سهم اشتغال ناقص در کنار افزایش نرخ بیکاری/ حلقه های مفقوده بیکاری در ایران چیست؟+ آمار
به گزارش یزدرسا به نقل از راه دانا؛ تجارب دهه های پس از جنگ جهانی دوم، به وضوح نشان داد که سرمایه انسانی علت اصلی تفاوت میان کشورها و جوامع مختلف می شود، لذا این باور که مردم هم وسیله ای برای توسعه هستند و هم هدف آن، در جوامع قوت گرفت. در ادبیات دینی نیز تحصیل ثروت در گرو تلاش در جهت استفاده ی بهینه از ارزاق و نعمات خداوندیست و این خود مردم هستند که میبایست تمام توان خود را در جهت تامین مایحتاج و فراهم آوردن استقلال اقتصادی بکوشند.
اگر به هر دلیلی، جوامع نتوانند از این فرصتی که در دست دارند استفاده کنند، تبدیل به یکی از بزرگترین معضلاتی خواهد شد که هر اقتصاد ممکن است با آن مواجه شود. بیکاری در جوامع، وابسته به ترکیب جمعیت، میزان جمعیت فعال و آموزش دیده و میزان جمعیت نیروی کار ماهر و متخصص می باشد. نکته ی حائز اهمیت این است که با توجه به شرایط متفاوت در جوامع، نمی توان به یک نسخه ی واحد برای رفع این معضل در تمامی جوامع رسید، لذا در ادامه به تبیین شرایط در بازار کار در اقتصاد ایران خواهیم پرداخت.
ویژگی های عمده ی بازار کار ایران عبارتند از:
بالا بودن سهم اشتغال بخش خدمات در کل کشور
سهم بالای مناطق شهری از فرصت های جدید شغلی
نامطلوب بودن سطح کیفی و کمی آموزش شاغلین
وجود اشتغال در برخی بخش های کاذب و غیر رسمی
تاثیر شدید بخش عمومی در اشتغال کشور
عدم توانایی بخش های اقتصادی در جذب میزان فزاینده ی عرضه ی نیروی کار و نرخ بالای بیکاری بویژه از نوع پنهان آن.
بیکاری به زبان آمار
جمعیت فعال کشور، برابر38.2% بوده که حدود11% آن را بیکاران تشکیل می دهند.23.3% این بیکاران، جوانان در بازه سنی 15 تا 29 سال برابربوده که این مقدار نسبت به زمان مشابه سال گذشته رشدی برابر 1.4% داشته است. علاوه بر آن، 9.8% از جمعیت شاغل، دارای اشتغال ناقص بوده اند. ازمیان جمعیت شاغل، معادل 49.5% دربخش خدمات،32.5% در بخش صنعت و 18% در بخش کشاورزی فعالیت داشته اند.
با توجه به آنچه ذکر شد، وضعیت فعلی اشتغال در اقتصاد ایران قابل قبول نبوده و تغییر آن مستلزم برنامه ریزی های دقیق و زمانبندی شده است.
پیامد های بیکاری
از پیامد های بیکاری می توان به فقر، خروج نخبگان، عدم تمایل جوانان به ازدواج و بالا رفتن سن ازدواج، اثرات روانی فردی از قبیل افسردگی و غیره را نام برد که مجموع این فاکتورها کاهش نشاط اجتماعی را به دنبال خواهد کرد.
راهکارها:
توجه ویژه به بخش مسکن؛ چراکه هم یکی از نیاز های اساسی جوامع است و هم با رونق بازارمربوطه، شرایط برای فعالیت هایی اعم از مستقیم و غیر مستقیم برای افراد، فراهم می شود.
توسعه بیش از پیش فعالیت های عمرانی
اصلاح قوانین کار
حمایت از خدمات کارآفرینی از قبیل خدمات مشاوره ای، حمایت های اطلاعاتی، ظرفیت سازی علمی، اعطای تسهیلات و آموزش ها ی مربوط به کارآفرینی.
تمرکز بر تولیدات و صنایع مزیت دار و جلوگیری از واردات و قاچاق این کالاها.
** احمد نوروزی
انتهای پیام/ص
Related Assets:
- غفلت مسئولین از تعطیلی گسترده کارخانه های یزد/16 هزار کارگر یزدی در آستانه بیکاری
- سونامی شش هزار بیکار دیگر روی دست دولت!/کارمندان ثامن الحجج هم قربانی می شوند؟
- سیاست درهای باز در عرصه تجارت خارجی چه بلایی سر اقتصاد داخلی خواهد آورد؟
- فاصله طولانی خاتم از مرکز استان، نباید مانع توسعه این شهرستان شود /ضرورت ایجاد تشکلهای اقتصادی برای رفع بیکاری در خاتم
- ام المعضلات جوانان یزدی
- اشتغال بیش از 8هزار و 500 کارگر در تفت/ نرخ 12 درصدی بیکاری در تفت