طلای سنتی؛ سوغات گران بها و منحصر بفرد یزد+تصاویر
به گزارش یزدرسا به نقل از آوایاقتصاد، از زیباترین و گرانبهاترین سوغات شهر یزد، طلاهای سنتی و دست ساز آن است. طلا یزد به واسطه عیار بالا، طرحهای خاص و منحصر بفرد، خلاقیت سازندگان و قدمت بالای آن شهر ت جهانی دارد.
هرچند خرید این سوغات یزد نسبت به سایر سوغاتی ها گران قیمتتر است اما باید گفت مسافران نباید فرصت گذر از بازار زرگری و خرید طلای یزد را از دست بدهند.
زرگری یا طلاسازی از صنایع دستی استان یزد محسوب میشود، زرگرها با طرح های بسیار زیبا از نقوش ساده هندسی و نمادین با تلفیق سنگها و گوهرهای قیمتی زیورهای بسیار زیبایی را خلق میکنند.
در استان یزد کارگاههای طلاسازی زیادی وجود دارد و میتوان گفت بیشترین سازندگان طلا در استان یزد هستند و سالانه حجم زیادی از طلاهای یزد به سایر استانها صادر میشود.
گفتنی است یزدیها طلا را نوعی پسانداز میدانند از این رو استفاده از طلا و زیور در میان یزدیها بسیار زیاد است. رونق طلاسازی و استفاده از زیورآلات در یزد به حدی است که یک بازار قدیمی با قدمت چندین ساله تحت عنوان بازار زرگرها وجود دارد.
طلاسازی در یزد قدمت چندین ساله دارد، وسایل مورد استفاده در زرگریهای قدیمی ترازوهای مثقالی، بوته، كورههای گلی، انبر سركج، رجه با شيارهای كوچک و بزرگ، حديده با سوراخهای متعدد در انواع ياقوتی و الماس بوده است اما امروز با پیشرفت تکنولوژی طلاسازیها به دستگاهها و تجهیزات مدرن مجهز شدهاند.
یکی از طلاسازان قدیمی یزد در خصوص طلاهای ساخته شده در یزد گفت: یزد تنها شهری است که در آن طلا با عیار بالای 20 ساخته میشود و زرگرهاهنوز به صورت سنتی کار میکنند و از دیگر ویژگیهای بسیار مهم آن این است که تقلب در بازار طلای یزد نزدیک به صفر است و خریداران با اطمینان میتوانند خرید کنند.
محمدحسین پنبهزاده اظهار داشت: ساخت زنجیرهای چینابیی، ملیله، هل و گل و گل اناری همه به صورت دستی انجام میشود و خاص شهر یزد است.
وی با بیان این که امروزه طرح و نقشهای مدرن متقاضی بیشتری دارد افزود: طرحهای سنتی مشتریان خاص خود را دارد اما طرحهای قالبی و صنعتی بازار بهتری دارند و بسیار سریعتر از طلاهای دستساز ساخته میشوند.
پنبهزاده در خصوص ساخت زیورآلات گفت: به طور کلی به دو شیوه سنتی و ریختنی (صنعتی) ساخت جواهرات انجام میشود. در شیوه سنتی تمام کارها به صورت دستی است اما در شیوه صنعتی بیشتر کارها به صورت قالبی انجام میشود.
این زرگر یزدی ادامه داد: در زیورآلات ریختنی طلا ذوب شده در یک قالب ریخته میشود و سپس قطعات متعدد را بهم جوش میدهند و نهایتا یک کار ایجاد می شود. آخرین مرحله کار، پرداخت و تراش است که با مواد خاص طلای ساخته شده به رنگ زرد در میآید و جلا مییابد.
پنبهزاده پرداخت طلای یزد را در کشور منحصر دانست و ادامه داد: طلای یزد پرداخت خاص خود را دارد به گونهای که طلاهای ساخت شهرهای دیگر بعد از پرداخت رنگشان به سرخی میزند؛ اما زیورآلات یزد رنگ طلایی زیبا و خیرهکنندهای دارند.
یکی دیگر از سازندگان طلا با انتقاد از ورود طلا از شهرهای دیگر به یزد گفت: طرحهای قالبی و ریختنی در کمتر از یک ساعت آماده میشوند در حالی که ساخت یک گردنبند ملیله باید دانه دانه مفتولهای ریز را به صورت یک گوی درآورد و سپس گوی ها را بهم وصل کرد که بسیار زمانبر است.
وی با بیان این که بیش از 20 نوع و طرح در کارگاه خود میسازد گفت: طرح ملیله قدمت صد ساله دارد اما نحوه ساخت ملیله بسیار سخت و تکنیک خاص خود را دارد از این رو زرگرهای جدید تمایلی به ساخت آن ندارند و فقط نسل قدیمی زرگرها این نوع زنجیر را میسازند.
وی بروز و گسترش طرحهای ریختنی و قالبی و همچنین ورود طلاهای ساخته شده در استانهای دیگر را یکی از دلایل کاهش سهم بازار طلاهای سنتی دانست.
این سازنده طلا با اشاره به کسادی بازار گفت: بازار این روزها رونقی ندارد و اکثر سازندگان طلا در دریافت اجرت خود با مشکل مواجه هستند به گونهای که باید طلا را نقد خریداری کرده و به صورت مدتدار طلای ساخته شده را به مغازهدار بفروشند.
وی با بیان این که هیچ کسی برای هنرمند ارزشی قائل نیست اظهار داشت: طلای یزد نوعی صنایع دستی محسوب میشود اما این صنعت قدیمی در حال نابودی است و تنها تعداد کمی از طلاسازان قدیمی باقی مانده اند، باید برای حفظ همین نیز فکری کنند وگرنه فاتحه طلای سنتی یزد خوانده است.
وی با اشاره به عدم حمایت از صنایع دستی گفت: سود اصلی به فروشنده و مغازهدار میرسد و از آن بالاتر 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده است و کارگر فقط اجرت را دارد که همین را باید به سختی و مدتدار بگیرد.
Related Assets:
- قلعه باقرآباد، بنابي برجامانده از دوره قاجاريه +تصاویر
- 90 درصد طلای یزد در سایر استان ها توزیع می شود/تلاش برای رفع مشکل صنعت دیرینه یزد با پیگیری های «جوکار»
- ۴۵ کارگاه زرگری در یزد تعطیل شد!/50 کارگاه دیگر در معرض خطر
- کمپ های کویرنوردی یزد؛ تجربه ای نادر برای گردشگران
- بیشترین سودآوری و کمترین هزینه؛ با پرورش شترمرغ/صنعت دامپروی مستعد اجرای اقتصاد مقاومتی است
- معرفی جاذبه هاي گردشگري شهرستان بهاباد در استان یزد
- پارك كوثر؛ پربازديدترين مركز تفريحي شهرستان مهريز