دولت راستگویان و گمشدهای به نام صداقت با مردم!
یزد رسا؛ صداقت و شفافیت و پرهیز از بازی با الفاظ، انتظار بحق مردم و کنشگران متعهد سیاسی از کارگزاران نظام است، و به طور طبیعی هرچه مسئولیت کارگزار سنگینتر باشد، این انتظار نیز برجستهتر میشود. متاسفانه بسیاری از دولتمردان علاقه خاصی به بازی با الفاظ و توجیه قصور و تقصیرهای خود با تمسک به بزرگنمایی و قلب واقعیت و ابزارهای گوناگون مغلطهای دارند. این علاقه و ترفند البته منحصر به دولت و دولتمرد خاصی نیست و کمابیش در بسیاری از متصدیان وجود دارد؛ هرچند ممکن است نوع و شیوه تمسک به آن متفاوت باشد.
در دولت کنونی نیز این شیوه خطای بزرگ که متاسفانه در حال تبدیل شدن به خط است، فراوان قابل مشاهده است. از باب نمونه، میتوان به رفتارهای کجدار و مریز و ادعاهای پرتناقض رئیسجمهور و برخی مقامهای عالی دولتی درباره خالی بودن خزانه، رکود و رشد اقتصادی، دستاوردهای برجام و ... اشاره کرد.
از یاد نبردهایم که آقای روحانی در آغازین روزهای بر تن کردن جامه ریاست جمهوری و پس از آن، بارها و بارها بر ادعای موهوم خزانه خالی پای فشرد و حتی در آستانه مذاکرات نیز بر طبل این ادعا میکوبید؛ اقدامی که توانست تا حدودی محملی برای شوق و ولع وی در انجام مذاکرات و امتیازدادنهای یکطرفه بعدی فراهم کند. اما دیری نپایید که ادعای خالی بودن خزانه، با ارائه مستندات قاطع از سوی کارشناسان مهر بطلان خورد و حتی برخی مسئولان ارشد همین دولت از جمله وزیر اقتصاد، خالی بودن خزانه را تکذیب کرد.
تناقضگویی درباره محتوا و روند مذاکرات هستهای و مسائل مهم پیرامون آن نیز از جمله دیگر مصادیق رفتارهای غیرصادقانه دولتمردان ارشد با مردم به شمار میآید. در دوران مذاکرات، رئیسجمهور ومذاکرهکنندگان تحت امر وی از معجزههای توافق هستهای سخنها میگفتند و لغو همه تحریمها در قبال اعطای برخی امتیازات را وعده میدادند؛ اما گذشت زمان نشان داد که لغو همه تحریمها سرابی بیش نبوده است!
باز از یاد نبردهایم که رهبری بر انتشار فکتشیت ایران تاکید کردند و متعاقب آن علیاکبر صالحی از آمادهکردن فکتشیت و در اختیار وزارت خارجه قراردادنش سخن گفت؛ اما چندی بعد روحانی در پاسخ به خبرنگاری که از وی درباره توصیه رهبری به انتشار فکت شیت و چرایی اهمال دولت در اجابت این درخواست سوال کرد، در سخنانی عجیب ادعا کرد فکت شیت ایران منتشر شده است و این یعنی اوج تناقضگویی دولتمردان ارشد!
در نمونهای دیگر با برملاشدن افتضاح دریافتیهای نجومی، ابتدا برخی متصدیان به انکار آن پرداختند؛ اما پس از گستردهشدن موضوع، بر آن مهر تایید زدند و البته به توجیه آن پرداختند؛ در مرحله بعد با بالاگرفتن خشم و اعتراض مردم، رئیسجمهور بیانیهای مفصل صادر کرد و از ضرورت برخورد با نجومیبگیران سخن گفت و پیرو آن تصمیمهایی اتخاذ شد؛ اما واقعیت اصلی آنجا روشنتر شد که سخنگوی دولت در جلسه تودیع صفدر حسینی به عنوان یکی از نجومیبگیران برجسته، وی را ذخیره نظام و امانتدار بزرگ کشور لقب داد! و میزان صداقت و جدیت دولتمردان در برخورد با مفاسدی اینچنینی را در معرض قضاوت همگان قرار داد.
در آخرین نمونه از این تناقضگوییها میتوان به ادعای عجیب رئیس جمهور در یاسوج مبنی بر رسیدن به رشد اقتصادی 4.4 درصد در سه ماهه نخست سال جاری اشاره کرد! در حالی که اولا وی کمتر از یک ماه قبل از آن، در سفر به کرمانشاه به وجود رکود اذعان کرده بود و ثانیا اگر رشد اقتصادی 4.4 درصد محقق شده باشد، باید بتوان آثار آن را در بخشهای مختلف اقتصادی جامعه مشاهده کرد، در حالیکه واحدهای صنعتی و تولیدی همچنان با رکودی وحشتناک دست و پنجه نرم میکنند؛ رکودی که افزایش آمار بیکاری و تشدید مشکلات معیشتی از بدیهیترین نشانههای آن است.
دراین باره گفتنیها فراوان است.
نویسنده: م. شیرافکن
پایان پیام/م