60 تا 70 درصد سرطان ها قابل پیشگیری است/تمام بدن مستعد سرطان به غیر از ناخن و مو
به گزارش یزدرسا، دکتر محمد فرات یزدی فوق تخصص خون و سرطان اظهار کرد: ژن ها تنظیم کننده تکثیر و تخریب سلولی هستند و اختلال ژنتیکی که عوامل محیطی به شدت روی ان نقش دارند باعث بر هم خوردن توازن تکثیر و تخریب شده و به طرف تکثیر بیش از حد رفته و در نهایت تومور و در صورت داشتن قدرت تهاجم به سرطان تبدیل میشود، این تکثیر میتواند حتی به هشت تا 10 برابر معمول برسد.
وی گفت: بر خلاف باورها، عوامل ژنتیکی به معنی ارث نیست زیرا ارث یا ژن عامل تنظیم رفتارهای سلول در بدن است.
فرات یزدی علت تغییر ژن را عوامل وارثتی و محیطی دانست و گفت: برخی مواد، آلاینده ها و سم ها موجب تغییر در ژن می شود.
دکتر فرات با اشاره به اینکه عوامل ژنی و محیطی در هم ادغام شده و موجب تکثیر سلول می شود عوامل محیطی را شامل اشعه ها ، الاینده ها ،دخانیات ، سموم ، فست فودها ، سوخت های ناقض ، مواد شیمیایی و خوراکی های غیر بهداشتی اعلام کرد.
وی تصریح کرد: این باور که عوامل محیطی، به خودی خود موجب سرطان می شود باور غلطی است زیرا اینها فقط از عوامل مستعد کننده سرطان هستند.
وی استفاده از سبزیجات ، میوه ها ، ویتامین ها ، استفاده نکردن زیاد از گوشت قرمز و چربی ها را از مهمترین عوامل پیشگیری از سرطان خواند و گفت: چاقی و کم تحرکی از عوامل مستعد سرطان است و چند سالی است که به طور قطعی ثابت شده موجب ابتلا به سرطان های معده ، روده و سینه می شود.
ایرنا نوشت: به گفته وی این امر شامل افرادی که در خانواده بطور ژنتیکی چاق هستند نمی شود بلکه شامل کسانی است که در طول زندگی دچار چاقی شکمی و لگنی شده اند.
این فوق تخصص خون و سرطان به نقش استرس در ایجاد سرطان اشاره کرد و با بیان اینکه استرس و فشارهای عصبی سلول های ایمن را سرکوب می کند گفت: منظور از استرس ، استرسهای ماژور (بزرگ) مانند پیامدهای منفی آتش سوزی ، فوت اقوام و بیکاری هستند و البته سایر استرس ها هم اگر دائمی باشند بی ثاتیر نیستند .
وی با اشاره به اینکه رفتارهای پرخطر و عفونت های ویروسی هم از عوامل مستعد کننده سرطان هستند از 'تغذیه سالم، تحرک بدنی و محیط سالم دور از الاینده ها' بعنوان مثلث کاهش دو سوم سرطان ها یاد کرد.
این پزشک متخصص با بیان اینکه با رعایت اصول بهداشتی و پیشگیری می توان به جنگ سرطان رفت گفت: 60 تا 70 درصد سرطان ها با رعایت این اصول، قابل پیشگیری است.
وی تست های غربالگری را مهمترین شیوه برای تشخیص زود هنگام سرطان اعلام کرد و گفت: تست های غربالگری قادرند در همان مرحله اولیه، سرطان های شایع را تشخیص دهند.
دکتر فرات به اهمیت انجام «پاپ اسمیر» برای کاهش مرگ و میرهای ناشی از این بیماری اشاره کرد و گفت: با این روش، 50 تا 70 درصد مرگ و میرهای ناشی از سرطان کاهش یافته است و از این رو زنان باید همه ساله این غربالگری را انجام دهند.
وی همچنین به بانوان توصیه کرد: از سن 40 سالگی به بعد ، ماموگرافی را در دستور کار خود قرار دهند.
وی در مورد وضعیت سرطان در ایران و استان یزد با بیان اینکه در مجموع ، شیوع سرطان در ایران پایین تر از دنیاست اضافه کرد: در استان یزد شیوع برخی سرطان ها از استانهای دیگر بیشتر است.
به گفته وی نمی توان صرفا با استناد به مراجعه بیماران سرطانی به مراکز درمانی استان یزد به این نتیجه رسید که آمار سرطان در این استان بالاست زیرا 60 درصد کسانی که به خاطر این بیماری به مراکز درمانی استان یزد مراجعه می کنند غیر بومی هستند.
دکتر فرات با بیان اینکه اگر به این همین منوال پیش برویم سرطان در کل جهان تا 15 سال آینده دو برابر می شود گفت: ماموگرافی ، پاپ اسمیر ، بررسی خون مخفی در مدفوع ، کلونوسکپی ، اندوسکوپی، تست غربالگری روده و عکس ریه در زمره تست های غربالگری هستند.
وی به علائم اولیه سرطان اشاره کرد و گفت: لکه پوستی طولانی مدت، تغییر در خال ها، سرفه های طولانی ، خونریزی های غیر طبیعی ، تعریق بیش از حد ، تب طولانی ، دردهای مبهم و اختلالات اداری از جمله این علائم است.
این فوق تخصص خون و سرطان یاداور شد: در صورت تشخیص در همان مراحل اولیه، در 90 درصد موارد قابل درمان هستند.
وی این باور را که تست های غربالگری ممکن است خود موجب سرطان شود باور غلط دانست و افزود: کار پزشک، کشف سرطان است نه ایجاد ان در بدن.
وی روش های متنوع درمان را شامل جراحی ، پرتو درمانی، شیمی درمانی، ایمونوتراپی، هورمون درمانی و درمان های هدفمند ذکر کرد و گفت: مردم نباید از کلمه شیمی درمانی وحشت داشته باشند و از این درمان برای اهداف مختلفی مثل درمان کامل و قطعی سرطان ، امکان پذیر کردن جراحی کامل بیماری و همچنین تسکین الام این بیماران استفاده میشود.
سوانح و تصادفات، بیمایهای قلبی و عروقی و سرطانها، سه عامل اول بیشترین تعداد مرگ و میرها در جهان و ایران هستند.
انتهای پیام /