آب و خاک را صادر کرده و آلودگی را به جان می خریم
به گزارش یزد رسا، سید مجید میررکنی استادیار بخش فیزیک فضا دانشگاه یزد ضمن اشاره به افزایش آلودگی هوا در مناطق مختلف استان یزد گفت: به نظر بنده، آنچه در استان یزد شاهد آن هستیم، گسترش خشکی است. شایان ذکر است خشکی با خشکسالی متفاوت است. بدین معنی که خشکسالی یک پدیده دورهای است؛ در حالیکه، خشکی یک پدیده برگشتناپذیر است.
وی افزود: البته گسترش خشکی در کشور ما از سالها پیش آغاز شده است؛ به طوری که در سدههای گذشته حتی سبب جابجایی و کوچ از مناطق جنوبی به مناطق غربی کشور شده است.
میر رکنی اذعان داشت: در استان یزد، در همین چند دهه گذشته چندین قنات زنده وجود داشته که متاسفانه بهدلیل گسترش خشکی فوت کردهاند. بنا به نظر محققین و پژوهشگران علوم محیطی، دو عامل برای گسترش خشکی وجود دارد. عامل نخست تشدید فعالیت خورشیدی بوده، که یک امر طبیعی است و انسان در آن نقشی ندارد. اما عامل دوم اقدامات و فعالیتهای نامناسب انسان است.
وی تصریح کرد: پیشنهاد سازمانهای بینالمللی برای کاهش آثار نامطلوب حاصل از خشکی، تفکر جهانی، تصمیم منطقهای و اقدام محلی است. در این راستا، برای بقا و دوام یزد و تمام نقاطی که معضلی مشابه دست به گریبان است، به ناچار باید به سمت ایجاد صنایع کمآبخواه و با آلودگی حداقلی برویم.
وی اضافه کرد: در حال حاضر، استقرار نامناسب، صنایع پرآبخواه و بهشدت آلودکننده در غرب یزد سبب آلودگی هوا شده است. این آلودگی علاوه بر ضرر و زیان انسانی در شهرهای استان، مانند اردکان، میبد و یزد، یک عامل تهدیدکننده برای آثار باستانی است. چرا که آثار باستانی به دلیل خشکی و آلودگی در معرض خطر هستند. بر این اساس کاهش رطوبت حاصل از خشکی و آلودگی حاصل از فعالیتهای نامناسب انسان، دو عامل طبیعی و انسانی برای نابودی انسان و آثار باستانی در یزد هستند.
استاد دانشگاه یزد بیان داشت: در بخش کشاورزی، تغییر الگوها، راهبرد پیشنهادی است. تنها منفعت ادامه و اصرار بر صنایع، کشاورزی و روشهای شرب موجود، سبب صادرات آب و خاک از استان و به جاماندن آلودگی آب، خاک و هوا برای یزد است. استان یزد با توجه به بیلان آبی موجود، بهتر است واردکننده آب بهصورت حقیقی و مجازی باشد؛ نه اینکه آب را بهصورت مجازی صادر کند. بهگونهای میتوان گفت، انسان و طبیعت دست در دست هم برای نابودی یزد تلاش میکنند.
وی هشدار داد: روشهای صنعتی، کشاورزی و شرب موجود و مورد استفاده در استان یزد، بهشدت با اقلیم یزد ناسازگار هستند. استان یزد برای بقا و دوام ناگزیر به تغییر در روشهای صنعتی، کشاورزی و شرب موجود و مورد استفاده است. در این راستا، تشکیل یک کارگروه استانی متشکل ار متخصصین دانشگاهی، کارشناسان ذیربط، تمام سازمانها و ادرات دولتی و بخش خصوصی امری ضروری و اجنتابناپذیراست.
میر رکنی گفت: یزدیها در طول تاریخ نشان دادهاند که تنها راهبرد ممکن برای بقا و دوام در این منطقۀ خشک و کویری، سازگاری با اقلیم است. متاسفانه دوری از این راهبرد سبب گسترش بیشتر خشکی و آلودگی آب، خاک و هوای یزد شده است. بهعلاوه، موارد متعدد اجتماعی و اقتصادی نامناسب هم رخ داده است، که انشاالله با حضور متخصصین حوزههای اجتماعی و اقتصادی در کارگروه "نجات یزد" میتواند مورد بررسی قرار گیرد.
انتهای پیام/
Related Assets:
- سهم آب انتقالی زایندهرود به یزد را کم می کنیم!
- افت بیش از ۱۶۰ سانتی برخی سفرههای آب زیرزمینی یزد
- 20درصد صرفهجویی در مصرف آب، 5 سال بحران آب یزد را عقب میاندازد
- آب آشامیدنی یزدی ها تلخ و شور شده است
- کفگیر منابع آبی استان یزد به ته دیگ رسیده است/سودجویی از آب گل آلود!
- 83 درصد از آب موجود در یزد در بخش کشاورزی مصرف می شود
- با هرگونه توسعه کشت در استان یزد مخالفیم/ ضرورت حرکت مجتمعهای کشاورزی در راستای کاهش مصرف آب