ID : 39226517
در میزگرد بورس مطرح شد

بیم و امیدهای بورس در سال ۱۴۰۰/ نقش دولت در ریزش بورس در سال ۱۳۹۹


نقش دولت در ریزش بورس در سال گذشته و بیم و امیدهای آن در سال جدید دو موضوع اصلی میزگرد مجازی بورسی بود که توسط خبرنگار یزدرسا برگزار شد.

به گزارش یزدرسا، میزگرد مجازی بورس در جهت رسیدگی به نقش دولت در وضعیت آن در سال گذشته و امسال توسط خبرنگار یزدرسا برگزار شد.

" بورس " کلمه پرتکراری که بسیاری از خانواده‌های ایرانی در سال ۹۹ بسیار این کلمه را شنیدند، عده‌ای تمام زندگی خود را تبدیل به پول کردند و وارد این بازار تا به قول خودشان یک‌شبه راه صدساله را طی کنند ولی آخر این ماجرا به خوشی تمام نشد.

در گوشه دیگر این ماجرا دولت نیز در سال ۹۹ کلمه بورس را بسیار به کار بکرد و سخنرانی‌های فراوانی انجام دادند تا مردم به حضور در این بازار ترغیب شوند اما برعکس مردم، دولت از اتفاقات رخ داده در بورس راضی بود...

حال یزدرسا قصد دارد در میزگردی با حضور دکتر ناظمی اردکانی عضو هیات علمی دانشگاه یزد، دکتر حاجی غلام سریزدی عضو هیات مدیره کانون کارگزاران ایران و دکتر رسول محمدی پور استاد دانشگاه و کارشناس بازار سرمایه به این سؤالات پاسخ دهد که آیا بازار سرمایه مکان مناسبی برای سرمایه‌گذاری خانواده‌ها است؟ نقش دولت چه زمانی در بورس مثبت خواهد بود و اثرات منفی نخواهد داشت؟ بازار سرمایه چگونه می‌تواند به رشد اقتصادی استان‌ها کمک کند و نقش شرکت‌های سرمایه‌گذاری داستانی در این مسیر چیست؟

***شرط اعتماد مجدد مردم به بورس چیست؟***

طباطبایی عضو هیات علمی دانشگاه در این زمینه اظهار داشت: با توجه به اتفاقاتی که در نیمه دوم سال 99 اتفاق افتاد به نظرمی رسد اعتماد عمومی جامعه از بازار سرمایه، خدشه‌دار شده که لازم است برای سرمایه‌گذاری مجدد مردم در بازار سرمایه باتدبیر و آگاهی بیشتری عمل کرد.

وی ادامه داد: دولت برای بازگشت اعتماد عمومی جامعه باید در یک اقدام فوری ارزش صندوق پالایش را که به عموم مردم واگذار کرده است را به بازده مناسبی برساند و همچنین شرایط فروش سهام عدالت به‌صورت مستقیم و آنلاین را از طریق پرتفوی سرمایه‌گذاران فراهم آورد تا این فرآیند اعتمادسازی به‌مرور دوباره اتفاق بی افتد.

طباطبایی تصریح کرد: البته نباید انتظار داشت فرآیند اعتمادسازی در یک بازه زمانی کوتاه‌مدت به وقع بپیوندد زیرا که این فرآیند زمان‌بر بوده و نیازمند ایجاد تعادل و شرایط مناسب سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه است و که لازمه آن تلاش دولت از رشد بازارهای دیگر به خصوص بازار کالا و ارز و طلا می‌باشد.

حاجی غلامی کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه لازمه وقوع سرمایه‌گذاری و اعتماد مردم به بازار سرمایه فرهنگ‌سازی می‌باشد خاطرنشان کرد: گنجاندن سرفصل‌های آموزشی الفبای سرمایه‌گذاری و بازار سرمایه در کتب درسی سطوح مختلف تحصیلی از طریق وزارت آموزش‌وپرورش و فرهنگ‌سازی و ارتقای سواد مالی عمومی با تولید محتوای مناسب و همچنین استفاده از ظرفیت‌های صداوسیما بر اینکه مردم متوجه شوند باید نگاه حضورشان از بازار سرمایه بلندمدت باشد.

