قنات های یزد قربانی زیادهخواهی تمدن
تدبیر24: این کارگاه با هدف آشنایی دانشجویان با قنات به عنوان سیستم پایدار تأمین آب، بررسی عوامل تهدید قناتهای شهری، بررسی ارتباط چند جانبهای که قنات میان شهر تاریخی، شهر جدید و حومهی روستایی برقرار میکند، برگزار میشود.
همچنین در این کارگاه که از 17 آبانماه آغاز و تا 26 این ماه ادامه خواهد داشت، به موضوعاتی مانند ارائه راه حل به منظور ادامه کارکرد پایدار قناتهای فعال و بررسی راهکارهای مختلف به منظور استفاده از قناتهای غیرفعال نیز پرداخته میشود.
"رحیم میدانی" معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در آغاز به کار این کارگاه با بیان این که در سراسر ایران 37 هزار قنات با مجموع آبدهی سالیانه هفت میلیارد مترمکعب فعال هستند، ابراز کرد: از نگاه وزارت نیرو، قنات تنها یک موضوع تاریخی نیست و اهمیت آن فقط به ارزشهای موزه ای و آرشیوی ختم نمی شود، بلکه قنات به عنوان سنت و شیوه ای پایدار و زنده برای استحصال منطقی و عادلانه آب زیرزمینی مطرح است.
وی ادامه داد: قنات یکی از مظاهر سیستمهای پایدار و سیستمهای دوستدار محیط زیست محسوب میشود و ضمن استحصال آب زیرزمینی هیچگاه اثر سوء بر آن نداشته و موجب افت حجم مخزن سفره نشده است.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا ابراز امیدواری کرد تا این کارگاه فرصتی باشد برای مطالعه پیوند نظام مند قنات با یزد، یکی از کهنترین شهرهای کویری جهان، جایی که کمبود آب نه تنها محدودیتی برای آفرینشهای هنری و معماری نبوده، بلکه زمینه ظهور معماری زیبا و باشکوهی را فراهم آورده که سازگاری با طبیعت پیرامون را نیز تضمین میکرده است.
وی اظهار کرد: درسهایی که میتوان هنوز از گذشته یزد فرا گرفت، از بافت هماهنگ و فروتنانه آن با محیط پیرامون و از آنها در حل مشکلات مدرن این شهر است.
"حسین غفوری" مدیرعامل شرکت آب منطقهای یزد و سرپرست مرکز بین المللی قنات و سازههای تاریخی آبی ضمن خوش آمدگوئی به ایرانیان و غیرایرانیان شرکت کننده در این کارگاه، بیان کرد: از زیر شهر یزد حدود 70 قنات عبور می کند که متأسفانه بخش عمده ای از آنها قربانی زیادهخواهی تمدن مدرن شده و خشکیدهاند، اما تعدادی دیگر هنوز زنده اند.
وی بیان کرد: این دوره آموزشی در نوع خود اولین دوره ای است که به بررسی یکی از مهمترین روابط اجتماعی– تکنولوژیکی بشر میپردازد و در نهایت این دوره به بازیابی قناتها در زمینهای مدرن میاندیشد.
سرپرست مرکز بین المللی قنات و سازههای تاریخی آبی گفت: بر این باور هستیم که قناتها هنوز ظرفیتهای زیادی دارند که می توان آنها را حتی در ساختارهای مدرن اقتصادی و اجتماعی به کار گرفت.
غفوری ابراز امیدواری کرد تا در این دوره به نتایجی دست یابیم که ما را در نگهداری قناتهای این میراث ارزشمند فرهنگی یاری کند.
گفتنی است؛ در مراسم افتتاحیه این کارگاه از کتاب "قنات زارچ" نوشته "علی اصغر سمساریزدی" که به بررسی جنبههای مختلف تاریخی، جغرافیائی، حقوقی، اقتصادی، اجتماعی فناوری و مدیریت این قنات پرداخته است نیز رونمایی شد.
منبع: ایسنا
انتهای پیام/ع
Related Assets:
- جهان با کم آبی مواجه ميشود/ دانش بومی یزدی ها راهگشا
- خشک شدن هشت رشته قنات در ابرکوه
- تفاهم نامه دانشگاه یزد و مرکز بین المللی قنات
- خبری کوتاه، اما دردناک!/خشکیدن 127قنات زردین؛فقط داستان تشنگی نیست
- مطالبات امام خامنهای پس 7سال سفر به یزد در خصوص آب هنوز روی زمین/ شرایط بحرانی دشت های یزد
- کاهش دو سوم تولید علوفه یزد بر اثر خشکسالی
- 300میلیون مترمکعب بیلان منفی آب استان یزد/ نیاز روستاهای بخش مرکزی به ایستگاه آتش نشانی
- آب ۲۵% گرانتر میشود/ افزایش جزئی است مردم نگران نباشند
- اعتبار یک میلیاردی برای احياء قدیمیترین قنات بهاباد
- پرداخت 85درصد هزینه مرمت قنات ها بصورت بلاعوض/ 3 هزار قنات در استان یزد