ID : 26272171
فقر اقتصادی، زمینه ساز جهل فرهنگی؛

نقش گرانی در اخلاق و رفتار مردم


عقب ماندگی اقتصادی، هم فقر دینی در جامعه ایجاد می‌کند و هم موجب بروز فقر فرهنگی در جامعه می‌شود.

به گزارش یزدرسا؛ مدل حکومت جمهوری اسلامی که بر پایه تعالیم اسلامی شکل گرفته است، در بُعد اقتصادی نیز باید همچون سایر ابعاد خصوصاً در روزهای بحرانی اقتصاد درخشش بی‌نظیر خود را در جامعه جهانی به رخ بکشد و از این رو مسئولان می‌بایست با همت بلند و با شناخت اهمیت این جهاد عظیم در ابعاد گوناگون، زمینه‌های تحقق آن را فراهم کنند.

در حال حاضر گرانی و افزایش قیمت‌ ها به مردم به ویژه اقشار کم درآمد فشار زیادی وارد کرده که مسئولان اقتصادی کشور باید ضمن بررسی علل، با عوامل ایجاد کننده آن به شدت برخورد کنند و نگذارند که نبض زندگی مردم به دست طماعان و گردن‌ کشان اقتصادی و قارون صفتان بیفتد.

یكی از وظایف اصلی  مسئولین در  جامعه اسلامی توجه به بعد اخلاق و فرهنگ مردم در جامعه است كه با ارائه برنامه های متنوع از طریق رسانه های مختلف باید درصدد افزایش كیفیت و سطح فرهنگ و اصول اخلاقی جامعه اسلامی باشد، اما در این میان گرانی قیمت اجناس و مایحتاج مردم یكی از عواملی است كه حكومت اسلامی باید به عنوان داعیه دار فرهنگ و اصول اخلاقی با آن به شدت مبارزه و آن را ریشه كن كند چرا كه طبق فرمایش امام صادق علیه السلام یكی از مهمترین تاثیرات گرانی بر اخلاق و رفتار مردم است.

حضرت درباره تاثیر منفی افزایش قیمت ها بر رفتار مردم می فرماید:

«غَلَاءُ السِّعْرِ یُسِیءُ الْخُلُقَ وَ یُذْهِبُ الْأَمَانَةَ وَ یُضْجِرُ الْمَرْءَ الْمُسْلِمَ»
«گرانی قیمت ها اخلاق و رفتار مردم را بد می کند. امانت داری را از بین می برد و مردم مسلمان را در فشار و سختی به ستوه می آورد.» (فروع کافی ، جلد ۵ ، ح ۱۶۴)
                                                                        ***
دو نکته:

ارتباط مستقیم جهاد اقتصادی و جهاد فرهنگی

بیان امام صادق (ع) تأکیدی است که نشان‌دهنده آثار سوء عقب ماندگی اقتصادی است و موجب می‌شود تا بر اثر گرانی و تورم، بخش‌های گوناگون اجتماعی، فرهنگی و سیاسی به ویژه ارزش‌های اخلاقی جامعه به شدت آسیب ببیند که این‌ها همه از آثار عقب ماندگی اقتصادی است. بنابر این روایت و روایات متعدد دیگری که تأیید کننده این موضوع است، جهاد اقتصادی با جهاد فرهنگی ارتباط مستقیم پیدا می‌کند. در این میدان مبارزه، تلاش برای تولید انبوه محصولات فاسد فرهنگی با بهره‌گیری از ابزارها و تکنیک‌های متعدد از یک سو و از سوی دیگر برنامه‌ریزی برای تحریم همه‌جانبه اقتصادی نظام جمهوری اسلامی ایران با یک هدف مشخص صورت می‌گیرد که آن افول اخلاق در جامعه اسلامی است. در صورت تحقق این هدف شوم دشمنان، همه آرمان های نظام مورد تهدید قرار می گیرند.

فقر اقتصادی، زمینه ساز جهل فرهنگی

یکی از سپاهیان جهل، فقر است. امام صادق (ع) درباره جنود (لشکر و سپاه) عقل و جهل می فرمایند: «یکی از سپاهیان عقل، غنا و یکی از سپاهیان جهل، فقر است.» (کافی، کتاب العقل و الجهل، ح ۱۴) با این تعبیر مشخص می شود که فقر در واقع زمینه ساز جهل در جامعه است و این دو موضوع یک رابطه مشخص و تعریف شده در حوزه های اجتماعی دارند. بر این اساس می توان اینگونه نتیجه گرفت که عقب ماندگی اقتصادی، هم فقر دینی در جامعه ایجاد می کند و هم موجب بروز فقر فرهنگی در جامعه می شود.

بنابراین در شرایط کنونی که روش‌های دشمنان در مقابله با نظام جمهوری اسلامی به روش‌های مختلفی از جمله استفاده از ابزارهای رسانه‌ای و ابزارهای اقتصادی برای تضعیف و تحت کنترل در آوردن فضای جامعه تغییر یافته است، از این روایت شریف به صورت شفاف‌تری می‌توان به ابعاد مهم لزوم تحقق اهداف «جهاد اقتصادی» در نظام اسلامی پی برد؛ چنانچه جهاد اقتصادی، جهاد فرهنگی نیز به شمار می رود و موجب رشد فرهنگی و بلکه رشد دینی جامعه خواهد شد.

انتهای پیام/

تراز




summary-address :
Your Rating
Average (1 Vote)
The average rating is 5.0 stars out of 5.