یزد در شیوع فشار خون هم از سایر استان ها جلو زد!/سواد نامطلوب یزدی ها در حوزه سلامت
به گزارش خبرنگار یزدرسا، سید علیاکبر موسوی پیش از ظهر امروز در مجمع سلامت شهرستان یزد با بیان اینکه در یزد 99 واحد بهداشت و سلامت فعال است، گفت: در مجموعه مرکز بهداشت شهرستان 805 نیرو به صورت رسمی، قراردادی، پزشک خانواده و ... به ارائه خدمت میپردازند.
وی ادامه داد: تاکنون در سال جاری 49 درصد از جمعیت شهرستان به میزان 330 هزار نفر به مراکز بهداشت مراجعه داشتند و چهار میلیون و 500 هزار خدمت دریافت کردهاند که در واقع به ازای هر نفر 13 خدمت ارائه شده است و گروه سنی کودکان با 97 درصد بیشترین خدمت را دریافت کردهاند.
شایعترین علت مرگومیر در شهرستان یزد
رئیس مرکز بهداشت شهرستان یزد با اشاره به دلایل عمده مرگومیر در شهرستان یزد عنوان کرد: بیماریهای قلبی عروقی با 25 درصد، سرطان با 15.6 درصد، دیابت با 10.7 درصد، بیماریهای تنفسی با 10.2 درصد و حوادث با 7.3 درصد شایعترین علت مرگومیر در شهرستان یزد را تشکیل میدهد.
موسوی ادامه داد: 79 درصد از بار بیماریها به بیماریهای قلبی عروقی، سرطان، دیابت و فشارخون اختصاص دارد که تغذیه ناسالم، کمتحرکی، سیگار و الکل چهار عامل اصلی آنها هستند و بنابراین با مراقبت، پیشگیری و خود مراقبتی میتواند بار این بیماریها را کاهش داد.
رتبه اول استان یزد در شیوع فشار خون
وی در خصوص میزان شیوع دیابت و فشارخون در استان یزد گفت: شیوع دیابت در استان یزد 21 درصد است درحالیکه شیوع این بیماری در کشور 12 درصد است و استان یزد در رتبه پنجم ابتلا به دیابت قرار دارد، همچنین میزان ابتلا به فشارخون در استان 31 درصد است که این میزان برای کشور 26 درصد است و استان یزد رتبه اول را در ابتلا به فشارخون در کشور دارد.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان یزد با بیان اینکه وضعیت استان در ابتلا به دیابت نسبت به دو سال گذشته بهبود داشته است، افزود: در سال گذشته 96 درصد و در سال 97، 25 درصد جمعیت یزد برای خطرسنجی به مراکز مراجعه و خدمات خطرسنجی را دریافت کردند.
رشد دو رصدی مصرف فستفود در یزد
موسوی با اشاره به آمار استخراج شده از سامانه سیب که براساس مراجعات مردمی است، اعلام کرد: لاغری در یزد در سال 96 ، 2 درصد بوده که امسال به 1.7 درصد کاهشیافته است، همچنین اضافه وزن از 45 درصد به 43 درصد و چاقی از 29 درصد به 28 درصد کاهش یافته است، پارامترهای الگوی نامناسب مصرف لبنیات، سبزیجات، میوه، نمک و روغن نیز با کاهش همراه بوده و یزد تنها در پارامتر مصرف فست فود با رشد 2 درصدی مواجه بوده است.
وی در خصوص بروز حیوانت گزیدگی در شهرستان و استان یزد گفت: حیوان گزیدگی در 9 ماهه امسال و در مقایسه با سال گذشته افزایش داشته است و از اعلام 28 مورد مثبت هاری، چهار مورد مثبت هاری مربوط به شهرستان یزد دو مورد سگ، یک مورد گربه و یک مورد گوسفند بوده و نمونه مغز به انستیتو پاستور ارسال شده که به تائید قطعی رسیده است.
