رشد 7 برابری شیوع مصرف دخانیات در زنان یزدی/طرح «حمدا»در یزد اجرایی می شود
به گزارش یزدرسا به نقل از یزدآوا؛ معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در نشست خبری با اصحاب رسانه استان یزد از رشد 7 برابری شیوع مصرف دخانیات در زنان یزدی خبر داد و گفت: متأسفانه شیوع مصرف دخانیات در بین زنان از شصتوچهار صدم درصد در سال 83 به 4 درصد در سال 96 رسیده که این آمار زنگ خطر جدی برای خانوادههای یزدی را به صدا درآورده است.
محمدحسن لطفی افزود: البته آمارها در بحث شیوع مصرف سیگار از 7.5 به 14 درصد رسیده که البته در خصوص میزان شیوع مصرف دخانیات و مواد مخدر به 22 درصد میرسد.
لطفی با اشاره به اینکه استان یزد درزمینهٔ مصرف مواد دخانی بین استانهای کشور رتبه دوازدهم رادار است اذعان داشت: یکسوم سرطانهای شناختهشده در جهان که خطرناکترین آن سرطان ریه است ریشه در مصرف دخانیات بهویژه سیگار و قلیان دارد که با کنترل مصرف، میتوان تا 30 درصد از مرگومیرها را کاهش داد.
وی اضافه کرد: همچنین بر اساس بررسیهای صورت گرفته شیلنگهای قلیان برخلاف تصورعامه مردم بسیار آلوده بوده و عامل مهمی در ابتلای مصرفکنندگان به بیماریهای مهمی نظیرآنفلوآنزای فصلی، سل، هپاتیت و تبخال به شمار میروند.
رئیس مرکز بهداشت استان در بخش دیگری از سخنانش دو عامل؛ دخانیات (بهویژه سیگار) و چاقی را بهعنوان خطرناکترین ریزفکتورهای ایجاد سرطانها دانست و گفت: در تحقیقات بهعملآمده مشخصشده 40 نوع سرطان مرتبط با مصرف دخانیات بوده و 80 درصد فوتیهای سرطانی سابقه مصرف مواد دخانی داشتند.
وی فقر فرهنگی را مهمترین عامل گرایش به دخانیات عنوان و خاطرنشان کرد: عدم آگاهی مردم از مضرات دخانیات بهویژه قلیان و سیگار و باورهای غلط در خصوص مصرف برخی مواد دخانی موجب رشد شیوع مصرف این مواد سرطانزا شده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد شعار «دخانیات تهدیدی برای همه» را بهعنوان شعار امسال هفته مبارزه با دخانیات اعلام کرد و ابراز داشت: امروزه دخانیات عامل از بین برنده منابع انسانی و اقتصادی جوامع بهحساب آمده و علاوه بر تهدید عموم جامعه، زنان و جوانان را بهصورت جدیتر تهدید میکند.
لطفی در خصوص اقدامات این معاونت برای کنترل مصرف دخانیات اظهار داشت: برای مقابله با مصرف دخانیات قوانین خوبی تصویبشده اما متأسفانه این قوانین بهصورت کامل اجرایی نمیشود و به همین دلیل روند کنترل مصرف دخانیات چشمگیر نیست.
وی افزود: البته نگاه متفاوت مسئولان در سطح کلان به این مقوله و عدم وحدت رویه در مبحث مواد دخانی نیز در این امر بیتأثیر نیست هرچند که در استان یزد ظرف یک سال گذشته با همکاری و تعامل خوب دستگاههای مرتبط اقدامات ارزندهای صورت گرفته است.
رئیس مرکز بهداشت استان بابیان اینکه بر اساس قانون کنترل مصرف مواد دخانی ارائه و عرضه قلیان در اماکن عمومی بههیچعنوان مجاز نیست و هیچ واحد صنفی مجوزی برای این کار ندارد تصریح کرد: بر اساس یک طرح کشوری برخورد باعرضه قلیان در اماکن عمومی و قهوهخانهها در سال گذشته با ارسال اخطاریه به 186 واحد عرضهکننده قلیان آغاز شد که متأسفانه 176 واحد علیرغم دریافت این اخطار ترتیب اثری در عملکرد خود نداده و درنتیجه کار به محاکم قضائی کشید هرچند تعداد زیادی از این واحدها پس از معرفی به قانون، نیز تمکین نکرده و درنهایت مجبور به پلمپ 120 واحد متخلف شدیم.
لطفی ادامه داد: حتی شدت مقاومت برخی به حدی بود که آنها را تا 4 دفعه پلمپ کرده و دریک مورد کار به شکایت به دیوان عدالت اداری رسید که نهایتاً متخلفین محکوم و در برابر قانون تسلیم شدند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد؛ اخذ مالیاتهای سنگین و جلوگیری از قاچاق محصولات دخانی، اجرای قوانین سختگیرانه و ساماندهی اصناف عاملیت فروش این محصولات را از راهکارهای کنترل مصرف دخانیات عنوان کرد و بیان داشت: در کشورهای توسعهیافته قوانین سختگیرانِ درزمینهٔ استعمال دخانیات اجرا میکنند که نمونه آن وضع مالیات بر مواد دخانی تا 70 درصد است و به این طریق دسترسی افراد به این مواد را کاهش میدهند اما متأسفانه در کشور ما علیرغم اینکه تا سال 2035 باید مصرف دخانیات را به میزان 30 درصد کاهش دهیم. این مواد بهآسانی و با ارزانترین قیمت در اختیار مردم قرارگرفته که این مسئله خود عاملی برای گرایش به مصرف مواد دخانی است.
لطفی در پایان به اجرای طرح حمدا (حامیان مبارزه با دخانیات اصناف) به همت 300 صنف دارای عاملیت فروش مواد دخانی خبر داد و گفت: این طرح بهعنوان اولین بار در کشور با همکاری شایسته اصنافی که علیرغم داشتن مجوز عاملیت فروش بهصورت داوطلبانه از فروش مواد دخانی انصراف دادند اجرایی میشود.
انتهای پیام/ح
Related Assets:
- فیلم/روایت پدری که به خاطر اعتیادش عشق ومحبت پدری را از یاد برد
- 73 مرکز عرضه قلیان در یزد پلمپ شد
- علت مرگ زودرس در ایران چیست؟
- موردی از بیماری تب کنگو در استان یزد گزارش نشده است
- مصرف دخانیات مانع بزرگ توسعه پایدار است
- اکثر سرطان های پوست قابلیت درمان با جراحی را دارند/لزوم توجه به عوارض و مراجعه سریع به پزشک متخصص
- عدمحمایت مالی؛ بزرگترین چالش پیشروی ورزش بانوان