وی با بیان اینکه باید قبول کرد متأسفانه از اقبال و اعتماد مردم در سال گذشته نسبت به بازار سرمایه به‌صورت مناسب استفاده نشد اظهار داشت: دولت باید با تزریق نقدینگی به بازار و افزایش تقاضا برای خرید سهام در میان‌مدت و به دنبال آن بازدهی بالاتر از بازارهای رقیب عاملی شود تا اعتماد مردم به این بازار برگردد.

حاجی غلامی ادامه داد: دولت باید از قیمت‌گذاری دستوری و تصمیمات خلق‌الساعه که بعضاً توسط برخی از نهادها گرفته می‌شود جلوگیری کند.

رسول محمدی پور دیگر کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه ترغیب سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه بین مردم جامعه، با چند اقدام هماهنگ می‌بایست صورت گیرد اظهار داشت: ابتدا می‌بایست بازار سرمایه نسبت به دیگر بازارهای موازی جذابیت داشته باشد که این مهم با سیاست‌گذاری‌هایی که در ارکان مختلف دولت صورت می‌گیرد باید انجام شود.

وی ادامه داد: گام بعدی باید افزایش نقد شوندگی بازار سرمایه باشد که می‌بایست محدودیت‌های ناشی از دامنه نوسان و تشکیل صف و... برطرف گردد و در نهایت سرمایه‌گذاری اکثر افراد جامعه که تخصصی در این زمینه ندارند باید به‌صورت غیرمستقیم باشد به این صورت که با توجه به سطح ریسک‌پذیری آن‌ها در صندوق‌های مختلف سرمایه‌گذاری نمایند.

دکتر ناظمی اردکانی با بیان اینکه بورس مکان مناسبی برای سرمایه‌گذاری می‌باشد اظهار داشت: اما بهترین ابزار اعتمادسازی مجدد خانواده‌ها، عدم دخالت غیربورسی‌ها و عدم وضع قوانین و مقررات نه‌چندان اصولی است.

وی ادامه داد: اگر این موارد رعایت شود بازار به‌صورت نرمال و خودکار، به روند عادی خود باز خواهد گشت و اقبال عمومی جامعه نیز مجدداً به سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه برمی‌گردد.

این کارشناس بازار سرمایه یکی دیگر از شرط‌هایی که باید بعد از اعتمادسازی برای خانواده‌ها در زمینه سرمایه‌گذاری در بورس فراهم آید بحث آموزش می‌باشد اظهار داشت: متأسفانه به دلیل عدم آگاهی و شناخت نسبت به بازار سرمایه و بالطبع روش‌های درآمدزایی از آن، تعداد کدهای بورسی فعال به نسبت کل جمعیت، عدد قابل‌توجهی نیست.

وی ادامه داد: این در حالی است که در بسیاری از کشورهای دنیا، بالای 50 درصد از مردم، به‌صورت کار روزمره، در بورس فعالیت دارند به همین دلیل بهتر است این آموزش در قالب دروس مختلف از دوره‌های ابتدایی، در مدارس آموزش داده شود.

ناظمی اردکانی با اذعان به اینکه عوامل دیگری هم برای بورسی شدن خانواده‌ها لازم است تصریح کرد: دلایلی دیگری مثل محدود بودن امکانات برای فعالیت در این بازار توسط خانوارها نیز مطرح است و عواملی مانند ایجاد شفافیت در معاملات بازارهای موازی و وضع مالیات برای فعالیت‌های سوداگرانه نیز می‌تواند مردم را به سمت این بازار سوق دهد.

*بازار سرمایه مکان مناسبی برای سرمایه‌گذاری بود؟*

دکتر ناظمی اردکانی عضو هیات علمی دانشگاه در مورد این سؤال با اشاره به اینکه آمارها نشان می‌دهد که در بلندمدت، همیشه بازدهی بازار سرمایه نسبت به بازدهی سایر بازارها بیشتر بوده خاطرنشان کرد: کسی که به این بازار ورود می‌کند باید بداند بازدهی اصلی این بازار در بلندمدت میسر خواهد شد.

وی ادامه داد: بازار سرمایه در کشور ما، دیگر مثل سابق بازاری کوچک با تعداد اندک افراد فعال نیست زیرا که ورود شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی به بورس، سبب شده است در حال حاضر حدود 50 میلیون کد بورسی در بازار سرمایه داشته باشیم بنابراین، مطمئناً زین پس بازار سرمایه و فعالان آن در معادلات و تصمیم‌سازی‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، جایگاه بالاتری خواهند داشت.