افزایش بروز بیماری سالک در استان یزد
دبیر مجمع سلامت شهرستان یزد گفت: درحالیکه بروز بیماری سالک در سال گذشته روند نزولی داشته، در سال جاری در استان و شهرستان یزد و همچنین در کشور بروز بیماری سالک بیشتر بوده که بخشی از آن به خشکسالیها برمیگردد و در این زمینه به 100 میلیون تومان جهت سمپاشی و کنترل بیماری سالک نیازمند هستیم.
موسوی در خصوص وضعیت کنترل کیفی آب شرب در شرایط اضطراری گفت: در حالت عادی از 987 نمونهگیری انجام شده، 97.3 درصد وضعیت آب مطلوب بوده و تنها دو درصد در حد نامطلوب بوده است اما در شرایط اضطرار که مربوط به شکستگی لوله آب انتقالی بوده و درصد نامطلوب آب به 20 درصد رسیده است که باید مسئولان آبفا و سیاسی استان دقت نظر داشته باشند تا با کاهش شکستگی لوله آب انتقالی شرایط اضطرار کم شود.
58درصد نانها در یزد دارای میزان نمک بالا هستند
وی با اشاره به نمونهبرداری برای سنجش نمک نان گفت: از مجموعه 819 مورد نمونهگیری از نان، 35 درصد در وضعیت مطلوب و 65 درصد در وضعیت نامطلوب بوده است که از میزان درصد نامطلوب، 35 درصد نمک نان بین یک تا دو گرم بوده و 23 درصد دارای بیش از دو گرم نمک بودهاند درحالیکه میزان نمک استاندارد یک گرم است، و 11 درصد از نمونهها نیز جوششیرین به آنها اضافه شده بود.
موسوی ادامه داد: در مجموع 58 درصد از نانها دارای میزان نمک بالا بودهاند و با توجه به اینکه شیوع فشار خون در استان یزد بالاست باید این وضعیت بهتر مدیریت شوید چرا که نمک سادهترین و موثرترین راه برای جلوگیری از بیماریهای مزمن است.
استان یزد از لحاظ میانگین سواد سلامت شرایط مطلوبی ندارد
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه باید سواد سلامت در استان و شهرستان یزد ارتقا پیدا کند، گفت: استان یزد از لحاظ میانگین سواد سلامت شرایط مطلوبی ندارد و تا دغدغه دستگاهها ارتقا سواد سلامت نباشد تقویت وضعیت موجود اتفاق نمیافتد.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان یزد با اشاره به برنامههای انجامشده در رابطه با ارتقا سلامت افزود: خود مراقبتی فردی 45 درصد در یزد مورد انتظار بوده که 37 درصد انجام شده، 37 درصد خود مراقبتی سازمانی مورد انتظار بوده که 41 درصد انجام شده و همچنین از 10 درصد مورد انتظار در میزان سلامت دانشآموزی 9.4 درصد و از 10 درصد میزان سلامت مورد انتظار جوانان در یزد 9.7 درصد محقق شده است.
موسوی با بیان اینکه 1ز 30 درصد پوشش مورد انتظار کانونهای سلامت در یزد 10 درصد انجام شده است، ادامه داد: تاکنون در 6 مرکز و 10 محله کانون سلامت اجرا شده است و مجموعا برگزاری چهار جلسه شورای سلامت در سال جاری 34 مصوبه داشته که 28مصوبه اجرا شده و 6 مصوبه نیز در حال اجراست.
12 میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز برای تکمیل پروژههای نیمه تمام
وی با اشاره به پروژههای عمرانی مرکز بهداشت گفت: برای تکمیل پروژههای شهری به اعتبار 11 میلیارد تومان و برای تکمیل پروژههای روستایی به اعتبار یک میلیارد و 225 میلیون تومانی نیاز است و در مجموع مرکز بهداشت شهرستان یزد جهت تکمیل پروژهها نیمه تمام به 12 میلیارد و 225 میلیون تومان نیاز دارد.
انتهای پیام/