ID : 7100169
رییس مرکز رشد فناوری اردکان :

کاهش تورم پیش شرط لازم برای ایجاد رونق اقتصادی/کاهش نرخ تورم به معنی متوقف شدن و کاهش رشد قیمت هاست


اخیراً بانک مرکزی نرخ تورم را میانگین در خردادماه را با 2.6 درصد کاهش، 27.7 درصد اعلام کرد. این موضوع ما بر آن داشت تا در این خصوص پای صحبت های دکتر مهدی ناظمی اردکانی بنشینیم و نظرات ایشان را در این خصوص جویا شویم.
به گزارش یزدرسا به نقل از اردکان گویا ، اخیراً بانک مرکزی نرخ تورم  میانگین در خردادماه را با 2.6 درصد کاهش، 27.7 درصد اعلام کرد. این موضوع ما بر آن داشت تا در این خصوص پای صحبت های دکتر مهدی ناظمی اردکانی بنشینیم و نظرات وی را در این خصوص جویا شویم.
 
دکتر مهدی ناظمی اردکانی، فارغ التحصیل دوره دکتری تخصصی حسابداری از دانشگاه تربیت مدرس تهران است .
 
اردکان گویا: تحلیل کلی حضرتعالی در خصوص میزان تورم در اقتصاد فعلی ایران چیست؟
 
تورم ایران در سال 89، 12.4 درصد بود که این رقم در مردادماه سال 92 به 44 درصد بالغ شد. رقمی که از سال 1374 تاکنون سابقه نداشته است. اما با توجه به کاهش درآمدهای نفتی در سال های اخیر، رشد اقتصادی ایران را منفی ساخت به طوری که در سال 1391، رشد اقتصادی ایران منفی 5.9 درصد شد.  متأسفانه ایران از سال 1352 تا به امروز از تورم دو رقمی  رنج می برد.  با این حال، تورم نقطه به نقطه ایران در فروردین ماه 1393 نسبت به مردادماه 1392 کاهش بیش از 26 درصد را تجربه نمود. چنین کاهشی تا به حال در اقتصاد ایران سابقه نداشته است و یک رکورد محسوب می شود. به نظر می رسد در صورت ثبات نرخ ارز که خود تابعی از عوامل مختلف است، و همچنین کنترل نقدینگی، تورم ایران بعد از 43 سال در سال 95 مجددا تک رقمی شود.
 
اردکان گویا: آیا کاهش اخیر صورت گرفته در نرخ تورم می تواند نقطه روشن و امیدبخشی برای آینده باشد؟
 
قطعاً چنین است. برای ایجاد رونق اقتصادی، پیش شرط لازم، تورم پایین است. یکی از دلایل این کاهش کنترل نقدینگی در اقتصاد ایران است. بنا بر برخی از آمارهای منتشره، حجم نقدینگی فعلی ایران حدودا پنج برابر ظرفیت اقتصادی ایران است. با این حال باید توجه داشت که تنها کاهش تورم نمی تواند نقطه امیدبخش تلقی شود بلکه  زمانی این امر به بهترین حالت منجر خواهد شد که همراه با رونق اقتصادی  باشد.
 
اردکان گویا: عمده دلایل کاهش نرخ تورم در ماه های اخیر در چه می دانید؟
 
شاید عمده دلایل کاهش نرخ تورم را بتوان در دو عامل خلاصه کرد: ثبات نرخ ارز و کاهش فشار بر پایه پولی  که خود عمدتا از ناحیه کنترل نقدینگی  و سیاست های انضباطی پولی بانک مرکزی حاصل شده است و سطح تقاضای جامعه برای خرید کالا و خدمات کاهش پیدا کرده است. از جمله عوامل دیگر می توان به کاهش نرخ سود سپرده های بانکی اشاره کرد که می تواند کاهش انتظارات تورمی  (بعد روانی تورم) به دنبال داشته باشد. . بدون تردید انتظار کاهش سطح تحریم ها نیز در کاهش تورم موثر بوده است.
 
اردکان گویا: در ادامه مسیر، دولت باید چه اقداماتی را صورت دهد؟
 
به نظرمی رسد برای دستیابی به تورم تک رقمی، دولت می بایست علاوه بر ایجاد ثبات در بازار ارز که عمدتاً این وظیفه را بانک مرکزی ایفا می نماید، باید سیاست های کنترل نقدینگی خود را نیز ادامه دهد تا بتواند با کنترل سطح تقاضا، سطح عرضه را از طریق رونق تولید داخل، متعادل سطح تقاضا سازد و با اجرای موفقیت آمیز فاز دوم هدفمندسازی یارانه ها، به فکر رونق تولید و کسب و کار باشد.
 
اردکان  گویا: مهمترین آسیب های احتمالی فرار روی دولت در راستای کاهش تورم در چه می دانید؟
 
باید توجه داشت که کاهش نرخ تورم به معنای کاهش قیمت ها نیست بلکه به معنای متوقف شدن و کاهش رشد قیمت هاست، از این رو دولت پس از دستیابی به سطح معقول تورم ، باید به دنبال رونق تولید و کسب و کار باشد تا اقتصاد از وضعیت رکورد خارج شود. در این مسیر به نظر می رسد نوسان نرخ ارز مهمترین چالش پیش روی دولت باشد که در صورت موفقیت در مذاکرات هسته ای، این مساله نیز تا حد زیادی مرتفع خواهد شد. پس از آن، عدم اجرای موفقیت آمیز فاز دوم قانون هدفمندسازی یارانه ها، می تواند خود از آسیب های احتمالی پیش روی دولت باشد. برای مثال اختصاص بخشی از یارانه به بخش تولید زمانی محقق می شود که دولت بتواند در اجرای فاز دوم موفق عمل کند. تنها در سایه رونق تولید است که وضعیت اقتصادی از حالت رکود فعلی خارج می شود.
 
summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.