حاجی غلامی در پاسخ به این سؤال با اشاره به اینکه بازار سرمایه محل تقابل انتظارات افراد از عایدات سهام شامل سود تقسیم و افزایش قیمت آن است خاطرنشان کرد: هرچند نوسانات جزء ذات بازار است و ریسک و بازده با هم معنا پیدا می‌کند اما تجربه نشان داده است در بلندمدت بازار سرمایه بازده بالاتری را نسبت به بازارهای موازی برای سرمایه‌گذاران خود فراهم آورده است و مکان مناسبی برای سرمایه‌گذاری می‌باشد.

وی ادامه داد: از طرفی رشد اقتصادی و تولید یک کشور باید از مسیر بازار سرمایه بگذرد و افزایش مشارکت‌کنندگان و حضور عامه مردم در بازار سرمایه باعث افزایش دقت سیاست‌گذاران در اتخاذ تصمیمات مرتبط با صنایع می‌شود.

محمدی پور معتقد است در کشورهای توسعه‌یافته، بازار سرمایه مهم‌ترین رکن اقتصاد محسوب می‌شود اما در کشور ما با توجه به عدم شناخت و دانش کافی سیاسیون از این بستر و همچنین تمایل مردم جامعه به سرمایه‌گذاری در دارایی‌های ثابت، این بخش از اقتصاد کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

وی اذعان دارد: در بازار سرمایه اظهارنظرها و صحبت‌های سیاسی و اجتماعی تأثیر کوتاه‌مدت خواهند داشت اما در بلندمدت مسیر بازار سرمایه لزوماً همسو با اظهارات نظرهای متفاوت نیست و آنچه بازار سرمایه را شاخص ساز می‌کند مشاهده عملکرد گذشته آن در چند دهه متفاوت است.

وی ادامه می‌دهد: فرهنگ مردم، مسئله دیگری است که از عدم شناخت بازار ناشی می‌شود و پیشنهاد سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه به‌صورت غیرمستقیم با در نظر گرفتن سطح ریسک‌پذیری افراد منطقی‌ترین گزینه بین سایر بازارهای موازی می‌داند.

وی ادامه داد: فرهنگ مردم گرچه کمتر به‌سوی بازار سرمایه سوق دارد اما با مشاهده عملکرد بازار در بلندمدت این دیدگاه اصلاح خواهد شد.

*نقش بازار سرمایه در توسعه و رشد اقتصادی استان‌ها چگونه است؟*

محمدی پور در پاسخ به این سؤال اینگونه اظهار می‌دارد: تشکیل بورس‌های منطقه‌ای، ایجاد بورس کالا و بورس انرژی، همه بیانگر این موضوع است که گرچه در هر استان صنعت متفاوتی رشد کرده باشد اما از طریق بازار سرمایه، هر فرد می‌تواند از آن بهره‌مند گردد.

وی ادامه داد: به این صورت که شما اگر مالک یک بنگاه صنعتی باشید باعرضه سهام شرکت خود در بازار می‌توانید منابع مالی را از سراسر ایران جذب کنید و یا اگر فرد سرمایه‌گذار باشید می‌توانید در سراسر ایران در هر شرکتی که تمایل داشته باشید سرمایه‌گذاری کنید به این شکل یک کشاورز می‌تواند از مسیر بورس کالا محصولات خود را عرضه کند و یا یک تولیدکننده می‌تواند از یک فردی در استان دیگر بدون هیچ ریسکی مواد اولیه از بازار بورس کالا خریداری کند، تمامی این موارد از امکانات بازار سرمایه است که محدود به هیچ استانی نیست و در تمامی کشور به سهولت در دسترس قرار دارد.

طباطبایی دیگر کارشناس بازار سرمایه حاضر در این میزگرد اظهار داشت: اگر بازار سرمایه بتواند به‌صورت فعال‌تری در استان‌ها حضور پیدا کند در توسعه اقتصادی استان نقش مؤثری پیدا خواهد کرد و همچنین قابلیت دسترسی آسان به بازارهای کالا و بازار انرژی می‌تواند در این زمینه مؤثر باشد همچنین امکان تسهیل در صدور اوراق مناسب برای تأمین مالی پروژه‌های استانی نیز در این زمینه مؤثر است.

