یزد فقیرترین استان کشور به لحاظ بارندگی/یزد کمترین هدررفت آب در کشور را دارد
به گزارش یزدرسا، "علی اسلامی" در گفتوگو با ایسنا ، اظهار کرد: استان یزد از نظر میزان بارندگی، جایگاه آخر را در بین استانهای کشور دارد به طوری که حجم بارندگیهای آن کمتر از یک سوم متوسط بارندگی کشور است.
وی افزود: البته این امر اتفاقی نیست بلکه موقعیت جغرافیایی استان موجب چنین وضعیتی است منتهی این وضعیت در سالهای اخیر به دلیل کاهش بارندگیها از یک طرف و پراکنش نامناسب زمانی و تغییر نوع بارشها از برف به باران از طرف دیگر، نگرانیها را بیشتر کرده است.
این مسئول خاطرنشان کرد: متأسفانه استان یزد در سال آبی جاری تنها با ۲۸ میلیمتر بارندگی، کمترین میزان باران را در سطح کشور به خود اختصاص داده و میزان روانآبها که منبع اصلی تغذیه منابع آبی هستند، در استان تقریباً در حد صفر بوده است.
وی عنوان کرد: به دلیل خشکسالیهای متوالی، بسیاری از روستاهای استان، خالی از سکنه شدهاند و بیش از ۳۰۰ روستای استان حتی آب شرب خود را از تانکرهای سیار، تأمین میکنند.
اسلامی ابراز کرد: علاوه بر فقیرتر شدن سفرههای آبی، کیفیت آنها نیز پیوسته نازلتر شده است به نحوی که در یکی دو شهر استان نیز آبی با استانداردهای آب شرب، نایاب است و وابستگی آب شرب و بهداشت استان به آب انتقالی، هر سال بیش از سال قبل شده و در حالی که در ابتدای بهرهبرداری از این طرح فقط سه شهر استان از آن منتفع بودند، به مرور این تعداد به دلیل کاهش کیفیت منابع آبی سایر شهرها، به بیش از ۱۰ شهر رسیده است.
وی در ادامه به فعالیتهای انجام شده توسط این شرکت در راستای تامین آب مورد نیاز شهروندان از ابتدای سال جاری تاکنون اشاره و تصریح کرد: بهرهبرداری از ۱۱ حلقه چاه آب شرب در منطقه یزدگرد واقع در شهر یزد با تامین اعتباری بالغ بر ۸۸ میلیارد ریال، ساخت مخزن هوایی ذخیره آب ۵۰۰ مترمکعبی شهرستان اردکان با مبلغ پیمان بالغ بر ۱۵ میلیارد ریال، بهرهبرداری از طرح انتقال آب به بهاباد با اعتباری بالغ بر ۲۴۰ میلیارد ریال، اتمام عملیات اجرایی خط انتقال آب به ندوشن تا پایان سالجاری با اعتباری بالغ بر ۸۲ میلیارد ریال، حفر، تجهیز و بهرهبرداری از پنج حلقه چاه آب شرب در شهرهای تفت، مروست، مهریز و میبد با هزینهای بالغ بر ۱۰ میلیارد ریال، از جمله این اقدامات بوده است.
مدیر عامل آبفای یزد همچنین از تکمیل سیستمهای کنترلی دوربین مدار بسته در شهرهای ابرکوه و مهریز با هزینهای بالغ بر سه میلیارد ریال و بهرهبرداری از آبشیرینکن با ظرفیت ۱۵۰ متر مکعب در شبانهروز در شهرستان بافق با هزینه یکهزار و ۵۳۰ میلیون ریال خبر داد.
اسلامی از دیگر فعالیتهای انجام شده در بخش آب را مطالعات و طراحی سیستم تله متری و کنترل از راه دور تاسیسات تامین و توزیع آب شرب شهرستان یزد با اعتبار یک میلیارد ریال، نصب بیش از یک هزار و ۲۶۴ فقره شیر فتوالکتریک و پدالی در مدارس، مساجد و مکانهای عمومی با هدف صرفهجویی در مصرف آب و خرید و نصب شیرهای گلوب در چهار شهر استان برای کنترل فشار با هزینهای بالغ بر ۲ میلیارد ریال، ذکر کرد.
