در وعده سحری چه بخوریم؟
حسن مظفری متخصص تغذیه ورژیم درمانی در مصاحبه با خبرنگار یزدرسا گفت: در عصر حاضر که بیماریهای غیرواگیر مثل چاقی، فشار خون، دیابت و بیماری های قلبی و عروقی مهمترین معضل در حوزه سلامت است و از طرفی بسیاری از این بیماری ها از رفتارها، سبک غلط زندگی و به خصوص رفتارهای تغذیه ای نشات می گیرد ماه مبارک رمضان فرصت بسیار خوبی است که با رعایت اصول صحیح روزهداری و تغذیه بتوانیم هم این فریضه الهی را به سرانجام برسانیم و هم از سلامت بهره مند شویم.
عضو هیئت علمی دانشگاه افزود: ما ممکن است در ادیان مختلف روزه داشته باشیم، حتی در شیوه های درمانی هم گرسنگی درمانی داریم. اما روزهداری اسلامی شکل خاصی از روزهداری است که برخلاف ادعای برخی مبنی برآسیب به سلامتی، ابدا ًمشکلی ایجاد نمی کند. زیرا ما تنها یک وعده غذایی را حذف می کنیم، یعنی کار خارق العاده ای انجام نمی دهیم.
وی با اشاره به شیوع بیماری کرونا بیان داشت: از بُعد تغذیه ممکن است سطوح غذایی که خریداری شده و وارد منزل می شود آلوده به ویروس کرونا باشد. پس بهترین کار خرید محصولات بسته بندی و ضدعفونی و شست و شوی آن است.
مظفری ابراز داشت: بحث دیگر خود تغذیه است که خوردن و آشامیدن چطور باشد و بر چه مبنایی باشد تا کمتر دچار مشکل شویم.
استاد دانشگاه علوم پزشکی یزد اضافه کرد: برای مبارزه با کرونا از یک طرف باید زنجیره انتقال را قطع کرد و از طرف دیگر سیستم ایمنی بدن را تقویت کرد تا حتی در صورت آلودگی بتوان بر بیماری پیروز شد. بسیاری از مواد غذایی که ما دریافت میکنیم میتواند سیستم ایمنی بدن را بالا ببرد. قطعاً روزهداری به شکل صحیح به هیچ وجه سیستم ایمنی بدن را دچار مشکل نمی کند و زمینه ای برای ابتلا به کرونا نخواهد بود. در حال حاضر حتی یک منبع علمی هم نداریم که عنوان کرده باشد که روزه داری اسلامی زمینه را برای کرونا یا بیماریهای عفونی فراهم می کند.
اهمیت وعده سحر
مظفری گفت: حتماً باید به وعده سحری توجه کرد. روز بدون سحری به تنهایی هم می تواند برای بدن آسیب ایجاد کند، چون حد فاصله بین سحر تا افطار تقریباً ۱۶ ساعت است. پس اولین توصیه روزه با خوردن وعده سحری است.
وی ابراز داشت: نکته بعد این است که چه غذایی باید خورد. بعضی اوقات غذایی که در سحر مصرف می کنیم می تواند آسیب های ایجاد کند و زمینه ساز بیماریهای عفونی از جمله کرونا باشد. برای مقابله با کرونا بدن افراد نباید کم آب شود بنابراین باید کاری کرد که در طول روز کمتر تشنه شویم. اما بعضی از مود غذایی که ما مصرف میکنیم بدن ما را مستعد کم آبی می کند مثلاً استفاده از نمک در غذا، در حالی که می توان به جای نمک برای طعم دار کردن غذا از چیزهای دیگر مثل سبزی های معطر یا آبلیمو استفاده کرد.
وی اظهار کرد: همچنین بعضی از خوراکی هایی که ما مصرف می کنیم مانند چای و هندوانه ادرار آور هستند. این مساله موجب می شود تا آب بیشتری از بدن دفع شود. در مقابل میتوانیم موادی مثل برخی میوه ها و سبزیجات را مصرف کنیم که مقداری آب در خود نگه داری کرده و به تدریج این آب را به بدن بدهد.
این متخصص تغذیه اضافه کرد: کودکانی که در حال رشد هستند باید یک مقدار فعالیتشان را در طول روز کمتر کنند زیرا در این دسته از افراد تحمل تشنگی کمتر است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی یزد در پاسخ به نحوه روزه گرفتن افراد بیمار تاکید کرد: طبق فتوای مراجع تقلید اگر فرد طبق نظر کارشناسان و یا تشخیص خود به این نتیجه برسد که روزه گرفتن موجب تشدید بیماری می شود، می تواند روزه نگیرد. اما باید دانست بیماریهای داریم که فرد مبتلا میتوانند روزه بگیرد.
مظفری ادامه داد: در مقابل برخی از بیماری ها نیز وجود دارد که ممکن است با روزه گرفتن تشدید شود. به عنوان مثال توصیه میشود افرادی که کرونا داشته و بهبود پیدا کرده اند تا شش هفته بعد نباید روزه بگیرند.