ساختار دانشگاه های دولتی نیازمند انعطاف است
در پانل دانشگاه – بازار کار محمدصالح اولیاء رییس دانشگاه یزد، غضنفر میرجلیلی عضوهیأت علمی پیشکسوت دانشگاه یزد و نایب رییس اول اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی استان و حبیب زارع عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد،مدیریت و حسابداری داشگاه یزد به عنوان اعضای پانل به بحث و گفتگو پرداختند.
رییس دانشگاه یزد دراین پانل ابتدا بااشاره به ارتباط بین صنعت ودانشگاه یاداورشد، دانشگاه ها باید بیشترین انرژی خود را در مسیر زودتر به نتیجه رسیدن علم و تبدیل آن به کار صرف کنند.
محمدصالح اولیاء گفت: اکنون دانشگاه ها باید به فکر بازارکار دانشجویان خود باشند و دانشجویان نیز باید نسبت به مسائل جامعه احساس مسؤولیت داشته باشند اما متاسفانه عدم تعادل وتعامل میان ظرفیت ها ورشته های تربیت شده ی دانشگاهی و بازارکار باعث تکرار سیکل معیوبی شده که ازهمان ظرفیت های خوب تحصیل کرده ی دانشگاهی هم استفاده نمی شود واین عدم توازن باعث کمبود بعضی تخصص ها و اشباع بعضی دیگر از گرایش های تحصیلی شده که باید این را رفع کرد.
وی با اشاره به اینکه صنعت باید طرح های دانشگاهی را در اولویت کاری خود قرار دهد افزود: جامعه ی دانشگاهی باید محیط پیرامون خود و صنعت را مورد توجه قرار دهد اما متاسفانه مسایل کشور و چالش های بخش صنعت کمتر مورد توجه دانشگاهیان قرار گرفته و باید در دانشگاه دفاتری درست شود تا مسایل صنعت را بررسی کنند و این امر کمک شایانی به ارتباط صنعت با دانشگاه می کند.
وی همچنین بیان کرد: ساختار صلب سازمانی دانشگاه های دولتی با توجه به شرایط اداری واجتماعی نیازمند انعطاف است تا این امکان برای حضور در صحنه های ملی و بین المللی و اقدامات موثر در ارتباط با صنعت ایجاد شود .
اولیا گفت: ما باید به دو محور اساسی تعادل بین ظرفیت ها ونیازها و کیفیت دانش آموختگان توجه کنیم.
وی مشکل بیکاری دانش آموختگان را یادآورشد و افزود: درحال حاضر از ظرفیت های موجود هم بخوبی استفاده نمی شود و ما در یک رکود به سر می بریم هم به لحاظ ظرفیت و هم به لحاظ خصوصیات یک دانش آموخته دانشگاهی در بازارکار و مسوولان و دانشگاهیان باید این دومورد را در اولویت کاری خود و جزو یکی از وظایف اجتماعی خود قراردهند.
وی با اشاره به اهمیت مباحث رقابتی و هوشمندی تجاری گفت: ما باید این مبحث را وارد فضای دانشگاهی کنیم تا اثرات آن را هرچه سریعتر در فضای صنعتی مشاهده کنیم.
اولیاء گفت: در نشست اخیر روسای دانشگاه ها با معاون وزیر صنایع دو طرح پسا دکترای صنعتی برای اعضای هیات علمی مطرح شد که بر اساس آن اعضای هیأت علمی باید یک سال در صنعت ورود نموده واین پیش نیاز ورود به دانشگاه است وهمچنین طرح فرصت مطالعاتی که به جای رفتن به خارج کشور می توانند در صنعت داخل کشور این طرح را بگذرانند.
وی اظهار امید واری کرد که براساس تفاهم نامه ی بین وزارت علوم واتاق بازرگانی، با ایجاد شرکت های دانش بنیان در دانشگاه که حلقه واسط بین صنعت و دانشگاه است بسیاری از مشکلات و ضعف های ارتباطی صنعت و دانشگاه به طور سیستماتیک رفع شود .
غضنفرمیرجلیلی نیز در این پانل به بیان دیدگاه های خود پرداخت. وی بازار کار دانشگاه را صنعت دانست و از ارتباط این دو به عنوان نقطه کلیدی توسعه یادکرد و افزود: برای رسیدن به این نقطه کلیدی، باید مهارت های لازم کسب شود.
وی تشریح کرد تمایل برای ارتباط صنعت و دانشگاه وجود دارد اما تاکنون دولت راهکار مفیدی برای ارتباط بین دانشگاه و صنعت به طورجدی و بخشنامه ای نداشته هرچند چشم اندازهای خوبی باتوجه به برنامه های تعیین شده مانند قانون حمایت ازشرکت های دانش بنیان وجود دارد.
میرجلیلی اشاره کرد دولت باید راهکارها و امتیازاتی به بخش دانشگاهی و صنعتی دهد تا این ارتباط هرچه سریعتر و بهتر صورت بگیرد.
حبیب زارع نیز در این پانل گفت: انتقال فناوری ازطرف دانشگاه به صنعت و تبادل اطلاعات نیازهای فناورانه ازطرف صنعت به دانشگاه نیازمند ایجاد کانال های ارتباطی بین طرفین است که در این فضا وجود نهادهای نرم و سخت اعم از قوانین و مقررات تسهیلگر و سازمانها و نهادهایی که متولی رصد فناوری و انتقال آن باشند اهمیت پیدا می کند.
وی افزود: در کنار این موضوع ضعف و آسیب در فضای کسب و کار کشور و آسیب های وارده بر توانمندسازی اعضای هیات علمی در حوزه های کارآفرینی و پیش بینی و آینده نگاری فناوری از معضلات دیگر محسوب می شود.
در این کنفرانس اعضای هیأت علمی دانشگاه ها و دانشجویان نیزحضور داشتند که بعضی از حاضران به ارایه ی دیدگاه های خود پرداختند.