حمله روسیه به اوکراین چگونه واقعیتهای غرب و اروپا را نمایان کرد
یزدرسا گزارش میدهد؛ حمله روسیه به اوکراین از همان ساعات اولیه با واکنشهای زیادی همراه و خیلی زود به خبر اول در رسانههای جهان تبدیل شد.
رسانه های اروپایی و غربی با هجمه گسترده به روسیه، تلاش کردند به حمله روسیه صبغهی تجاوزگری بدهند و از طرف دیگر نیز به قهرمان سازی از اوکراین و رئیسجمهور این کشور روی آوردند.
اما برخی از رسانهها نیز به تجاوز عربستان سعودی به یمن و بیش از هفت سال کشتار کودکان و مردم بی گناه یمن توسط سعودیها را مورد توجه قرار دادند. این رسانهها موارد مشابه دیگر مانند حمله آمریکا به عراق و تجاوزگری ایالات متحده در افغانستان را نیز مورد توجه قرار دادند و از رویه دوگانه غرب و نهادهای بینالمللی در قبال این رخدادها انتقاد کردند.
با این وجود، اما نکته قابل توجه در جریان حمله روسیه به اوکراین نمایان شدن واقعیتهای پیرامون غرب و کشورهای اروپایی بود که تا کنون کمتر مورد توجه قرار گرفته بود و حتی ارتش رسانهای غرب تلاش میکرد چیزی دقیقا برعکس این واقعیتها را نمایش دهد.
ورزش سیاسی نیست
یکی از واکنشهای اولیه اروپاییها در قبال حمله روسیه به اوکراین، تحریمهای ورزشی علیه این کشور بود. به عنوان نمونه فیفا اعلام کرد هیچ رقابت بینالمللی فوتبالی نباید در خاک روسیه برگزار شود و بازیهای خانگی روسیه نیز باید در زمین بی طرف و بدون تماشاگر برگزار شود.
همچنین طبق اعلام فیفا، نمایندگان روسیه در مسابقات بینالمللی در هیچ مسابقهای حق استفاده از نام روسیه را ندارند. فیفا حتی استفاده از پرچم و سرود ملی روسیه را نیز ممنوع اعلام کرد. یوفا نیز حق میزبانی فینال لیگ قهرمانان اروپا را از روسیه سلب کرد.
کمیته بینالمللی پارالمپیک نیز اعلام کرد بهدلیل حمله روسیه به اوکراین، مشارکت ورزشکاران روسیه در مسابقات پارالمپیک زمستانی پکن را به حالت تعلیق درآورد.
این اقدام نهادهای ورزشی با واکنشهای زیادی همراه شد. به طوری که خیلیها این اقدام فیفا را ادعای نهادهای بینالمللی ورزشی که قبل از این ادعا کرده بودند فوتبال و ورزش سیاسی نیست مقایسه کردند و تهی بودن ادعاهای قبلی آن را به رخ کشیدند. این در حالی است که خود فیفا بارها اعلام کرده است فوتبال ربطی به سیاست ندارد.
اروپاییها در واکنش به عدم رویارویی ورزشکاران ایرانی با نمایندگان رژیم کودککش صهیونیستی، ادعای سیاسی نبودن ورزش را مطرح میکردند و به این بهانه دم از احتمال تعلیق ورزش ایران میزدند.
همه این رخدادها به وضوح رفتار دوگانه نهادهای بینالمللی ورزشی و تناقض در شعار و عمل آنها را نشان داد و ثابت کرد که اتفاقا عملکرد این مجموعهها کاملا سیاسی است.
وقتی اروپاییها نژادپرستی را فریاد زدند
یکی دیگر از موضوعاتی که طی روزهای اخیر و در جریان جنگ روسیه و اوکراین مورد توجه جدی شبکههای اجتماعی قرار گرفت، نحوه برخورد کاملا نژادپرستانه و تبعیضآمیز اروپاییها با شهروندان غیراروپایی بود.
این درحالی است که آنها در اظهاراتشان نیز به وضوح بر این مسئله تأکید میکنند. به عنوان مثال یکی از خبرنگاران سیبیاس نیوز در جریان پوشش بحران اوکراین عنوان کرد: «نمیشود جنگ در اوکراین را با عراق و افغانستان مقایسه کرد، زیرا اوکراین کشوری اروپایی و متمدن است.»
