پدرم ماندگاری آثارش را در خواب دید/روایت پیش بینی یک روحانی از شهادت«پاکنژاد»/بررسی تفکرات تکفیری امروز در آثار«معلم شهید»
به گزارش خبرنگار یزد رسا، سیدرضا پاکنژاد پزشک، نویسنده و نماینده مردم یزد در دوره اول مجلس شورای اسلامی بود. وی در فاجعه انفجار دفتر حزب جمهوری در هفتم تیر به درجه رفیع شهادت نائل آمد. این شهید بزرگوار تالیفات متعددی در زمینه پزشکی و بررسی علوم و معارف اسلامی به رشته تحریر در آورده است.
پنجم و ششم آذرماه امسال، به مناسبت نودمين سالروز تولد شهيد سيد رضا پاكنژاد، دانشگاه علوم پزشكي شهيدصدوقي يزد مراسم يادبودی براي بزرگداشت این وارسته برگزار می کند که به همين بهانه گفتوگويي صمیمانه با سید محمد علی پاکنژاد فرزند اين شهيد والا مقام وجهت بررسی ابعاد شخصیتی ايشان انجام داديم كه در ادامه ميخوانيد.
یزد رسا: از نظر شما برجسته ترین ویژگی پدر شهیدتان چیست؟
این شهید وارسته ویژگی های اخلاقی بسیاری داشت، ولی یکی از بارزترین خصوصیات اخلاقیش استفاده بهینه و حداکثری از زمان بود. وی بسیار از این طلای قیمتی مواظبت می کرد و تمام تلاشش را می کرد تا زمان هدر نرود.
مثلا زمان کودکی ما وقتی برای گردش و تفریح به دامن طبیعت می رفتیم، در عین حالی که مراقب ما بود یا مطالعه می کرد یا در حال نوشتن بود. حتی زمانی که با اتوبوس خط واحد از مجلس بر می گشتیم ایشان از همین فرصت اندک برای مطالعه استفاده می کرد.
یا مثلا به یاد دارم باغی داشتیم که استخر داشت و ما بچه ها هم مشغول آب تنی در آن استخر بودیم. پدر طبق معمول مشغول مطالعه بود . من چون دوست داشتم با پدرم تفریح کنم نزد ایشان رفتم و گفتم: چرا شما با ما تفریح نمی کنید؟ که ایشان پاسخ داد تفریح من همین کتاب هاست.
در واقع ایشان خود را وقف علم و مذهب و انقلاب کرده بود. کار و تفریح ایشان پژوهش و نوشتن بود.
یزد رسا: خاطره ای کمتر شنیده شده از این شهید دارید؟
در اوان جوانی پدرم خوابی دیدند، ظاهرا در لا به لای سطور قرآن اسم ایشان نوشته شده بود.
بعد از این رویا ایشان نزد یک روحانی معبر خواب می روند . معبر شک می کند که یک جوان با این سن و سال چنین خوابی دیده باشد.به هر حال با اصرار شهید سرانجام خواب را اینگونه تعبیر می کند: هر کس این خواب را دیده آثاری از خود به جا می گذار که بعضی از آنها تا قرآن خدا هست به جا می ماند . ظاهرا این روحانی بزرگوار شهادت دکتر را همان زمان پیش بینی کرده بود.
یزد رسا: با توجه به اینکه شما یکی از اعضای شورای شهر هستید، چقدر تلاش کردید تا افکار و اندیشه های شهید، در یزد و در شورای شهر متجلی شود؟
سعی کردم در وهله اول مثل پدرم عمل کنم، تا الگویی برای سایرین باشم. تا کنون همواره تلاش داشته ام در برخورد با مردم صداقت داشته باشم و قدم در همان مسیری بگذارم و همان راهی را طی کنم که پیش از این پدرم طی کرده بود. سعی ما بر این بوده ولی خب قطعا موفق نشده ام.
یزد رسا: به نظر شما رمز ماندگاری شهید پاکنژاد در بین مردم چه بوده است؟
قطعا لطف و عنایت خدا شامل حال ایشان شده، لذا باید دید چه چیزی باعث این جلب محبت خداوند شده است. به اعتقاد من اولین عامل «تقوا» و دومین عامل هم «احترامی که پدرم برای والدین» خود قائل بوده است، سبب عنایت حضرت حق به ایشان شده است.
دکتر ارزش و اهمیت خاصی برای نماز قائل بودند. همانگونه که می دانید انتخابات اولین دوره مجلس به علت شرایط ویژه آن زمان از اهمیت خاصی هم برخوردار بوده است.
وی روز بعد از انتخابات علی رغم اینکه در این انتخابات پیروز هم شده بودند، ناراحت بودند. وقتی علت را از ایشان جویا می شوند، عنوان می کند: « بی خوابی و فشار این چند روزه باعث شد نماز صبحم قضا شود.» اگر می دانستم قرار است چنین اتفاقی بیافتد اصلا کاندید نمی شدم.». ایشان تا این حد مقید بودند.
