وی که با شبکه خبری سیبیاس مصاحبه میکرد، درباره برخی گزارشها در این باره که روسیه به دنبال فراهم کردن سامانههای ماهوارهای پیشرفته برای ایران بوده، گفت: «نخست، زمانی که موضوع به گفتوگوهای هستهای میآید، ما به خاطر مذاکرات هسته ای هیچ موضوع یا منافع دیگری را معامله نمی کنیم. بنابراین من میخواهم درباره این موضوع بسیار شفاف باشم. دوم، من قصد ندارم جلوتر از رئیس جمهور به پیش بروم. من گمان میکنم که وی این موضوع را طی روزهای آینده با رئیس جمهور پوتین مطرح خواهد کرد».
وزیر خارجه آمریکا در ادامه این مصاحبه گفت: «دیدار بایدن با رئیس جمهور پوتین در شرایط خلأ صورت نمیگیرد. بایدن پس از نشست سران گروه ۷، نشست ناتو، دیدار با سران اتحادیه اروپا به دیدار با پوتین میرود. در کل، زمانی که ما دموکراسیهای جهان را گرد هم میآوریم، این قدرت نظامی، اقتصادی، سیاسی و دیپلماتیکی بسیار قدرتمندی خواهد بود. نظرسنجیها نشان میدهد که در این کشورها اعتماد به رهبری آمریکا، تحت رهبری رئیس جمهور بایدن، ۷۵ درصد است. این آمار سال گذشته ۱۷ درصد بوده است. بنابراین، ما در حال حاضر در موضعی هستیم که در نتیجه بازیابی رهبری آمریکا بوده و تحت این رهبری، تمامی این کشورها با دلیل و هدف مشترک از جمله تعامل با چالشهای ناشی از روسیه و چین گرد هم میآیند.
خبرنگار سیبیاس در ادامه این مصاحبه درباره برنامه هستهای ایران پرسید.
این خبرنگار پرسید از زمانی که آمریکا از توافق هستهای خارج شده، ایران پیشرفتهای بسیار زیادی به دست آورده است. پیشرفتهای بسیار زیاد در مواد (هستهای) و پیشرفتهای دیگر در زمینه دانش. شما چگونه خواهید توانست دانشی که ایران در این دوره بدست آورده را در جعبه بازگردانید؟
بلینکن ضمن تایید این گفته خبرنگار سیبیاس، گفت: «این سوال بسیار عالی بود و کاملا حق دارید. از زمانی که ما از برنامه هستهای خارج شدیم و ایران نادیده گرفتن محدودیتهایی که توافق بر آن اعمال کرده بود را نادیده گرفت، این کشور پیش رفته و مواد بیشتری را غنی سازی کرده است. ایران در سطوح بالاتری که تحت توافق به آن اجازه داده نشده بود، اقدام به غنی سازی کرد. شما در این باره که دستیابی به دانش بوده، حق دارید و اگر این طولانیتر شود، اگر آنها به پیشروی ادامه دهند، آنها دانشی خواهند داشت که بازگرداندن آن بسیار سخت خواهد بود. من معتقدم که بازگرداندن برنامه هستهای ایران به جعبه فوریت دارد که این کار را توافق هستهای انجام داده بود. متاسفانه، ایران در حال حاضر خارج از توافق است که این موضوع در نتیجه خروج ما از توافق بوده است».
این اظهارات در حالی مطرح میشود که گفتوگوهای احیای برجام در وین در حال انجام است.
دور جدید نشست کمیسیون مشترک برجام ۱۳ فروردین ماه به صورت مجازی برگزار و پس از توافق حاصله مقرر شد روز سهشنبه ۱۷ فروردین این گفتوگوها به صورت حضوری و رو در رو دنبال شود و در نهایت هم این نشست برگزار و پس از آن توافق شد دو کارگروه در حوزه تحریمها و هستهای تشکیل و بررسیها را انجام دهد. نتایج بررسیهای این دو کارگروه به نشست کمیسیون برجام در روز جمعه ۲۰ فروردین منعکس و اعلام شد که هیأتهای برای تنفس و مشورت به پایتختها برمیگردند و مقرر شد روز چهارشنبه ۲۵ فروردین دوباره در وین گردهم بیایند. این نشست با یک روز تاخیر به دلیل ابتلای یکی از اعضای هیأت اتحادیه اروپا به کرونا در روز پنجشنبه ۲۶ فروردین برگزار و مقرر شد که نشستهای کارشناسی به کار خود ادامه دهند.
نشست بعدی کمیسیون مشترک برجام روز شنبه ۲۸ فروردین ماه در وین برگزار شد و در این چند روز رایزنیها در سطوح کارشناسی و کارگروهها ادامه داشت. نشست بعدی هم روز سهشنبه ۳۱ فروردین ماه در وین برگزار و هیأتهای توافق کردند که دوباره گفتوگوها را از سر بگیرند که نشست مزبور سهشنبه هفتم اردیبهشت ماه در گرندهتل وین برگزار شد و عصر شنبه یازدهم اردیبهشت ماه نیز روسای هیأتهای ایران و ۱+۴ در جلسهای دوباره گردهم آمدند و بعد از آن به پایتختها برگشتند و مقرر شد دور جدید نشست روز جمعه ۱۷ اردیبهشت ماه برگزار شود که این نشست نیز برگزار شد و ۲۹ اردیبهشت ماه نیز مجدد کمیسیون تشکیل جلسه داد و توافق کردند به پایتختها بازگشته و پس از آن چهارم خرداد ماه در وین دوباره مذاکرات از سر گرفته شد و ۱۲ خرداد ماه بعد از نشست کمیسیون مشترک برجام رایزنیها برای انجام مشورتهای بیشتر در پایتختها و تنفس، دیروز (شنبه) ۲۲ خرداد ماه در وین دوباره از سر گرفته شد.