همچنین مجری شبکه تلویزیونی فرانسه در پخش زنده یک برنامه گفت: «ما در مورد سوریها که از بمباران دولت سوریه تحت حمایت پوتین، فرار کردند صحبت نمیکنیم. در مورد اروپاییها حرف میزنیم که دارند فرار میکنند که قیافهشان شبیه ما است که سوار بر ماشین درحال فرارند، فرار میکنند تا ما جان آنها را نجات دهیم.»
این در حالی است که فیلمی در رسانهها منتشر شده است که پلیس آلمان آشکارا روحیه نژادپرستی خود را نشان میدهد و با متوقف کردن قطار پناهجویان فراری از جنگ اوکراین، سیاه پوستان را پیاده میکند.
عباس عبدی روزنامهنگار و فعال سیاسی اصلاحطلب در این رابطه نوشت: «واکنش به شدت دوگانه غربیها با جنگ و پناهندگان اوکراینی در مقایسه با موارد مشابه در آسیا و آفریقا، غیرمنتظره نیست. مشکل در ادعاهای آنان و فهمی است که برخی از ما از رفتار آنان داشتهایم که گویی آنان فراتر از نژاد و ملیت و مذهب و فقط براساس ارزشهای عام بشری رفتار میکنند.»
به غرب نمیتوان اعتماد کرد
اما یکی دیگر از واقعیتهایی که در جریان جنگ روسیه و اوکراین به وضوح خود را نشان داد، غیرقابل اعتماد بودن غرب و آمریکا است. البته ارتش رسانهای غرب تلاش میکند اینگونه القا کند که اروپا و آمریکا بطور کامل پشت اوکراین درآمدهاند و مثلا رئیسجمهور این کشور یک قهرمان است اما واقعیت چیز دیگری است و سران کشورهای اروپایی مکرر اعلام کردهاند که حاضر نیستند با روسیه درگیر شوند.
در همین ارتباط سید رضا صدرالحسینی کارشناس مسائل بینالملل در گفتگو با خبرنگار یزدرسا گفت: آمریکا و انگلیس مقصر اصلی اقداماتی هستند که این روزها در اوکراین در حال وقوع است.
وی افزود: بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۳۷۰، اوکراین حجم زیادی از سلاحهای هستهای و بهترین تجهیزات طراحی و ساخت سلاحهای هستهای را در اختیار داشت و سومین قدرت اتمی جهان به حساب میآمد.
صدرالحسینی اضافه کرد: اما در سال ۱۳۷۳، اوکراین با امضای معاهده "بوداپست" به همراه آمریکا، انگلیس و روسیه، متعهد شد که کلیه سلاحهای هستهای خود را تحویل دهد و در مقابل آمریکا و انگلیس تعهد کردند که از امنیت و تمامیت ارضی اوکراین درمقابل هرگونه تجاوز خارجی حمایت کنند و از آن زمان به بعد بود که این کشور به یک کشور حاشیهای و آسیبپذیر تبدیل شد.
همچنین الهه کولایی استاد دانشگاه تهران و از فعالین سیاسی اصلاحطلب در گفتگویی عنوان کرد: «رئیسجمهور اوکراین دچار سوءتدبیر و توهم است و از تجربه گرجستان در عدم حمایت ناتو درس نگرفت.»
محمدرضا دشتی نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با خبرنگار یزدرسا گفت: مسلما جمهوری اسلامی با هر جنگی در دنیا مخالف است و هرگز کشتن مردم و از بیم بردن زیرساختهای یک کشور را تایید نمیکند اما آنچه امروز در جنگ بین اوکراین و روسیه رخ داده است حاصل نتیجه دخالتهای آمریکایی در این کشور است.
وی با بیان اینکه کودتای داخلی اوکراین به دست امریکاییها رقم خورد عنوان کرد: زمانی هر کجا که بر علیه دولت اوکراین تجمعی صورت می گرفت مستشاران آمریکایی میدانداری میکردند و امروز در بحرانیترین شرایط حتی پاسخ تلفن رئیسجمهور اوکراین را نمیدهند.
آنچه روشن اینکه، جنگ و کشتار انسانها در هر کجای دنیا که باشند پسندیده نیست، اما جنگ روسیه و اوکراین واقعیتهای دیگری را نیز نمایان کرد و علاوه بر زشتی و ناپسندی کشتار انسانها، زشتیهای دیگری را نیز برای جهانیان نمایان کرد زشتیهایی که حتی از اصل جنگ هم ناپسندتر هستند و البته این زشتیها در وجود غربیها نهفته است و همین مسئله موجب شده که آنها خود عامل دهها سال جنایت علیه ملتهای مظلوم در منطقه غرب آسیا باشند.
انتهای پیام/ع