وی نشتیابی شبکههای توزیع آب و جلوگیری از هدر رفت بیش از ۲۵۰ هزار متر مکعب آب در شبکه آبرسانی، اجرای سامانه گندزدایی خط انتقال آب بهاباد با اعتبار دو میلیارد ریال، بهرهبرداری از هفت هزار متر مکعب مخزن ذخیره آب در بهاباد، تامین و توزیع ۸۰ میلیون متر مکعب آب، اصلاح و توسعه ۱۰۰ کیلومتر شبکه آبرسانی و واگذاری نه هزار و ۹۱ فقره انشعاب آب را از دیگر این فعالیتها برشمرد.
اسلامی در رابطه با این که مردم یزد چقدر در مصرف آب صرفهجویی میکنند؟ نیز اظهار کرد: واقعیت آن است که مردم استان یزد در طول تاریخ در همه زمینههای زندگی به عنوان مردمی سختکوش و در عین حال قانع شهره بودهاند و البته در مصرف آب به دلیل قلت منابع، توجه بیشتری داشتهاند.
وی افزود: اگر چه تغییر نوع زندگی و افزایش شهرنشینی و ارتقاء سطح بهداشت عمومی، الزاماً میزان مصارف را افزایش داده اما در مجموع، آمار مصارف شرب و بهداشت در بخش خانگی در مقایسه با سایر استانهای تعریف شده است.
به گفته وی، در حال حاضر سالیانه بیش از ۹۰ میلیون مترمکعب آب از طریق شبکههای آبرسانی توزیع میشود که با توجه به حدود ۱۶ میلیون مترمکعب هدررفت که کمترین میزان در کشور است، ۷۴ میلیون مترمکعب با ترکیب ۷۲ درصد مصارف خانگی، هشت درصد مصارف تجاری و صنعتی، شش درصد فضای سبز و هشت درصد آموزشی و دولتی و شش درصد سایر مصارف ترکیب مناسبی از مصرف را ارائه میدهد.
مدیر عامل آبفا با تاکید بر این که بدون تردید اسراف در هر موضوعی چه مادی و چه معنوی خلاف عقل و منطق است و از نظر دینی، گناهی بزرگ است که خداوند در قرآن، مبذرین را برادران شیطان نامیده است، به مردم توصیه کرد: ذخائر آبی امروز ما متعلق به گذشتگان است و باید برای آیندگان هم بماند تا استفاده کنند.
وی ادامه داد: نباید حقوق نسلهای آینده را تضییع کنیم که اگر چنین اتفاقی بیفتد، قطعاً مسئولیت شرعی دارد لذا باید اندازه نگهداریم و بقول شیخ اجل سعدی؛ "وقتی دخلمان نیست، خرج آهستهتر کنیم" و بدانیم "اگر باران به کوهستان نبارد، به سالی دجله گردد خشک رودی."
اسلامی در پایان نیز خاطرنشان کرد: وظیفه بزرگان و دلسوزان است که بیش از پیش، واقعیتهای آبی استان را موشکافانه به مردم گوشزد کنند و سازمانهایی که بنحوی با مسائل آب گره خوردهاند، مدیریت صحیح بر مصرف آب اعمال کنند و راههای صرفهجویی آب را در همه حوزههای مصرف نظاممند به مصرفکنندگان نشان دهند و مردم عزیز هم به آنچه که راهنمایی میشوند، مؤثرتر عمل کنند چرا که هر درصدی که در مصرف آب صرفهجویی کنیم، قطعاً حیات استان خود و رفاه فرزندان و نوادگان خود را تضمین کردهایم.
Related Assets:
- میزان بارش های اخیر در هرات به بیش از 11 میلی متر رسید
- 37 روز آلودگی بالای حد استاندارد در 6 ماه گذشته در یزد/کاهش 95 درصدی بارندگی در شهر یزد
- یزدی ها از یکشنبه منتظر بارش پراکنده و باد شدید باشند/کاهش 14 درجه دمای هوای شهر یزد
- آمادگي كامل دستگاه هاي اجرايي تفت براي بارش رحمت الهي
- نوازش گرم باران بر زمین خشکیده خاتم/بارش در هرات به 2/5 میلی متر رسید
- آسمان روی خوش به کویر یزد نشان داد