ID : 37083507
عضو انجمن اقتصاددانان ایران:

صنایع یزد سنخیتی با وضعیت بازار کار استان ندارند


عضو انجمن اقتصاددانان ایران با اشاره به تبعات مهاجرپذیری در استان یزد تصریح کرد: هرچند مهاجران هم‌وطنان ما هستند اما ازنظر فرهنگ، اعتقادات، و ... تفاوت‌هایی وجود دارد و به هر صورت در حال تغییر توازن‌های جمعیتی در استان یزد هستند.

عباس علوی راد، کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار یزدرسا بابیان این‌که در فاصله سال‌های 90 تا 95 حدود ۸۲ هزار نفر مهاجر به استان یزد واردشده است اظهار داشت: هرم سنی مهاجران واردشده نسبت به جمعیت خود استان یزد تفاوت معناداری دارد به‌طوری‌که حدود ۶۰ درصد مهاجران مرد واردشده به استان در گروه سنی ۱۵ تا ۳۴ سال هستند.

وی با اشاره به این‌که 42 هزار نفر از مهاجرین استان  را مردان تشکیل می‌دهند؛ تأکید کرد: آمارها حاکی از آن است که مردان مهاجر با آگاهی از فرصت‌های شغلی به یزد آمده‌اند به این معنی که هدف اول و آخر آن‌ها کار بوده است و ازجمله افرادی نبوده‌اند که برای سرمایه‌گذاری به استان آمده باشند.

صنایع  یزد نیازی به نیروی متخصص ندارند

علوی راد بابیان این‌که صنایع ما به نیروی انسانی متخصص نیازی ندارند گفت: صنعت کشور یک صنعت درون‌گرا است به این معنی که محصولاتش را بیشتر باهدف فروش در بازار داخلی تولید می‌کند و با توجه به سیاست‌های تعرفه‌ای و حمایتی که وجود دارد صنایع برای فروش در بازار داخل دچار مشکل نیستند ازاین‌رو دیگر نیازی ندارند که با به کاری گیری نیروی متخصص و به‌واسطه بهره‌گیری از دانش آن‌ها کالاهای متفاوت‌تری را تولید کنند و این مشکل صنعت کل کشور است و صنایع استان یزد نیز از این امر مستثنا نیست.

وی تصریح کرد: در استان یزد عمده سرمایه‌گذاری‌ها بیشتر بر روی صنایعی  انجام‌گرفته که نیاز چندانی به نیروی انسانی متخصص و همچنین نیروی زن ندارند؛ نه این‌که این صنایع مشکلی داشته باشند اما سنخیتی زیادی بافرهنگ، وضعیت بازار کار و ... ندارند و نتوانسته‌اند راه‌حلی برای مشکل استان که بیکاری بالای زنان و  فارغ‌التحصیلان است باشند.

کارگران بدون تحصیلات دانشگاهی سازگاری بیشتری دارند

عضو انجمن اقتصاددانان ایران ادامه داد: اغلب این صنایع دارای دستگاه‌های کاملاً مجهزی هستند که برای ساپورت سالیانه آن‌ها باید از خارج از کشور فردی بیاید و اساساً افرادی در این صنایع کار می کنندکه سطح تحصیلات خیلی بالا ندارند چراکه نیازی به آن ندارند و از سوی دیگر به‌کارگیری کارگران دیپلم و زیر دیپلم و راحت‌تر بوده و توقعات و اعتراضات کمتری دارند  و درمجموع سازگاری بالاتری دارند.

علوی راد بابیان این‌که  فارغ‌التحصیلان دانشگاهی استان یزد به دلیل این‌که صنایع غالب استان نیازی به نیروی متخصص ندارند نمی‌توانند در صنایع جذب شوند ادامه داد: در مقابل به دلیل موقعیت‌های ذاتی استان یزد مانند امنیت، فرهنگ و سایر مسائل و همچنین وجود فرصت‌های شغلی باعث می‌شود که مهاجرپذیری در استان یزد بالا برود و عمدتاً نیروی انسانی یدی و بدون تحصیلات بالا به یزد وارد شود.