ویژگی بارز بعدی ایشان «مردم داری» بود، هنوز با گذشت چندین سال کسی را ندیدم که گله ای از پدرم داشته باشد ، همه از خوبی های او می گویند.
یزد رسا: در مورد کنگره ای که فردا و پس فردا برگزار می شود، صحبت خاصی ندارید؟
فقط تاسف می خورم چون 33 سال از شهادت ایشان گذشته است. واقعا ما باید بعد از 33 سال به یاد چنین شخصیتی بیافتیم؟
متاسفانه در این مدت توجه خاصی به شخصیت ایشان نشد. بسیاری از دوستان ایشان هم فوت کردند و خاطرات ناب را با خود مدفون کردند ولی به قول معروف ماهی را هر وقت از آب بگیری تازه است و برگزاری دیر هنگام این یادواره نباید باعث نادیده گرفتن زحماتی که برای اجرای آن صورت گرفته، شود.
در این جا لازم می دانم تشکر ویژه ای کنم از سردار فتوحی فرمانده محترم تیپ الغدیر، ریاست محترم دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی و تمامی فعالان و دست اندرکاران برگزاری این کنگره.
این کنگره نکته مهم دیگری هم دارد و آن رونمایی از تجدید چاپ کتب ایشان است.
یزد رسا: می توانید در خصوص کتب شهید پاکنژاد بیشتر توضیح دهید؟
ایشان قریب به 30 جلد کتاب نوشته اند که به صورت 15 مجلد چاپ شده است. موضوع این آثار هم بسیار متنوع است، از بهداشت فردی و میکروب شناسی گرفته تا تاریخ صدر اسلام و نحوه انتقال قدرت در حکومت اسلامی . نکته مهم این است که این آثار فقط با تکیه بر علم روز تالیف نشده است، بلکه با تکیه بر آیات و احادیث به رشته تحریر در آمده است.
یزد رسا: با توجه به همزمانی این یادواره با هفته بسیج، بفرمائید تفکر بسیجی چقدر در شهید نمود داشت؟
ایشان فوق العاده ساده زیست و متواضع بودند. علی رغم اینکه سطح تحصیلات امروز با آن زمان تفاوت فاحشی داشت، این تفاوت هیچ گاه باعث فخر فروشی شهید نشد.
ایشان عادت داشتند پیاده در شهر تردد کنند، تا کسانی که فرصت ندارند و یا به هر دلیلی به ایشان مراجعه نمی کردند، راحت حرف خودشان را بزنند .
عموی من سید عباس پاکنژاد، که 12 سال نماینده بود، می گفت در این رابطه به برادرم می گفتم: تو اینجور عمل می کنی توقع مردم بالا می رود ، فکر نمی کنی تکلیف نماینده ای که بعد از تو می آید چیست؟ غافل از اینکه نماینده بعدی خودم بودم!
یزد رسا: چه توصیه ای به مسئولین برای حفظ و نشر افکار شهید پاکنژاد دارید؟
من معتقدم، ادامه دادن راه شهدا با حرف اتفاق نمی افتد. باید با توجه به شرایط روز بهترین کارها را انجام دهیم کاری که مطمئنیم اگر شهدا بودند انجام می دادند. در این راه هم مشکل هست ، سنگ اندازی هست. نباید ترسید. مسئولین باید نقاط ضعف را ببینند و با تحمل تمام سختی ها در صدد رفع این مشکلات بر آیند.
یزد رسا: وصحبت آخر؟
والده ما همیشه می گوید ارزش انتشار کتاب های شهید برایم از تربیت فرزندانم مهم تر است. ولی متاسفانه از آنجا که تعداد کتب بالا بود و هزینه هم متعاقبا بالا می رفت نتوانستیم تمام کتب را چاپ کنیم.
جالب این که این کتب علی رغم گذشت 30 سال هنوز به روز هستند و تازه گی دارند. مثلا یکی از کتب ایشان به بررسی نقش محدثین و راویان احادیث می پردازد، در واقع به بررسی ریشه تفکرات تکفیری که امروز جهان اسلام درگیر آن است می پردازد.
خلاصه این که این کنگره تمام می شود، امیدوارم شهدا فراموش نشوند.
Related Assets:
- مشهورترین شعری که در فرهنگ دینی مردم یزد است/معرفی 40 جلد از کتاب«اولین دانشگاه و آخرین پیامبر»
- بر سنگ قبر «شهید رضا پاک نژاد» چه نوشته شده است؟+ شعر وعکس
- هفتم تیر؛ هيچ گاه از ذهن ملت انقلابي ايران اسلامي محو نمي شود
- انقلاب در یزد؛ یزد در انقلاب
- شهید پاکنژاد الگویی برای جامعه پزشکی کشور/ خاطره ای از سرلشگر رحیمصفوی