حاجی غلامی نیز اظهار داشت: شرکت‌های متوسط و کوچک در استان‌ها می‌توانند در بورس‌ها پذیرش شوند و از مزایای بازار سرمایه از قبیل بهره‌مندی از معافیت‌های مالیاتی، تأمین مالی، افزایش سرمایه، توسعه کسب‌وکار و راه‌اندازی خطوط تولید جدید استفاده نموده و در نتیجه افزایش اشتغال و رشد اقتصادی پایدار را برای استان‌ها رقم زنند.

* نقش شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی در رشد بازار سرمایه و توسعه استان*

حاجی غلام سریزدی معتقد است شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی متناسب با میزان درصد سهامداری در شرکت‌های بورسی می‌توانند نقش تأثیرگذاری در مدیریت بنگاه‌های اقتصادی ایفا نمایند.

وی ابراز داشت: قاعدتاً ایجاد شرکت سرمایه‌گذاری استانی باعث افزایش فرهنگ سهامداری و تشویق افراد به سرمایه‌گذاری در بازار سهام می‌گردد از طرفی از منابع این شرکت‌ها می‌توان در توسعه و راه‌اندازی کسب‌وکارهای جدید و خطوط تولید در شرکت‌ها استفاده نمود.

وی ادامه داد: با توجه به شناخت این شرکت‌ها از پتانسیل‌های موجود در هر استان، در اشتغال و رشد اقتصادی هر استان نقش حیاتی را می‌توانند داشته باشند و دراین‌بین انتخاب مدیریت اصلح در هیات مدیره این شرکت‌ها بیش از گذشته اهمیت دارد و انتظار می‌رود با حضور پرشور سهامداران در انتخابات آتی هیات مدیره این شرکت‌ها و انتخاب مدیران توانمند و مسلط بر مفاهیم سرمایه‌گذاری و بازار سرمایه شاهد افزایش نقش این شرکت‌ها در رشد و شکوفایی اقتصاد استان‌ها و کل کشور باشیم.

دکتر ناظمی اردکانی نیز در این رابطه اظهار داشت: مردم به دو روش، سهام عدالت خود را مدیریت خواهند نمود که روش مستقیم و روش غیرمستقیم بوده است.

وی ادامه داد: در روش غیرمستقیم، مدیریت سرمایه، توسط هیات مدیرهای شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی صورت می‌گیرد حال اینکه در صورت مدیریت درست توسط اعضای هیات مدیره شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی و کسب سودهای معقول، جذابیت بازار سرمایه برای مردم بیش‌ازپیش خواهد شد.

وی ادامه داد: دوم اینکه، شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی می‌توانند داوطلب نمایندگی شرکت سرمایه‌گذاری استانی در هیات مدیره شرکت‌های بومی موجود در پرتفوی خود شوند و ازاین‌رو، می‌توانند در راهبری سیاست‌های مالی و عملیاتی این شرکت‌ها، تأثیر مستقیم داشته باشند.

محمدی پور نیز در این رابطه اظهار داشت: بازار سرمایه این امکان را فراهم می‌آورد که در تمامی استان‌ها تخصیص درامد و سود به سهولت و منصفانه صورت گیرد.

وی ادامه داد: با توجه به این موضوع که شرکت‌های صنعتی در تمامی استان‌ها یکپارچه نیستند و برخی استان‌ها صنعتی‌تر هستند، شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی، از مسیر بازار سرمایه توانستند از سودآوری آن شرکت‌ها بهره‌مند شوند.

وی اظهار داشت: پرتفوی سهام شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی عمدتاً متشکل از بزرگ‌ترین شرکت‌های ایران است که سودآوری آن‌ها برای سالیان سال قابل تصور خواهد بود و با در نظر گرفتن این نکته که سهامداران شرکت‌های استانی، مردم آن استان هستند، تخصیص درآمد را منصفانه‌تر خواهد کرد و همچنین باعث گشته سهم مشارکت مردم در بازار سرمایه افزایش یابد و به‌طورکلی شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی منجر به افزایش ضریب نفوذ بورس در بین مردم شده‌اند.

انتهای پیام/




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.