ID : 10729923
8لغایت 15 بهمن ماه هفته پویش ملی مبارزه با سرطان

استان یزد قطب صنعتی محصولات باارزش کنجدی ایران/ از مصرف غذاهای شور و سرخ شده بپرهیزید


کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد در آستانه هفته پویش ملی مبارزه با سرطان از 8 لغایت 15 بهمن ماه بر طبخ صحیح غذاها و پرهیز از مصرف زیاد غذاهای سرخ شده وکاهش مصرف غذاهای شور تاکیدکرد.

به گزارش یزد رسا، دکتر رضا مورکیان مدیر نظارت بر مواد غذایی،آرایشی وبهداشتی استان یزد گفت: دانه های روغنی پس از غلات، دومین ذخایر غذایی جهان را تشکیل می دهند. یکی از دانه های روغنی که دارای قدمت زیادی در جهان به خصوص در آسیاست، کنجد است.

 وی افزود: کنجد (با نام علمی Seasmum indium L.) یکی از قدیمی­ترین محصولات کشاورزی در دنیا است که در آسیا برای بیش از 5000 سال است که کشت می­شود.دانه­ های کنجد از نظر ارزش مواد غذایی در سطح بالایی قرار دارند. این دانه­های کوچک حاوی حدود 54-42 درصد روغن با کیفیت، 25-22 درصد پروتئین، 25-20 درصد کربوهیدرات و 6-4 درصد کنجاله هستند.

دکتر مورکیان گفت: کنجد حاوی مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است که از فساد روغن آن جلوگیری می­کند. در صنایع غذایی که از آنتی ­اکسیدان­های مصنوعی به وفور استفاده می­شود، تقاضا برای چنین محصولات طبیعی در حال افزایش است.

وی در خصوص خواص تغذیه ای این دانه روغنی ادامه داد: این دانه روغنی حاوی مقادیر زیادی ویتامین­های گروه B شامل تیامین، فولیک اسید، ویتامینB1، ویتامین B6 و همچنین مقادیر قابل توجهی از مواد معدنی از جمله پتاسیم، فسفر، منیزیم، کلسیم، آهن، زینک و سدیم است که در میان آن­ها، پتاسیم بیشترین مقدار را دارد. اولئیک اسید حدود 50 درصد میزان اسیدهای چرب این دانه را تشکیل می­دهدکه  به کاهش LDL یا کلسترول بد و افزایش HGL یا کلسترول خوب کمک می­کند.

مورکیان استان یزد را در زمینه تولید محصولات کنجدی، شناخته شده ترین منطقه در سطح ایران دانست وگفت: می­ توان یزد را قطب صنعتی محصولات کنجدی ایران نامید.

وی ادامه داد:  در حال حاضر بیش از 150 واحد تولیدی صنفی و صنعتی در زمینه تولید فرآورده­های کنجدی در حال فعالیت هستند که از این تعداد 20 واحد صنعتی و مابقی به صورت صنفی مشغول به کار هستند. مدیر نظارت بر مواد غذایی وبهداشتی یزد ضمن ابراز خوشبختی از شروع پروژه "ساخت مجتمع کارگاهی تولید محصولات کنجدی" در شهرک صنعتی اردکان گفت: تعداد واحدهایی  که در حال تغییر وضعیت از صنفی به صنعتی هستند، در حال افزایش است.

در پایان دکتر رضا مورکیان ضمن اشاره به اینکه در حال حاضر تخمین زده می شود بیش از 800 نفر در این حوزه مشغول به فعالیت باشند گفت: در شش ماهه دوم سال با توجه به اینکه این محصول به صورت فصلی تولید می شود این تعداد تا 2000 نفر نیز افزایش می یابد.

بنا به گزارش روابط عمومی غذا ودارو یزد بیش از 80 درصد این واحدها درشهرستان اردکان متمرکز هستند. که عمده محصولات تولیدی در این مجموعه­ ها شامل حلوا ارده که حدود 50 درصد ، روغن ارده و روغن کنجد حدود 30 درصد، ارده، کرم ارده، ارده شکلاتی و شیرینی­های کنجدی و سایر مشتقات کنجد حدود 20 درصد است.

بنا به آمارهای موجود خرید کنجد کارخانجات استان چیزی حدود 35000 الی 40000  تن در سال می باشد که تولید 2500 تن روغن کنجد و 55000 تن فراورده های کنجدی را به همراه دارد .

درحال حاضر بر اساس ضوابط وزارت بهداشت(سازمان غذا ودارو) تولیدکارگاهی ارده،حلواارده وروغن کنجد مشمول اخذ شناسه نظارت بهداشتی می باشد و تولید سایر محصولا کنجدی مانند کرم کنجد،ارده شکلاتی مشمول اخذ پروانه ساخت بهداشتی ومختص واحدهای صنعتی دارای مسئول فنی دائم وآزمایشگاه کنترل می باشد.

 

 از مصرف غذاهای شور و سرخ شده بپرهیزید

کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد در آستانه هفته پویش ملی مبارزه با سرطان از 8 لغایت 15 بهمن ماه بر طبخ صحیح غذاها و پرهیز از مصرف زیاد غذاهای سرخ شده وکاهش مصرف غذاهای شور تاکیدکرد.

مهدیه السادات حاجی میرزاده کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به ارتباط مصرف رژیم های پرچرب با سرطان اظهارکرد: دریافت مقادیر زیادی چربی (گوشت قرمز، تخم مرغ، محصولات لبنی با مقادیر بالایی چربی و کلسترول) موجب افزایش احتمال خطر سرطان روده، پستان و کلیه می شود.

وی با بیان این که دریافت بالای چربی به خصوص در زنان یائسه احتمال بروز سرطان پستان را افزایش می دهد تصریح کرد: مصرف روغن زیتون خطر بروز بسیاری از سرطان ها به خصوص سرطان پستان را کاهش می دهند.

حاجی میرزاده با اشاره به روشهای تغذیه ای به منظور پیشگیری از سرطان تصریح کرد: افزایش مصرف روزانه میوه ها و سبزی ها در برنامه غذایی روزانه ( حداقل پنج بار در روز) و  انتخاب میوه ها و سبزی های رنگی( سبز تیره و نارنجی) از جمله این روشها است.

وی باتاکید بر مصرف میوه ها و سبزی ها همراه با غذا یا به عنوان میان وعده عنوان کرد: کاهش مصرف غذاهای پر چرب (کره، لبنیات پرچرب، کله پاچه،  گوشت های قرمز، روغن جامد و سس مایونز)، کاهش مصرف گوشت های فرآیندی مانند سوسیس و کالباس (به دلیل ترکیبات نیتراتی که به عنوان نگهدارنده و رنگ دهنده به آن اضافه می شوند) از جمله روشهای پیشگیری از سرطان است.

این کارشناس تغذیه بر طبخ صحیح غذاها و پرهیز از مصرف زیاد غذاهای سرخ شده،کاهش مصرف غذاهای شور به دلیل نقش آن در سرطان معده و استفاده از نان های تهیه شده از دانه کامل و غلات سبوس دار تاکید کرد.

این کارشناس تغذیه بر طبخ صحیح غذاها و پرهیز از مصرف زیاد غذاهای سرخ شده،کاهش مصرف غذاهای شور به دلیل نقش آن در سرطان معده و استفاده از نان های تهیه شده از دانه کامل و غلات سبوس دار تاکید کرد.

انتهای پیام/ع




summary-address :
Your Rating
Average (1 Vote)
The average rating is 5.0 stars out of 5.