتار این نابهنجاری اجتماعی میشوند. مؤلفههای اساسی چشم و همچشمی در تظاهر، رقابت ناسالم، احساس خودکم بینی و کمبود، در امور مادی و ارضای آن به اشکال گوناگون یافت میشود.
بررسیهای علمی نشان میدهد که چشم و هم چشمی بد و رقابت ناسالم در برخی از موارد موجب تحریک افراد و وقوع تخلفاتی در آنها میشود. در بسیاری از موارد، وسواس، اختلافهای رفتاری، پرخاشگری و حتی طلاق در خانوادهها از چشم و همچشمیهای کوچک آغاز شده است.
متاسفانه مردمان شهر هرات نیز امروزه به صورت چشمگیری دچار آفت چشم و هم چشمی شده اند و این ناهنجاری مانند تارهای عنکبوت بر زندگی و روابط خانواده ها تنیده شده است.
یکی از پدران زحمتکش هراتی در گفتگو با طنین خاتم اظهار داشت: در زمان های نه چندان دور، حدود بیست سی سال گذشته ، رسم و رسومات جشن عروسی و ازدواج با کمترین هزینه و به دور از چشم و هم چشمی های آشنا و فامیل برگزار می شد ؛ اما امروزه برپایی مراسم جشن عروسی و فراهم کردن امکانات اولیه ازدواج به دغدغه اصلی جوانان و خانواده های هراتی تبدیل شده است.
وی درباره خرید جهیزیه چشم پر کن برای دختران اظهار داشت: جهیزیه، به خودی خود، سنگ پیش پای جوانان برای پیوند زناشویی می گذارد و هر خانواده ای بنا به موقعیت مالی جهیزیه تهیه می کند، ولی در بعضی از مواقع خواسته های نابجای دختر و یا حتی خانواده همسر آینده مشکلات را دو برابر می کند و برای چشم و هم چشمی لوازمی خریداری می شود که خانواده ها توان پرداخت هزینه های آنان را ندارند.
پدر هراتی می گوید: طبق آداب و رسوم گذشته ، تهیه جهیزیه دختر ، وظیفه پدر است ؛ ولی نه اینکه با خرید جهیزیه چشم پر کن تمام خانواده تحت فشار مالی قرار بگیرند و اکثرا لوازم و اقلامی خریداری می شود که شاید ده ها سال به کار زوج نیاید.
وی افزود: خانواده های هراتی سبک غلطی در زندگی در پیش گرفتند و بیشتر توجه آنان درگیر تجملات و مدگرایی شده است.
یکی از کارشناسان آسیب شناسی در گفتگو با طنین خاتم اظهار داشت: چشم و همچشمی تا حدی در زندگی ما جای پیدا کرده است که حتی همه اموری که در زندگی میتوانند به سادگی پیش بروند تبدیل به یک معمای لاینحل میشوند. کسانی در رقابت چشم وهمچشمی گرفتار میشوند، غالباً اعتماد به نفس پایینی دارند.
خانم دهقان گفت: از پیامدهای غلط این پدیده میتوان به پدیدههای طلاق، اعتیاد، اختلافات خانوادگی، افسردگی و اختلالات روحی - روانی اشاره کرد.
وی افزود: چشم وهمچشمی، ریشه در رقابت ناسالم و الگوبرداریهای نادرست دارد. از اینرو شخص، گرفتار بیماریهایی چون حسادت، حسرت و اندوه و افسردگی میشود و گمان میکند که فقدان ثروت و کمبودهای مادی به معنای اهانت و ذلت و خواری اوست.
این کارشناس آسیب شناسی درباره تاثیر چشم و هم چشمی در طلاق معتقد است که، این پدیده یک اتفاق زیرپوستی محسوب میشود و نمیتوان درصد مشخصی برای آن تعیین کرد ولی اکثر طلاق ها به علت چشم و هم چشمی است و در برخی دیگر از آنها چشم و هم چشمی یکی از عوامل تشدید کننده اختلافات است.
دهقان چشم و هم چشمی را یکی از آفت های پیش روی ازدواج آسان بیان کرد و اظهار داشت: متأسفانه به خاطر چشم و هم چشمی بسیاری از خانواده ها در تهیه جهیزیه و مخارج ازدواج فرزندانشان با مشکل جدی مواجه هستند و باید برای این معضل چاره ای اندیشید.
Related Assets:
- تجملگرایی آفت مهمانی ایرانی و صله رحم است
- تقویت فرهنگ قناعت و سختکوشی یزدیها؛ تنها راهکار مقابله با «تجملگرایی»
- شیوع ذائقه های جدید و تجمل گرایی افراطی یزدی ها!/تغییر فرهنگ؛ آفتی برای زندگی سالم
- تجمل گرایی باعث ایجاد احساس فقر در جامعه می شود/ مسئولان باید مثل مردم زندگی کنند
- «تجملگرایی»؛ مانعی برای ازدواج
- تجمل گرایی با هویت ملی و مذهبی ما در تضاد است/آیا سبک زندگی بزرگان دینی ما اینگونه بود؟