وی با اشاره به این‌که استان یزد یک استان صنعتی و معدنی است عنوان کرد: طبق آخرین آمارهای منتشرشده از سوی مرکز آمار کشور فقط 18 درصد از کل شاغلین کشور تحصیلات دانشگاهی دارند و فقط 28 درصد از شاغلین کشور در بخش صنعت مشغول هستند با این حساب بدنه بخش صنعت کشور نیز در دست افرادی بدون تحصیلات دانشگاهی است و این مشکل کل کشور است که یزد هم  از آن مستثنا نیست.

وجود 28 هزار فارغ‌التحصیل بیکار در استان یزد

علوی راد با تأکید بر این‌که صنایع مستقر در استان یزد همگام باعرضه بازار کار پیش نرفته‌اند خاطرنشان کرد: این‌که گفته می‌شود باید آموزش عالی را درست کرد تا این میزان فارغ‌التحصیل نداشته باشد و بر اساس نیاز بازار کار نیرو تربیت کند درست است اما این صحبت‌ها برای امروز نیست اکنون در استان یزد 28 هزار فارغ‌التحصیل بیکار وجود دارد که نتوانسته‌اند در صنعت استان جذب شوند ازاین‌رو ابتدا باید برای اشتغال آن‌ها اقدامی شود و در کنار آن نیز باید آموزش عالی را اصلاح کرد.

مهاجران در حال تغییر توازن جمعیتی استان یزد

وی عنوان کرد: صنایع استان یزد فقط به نیروی کار یدی نیاز دارند و ازاین‌رو فرصت اشتغال‌زایی این صنایع  به افرادی غیربومی می‌رسد و عاملی می‌شود که اکنون بافت فرهنگی شهرهای صنعتی استان مانند اردکان، اشکذر و .... تغییر کرده و چهر شهر متفاوت شده است.

این مدرس دانشگاه با اشاره به تبعات مهاجرپذیری در استان یزد تصریح کرد:  هرچند مهاجران هم‌وطنان ما هستند اما ازنظر فرهنگ، اعتقادات، و ... تفاوت‌هایی وجود دارد و به هر صورت در حال تغییر توازن‌های جمعیتی در استان یزد هستند.

نیروهای غیربومی فرصت‌های شغلی استان یزد را تصاحب کرده‌اند

علوی راد بابیان این‌که اشتغال غیربومی‌ها در یزد دلیل بر این نیست که اگر این فرصت‌ها را به آن‌ها نمی‌دادیم  تحصیل‌کرده‌های بومی به سرکار می‌رفتند اظهار داشت: درواقع نوع سرمایه‌گذاری‌های که انجام‌شده برای آن‌ها جاذبه ایجاد کرده است ازاین‌رو باید تغییراتی را همسو با مشکلات درونی استان در نوع سرمایه‌گذاری‌ها و تسهیلات بانکی که وجود دارد داشته باشیم.

وی با اشاره به درک مسئولین استانی از وضعیت موجود و مشکل اشتغال استان گفت: اگر قرار باشد در استان یزد برای سایر استان‌ها شغل ایجاد شود  حداقل باید در بودجه‌هایی که به استان تخصیص می‌یابد و حمایت‌هایی که انجام می‌شود نگاه متفاوتی به استان یزد وجود داشته باشد.

روند خطرناک مهاجرپذیری استان یزد

علوی راد با تأکید بر این‌که نمی‌توان از ورود افراد جویای کار به استان جلوگیری کرد افزود: می‌توان باسیاست‌گذاری این روند را معکوس کرد به این صورت که باسیاست گذاری‌های صحیح و تشویقی، سرمایه‌گذاری‌ها و فرصت‌های شغلی متناسب با نیروهای متخصص  ایجاد کرد  تا بتوان روند مهاجرتی فعلی را تا حدودی کندتر کرد.

وی خاطرنشان کرد: روند فعلی مهاجرپذیری استان یزد بسیار خطرناک است زیرا استان یزد ازنظر خالص مهاجرپذیری رتبه سوم کشوری را دارد  و فقط در دوره پنج‌ساله حدود 82 هزار نفر به استان یزد مهاجرت کرده‌اند که در مقایسه با جمعیت یک‌میلیون و صد هزار نفر استان یزد رقم بسیار بالایی است که اگر برای آن تدبیری اندیشیده نشود استان دچار مشکلات پیچیده‌ای خواهد شد.

انتهای پیام/ق




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.