برگزاری جشنواره استانی میراث معنوی با تأکید بر نقش و مشارکت زنان
به گزارش یزد رسا به نقل از یزد آوا، مدير كل دفتر امور بانوان و خانواده استانداري يزد در نشست کمیته کاري "اجلاس و جشنواره بین المللی میراث فرهنگی معنوي " با حضور نمایندگان ادارات استانی از جمله میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، فرهنگ و ارشاد استانی، ورزش و جوانان، حوزه هنری و غیره به تبادل نظر و تصمیمگیری در خصوص چگونگی مشارکت در برگزاری جشنواره استانی میراث معنوی پرداختند.
فخرالسادات خامسي با بیان اینکه ایران عضو شبکه همکاري بین شهري براي محافظت از میراث فرهنگی معنوی است، یادآور شد: شبکه همکاری بین شهری برای محافظت از میراث فرهنگی معنوی (ICCN) وابسته به یونسکو همه ساله اقدام به برگزاری جشنواره و اجلاس بین المللی در خصوص میراث معنوی (ناملموس) در یکی از عضوهای شبکه میکند و امسال نیز این جشنواره از 16 تا 20 مهر به میزبانی ایران در اصفهان برگزار میشود.
وي با اشاره به اختصاص یک روز جشنواره به موضوع " نقش محوري زنان در احیاء، ترویج و انتقال بین نسلی میراث فرهنگی معنوي" گفت: شناسایی زنان فعال در عرصههای پنج گانه میراث معنوی، برگزاری جشنواره استانی میراث معنوی با تأکید بر نقش و مشارکت زنان با همکاری مادی و معنوی اعضا تا پایان مرداد ماه به منظور شناسایی و انتخاب بهترینها برای معرفی دبیرخانه اجلاس، شناسایی و اطلاعرسانی به هنرمندان با آثار هنری واجد صلاحیت عرضه و فروش برای مخاطب بین المللی و شناسایی و معرفی سازمانهای مردم نهاد مرتبط و فعال در زمینه های مرتبط با میراث فرهنگی معنوی باید مدنظر قرار گیرد.
خامسی با بیان اینکه برگزاری جشنواره استانی میراث معنوی و در نهایت برگزاری این جشنواره در سطح بین المللی در ایران، گامی مؤثر در راستای حفظ و توسعه فرهنگ ایران اسلای و معرفی شایسته مواریث فرهنگی ملی در عرصه بین المللی است، اظهار داشت: عرصههای پنچ گانه میراث معنوی شامل بیانها و سنتهاي شفاهی، هنرهاي اجرایی و نمایشی، فعالیتهاي جمعی، آیینها و جشنها، دانشها و اعمال مرتبط با طبیعت و کیهان و صنعت گري سنتی شامل کلیه مهارتهاي مربوط به تولید صنایع دستی سنتی است.
مدير كل دفتر امور بانوان و خانواده استانداري يزد با بیان اینکه آثار شاخص میراث معنوي استان در این جشنواره به نمایش گذاشته میشود، اضافه کرد: آثار ارائه شده باید جاذبه بین المللی داشته و فرهنگ و سنت ها، آداب و رسوم اقوام، موسیقی و بخش هاي مختلف فرهنگ معنوي استان را در برداشته باشد و حضور گسترده و پررنگ در این اجلاس به معرفی جامعه زنان و توانمندي آنان کمک می کند.
به گزارش یزد آوا، در زمانهاي که با جهانی شدن و یکسان سازي فرهنگی مواجه هستیم، شناسایی و بیان تفاوت هاي فرهنگی مردم درجوامع مختلف امري ضروري بوده و برگزاري این اجلاس بین المللی در ایران فرصتی فراهم می کند تا میراث معنوي کشور در استانهاي مختلف به عنوان یک سرمایه فرهنگی مهم معرفی شود.
تاریخچه مجموعه میراث فرهنگی معنوی ناملموس به سال 2003 برمی گردد که با عضویت 30 کشور تشکیل شد و هم اینک 40 عضو اصلی و 25عضو وابسته دارد و 3 عضو اصلی آن از کشور ایران است.
ایران تاکنون در کنوانسیون میراث فرهنگی ناملموس توانسته 10 اثرکه تقریبا 3 صدم کل آثار ثبت شده در یونسکو در میراث فرهنگی ناملموس است را به ثبت برساند که شامل " ردیف موسیقی ایران، نوروز (مشترک با چند کشور)، موسیقی سنتی بخشی هاي خراسان، آیینهاي پهلوانی وزورخانه اي، تعزیه هنر نمایش مذهبی، مهارت هاي سنتی بافت فرش استان فارس، مهارت هاي سنتی بافت فرش کاشان، نقالی هنرداستان گویی نمایشی ایرانی، مهارت سنتی ساخت لنج و قایقرانی با آن درخلیج فارس و مراسم قالیشویی مشهد اردهال" میباشد.
خامسی در پایان، خواستار شناسایی و معرفی هر چه سریعتر زنان فعال در عرصه هاي پنج گانه میراث معنوي و برگزاري شایسته جشنواره استانی میراث معنوي تا پایان مرداد ماه سال جاري شد.
در پایان جلسه مقرر شد که دبیري این کارگروه برعهده اداره کل فرهنگ و ارشاد استان یزد باشد.
برگزاري نشست با معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار یزد و اختصاص یک جلسه کارگروه تخصصی زنان در روز چهارشنبه هفته جاری به موضوع این اجلاس و معرفی نهادهاي مدنی فعال در حوزه میراث معنوي استان از دیگر مطالب مطرح شده دراین جلسه بود.
گفتنی است، آیسیسیان (ICCN) یا "شبکه همکاري بین شهري براي محافظت از میراث فرهنگی معنوی" تنها سازمان بین المللی حکومتهای محلی و نهادهای فرهنگی است که هدف آن حفظ میراث فرهنگی معنوی جهان است.