ID : 38037722
کارشناس جهاد کشاورزی استان یزد مطرح کرد

پرورش اسب، صنعت پول‌ساز فراموش شده/ هرج و مرج مدیریتی مانع اصلی صادرات اسب یزد


کربلاییان گفت: متاسفانه هرج و مرج در مدیریت و کارشکنی از سوی برخی نهادها به صنعت اسب، ذخایر ژنی و پرورش‌دهندگان اسب ضرر زیادی وارد کرده است.

عباس کربلاییان در گفتگو با خبرنگار یزد رسا، با تشریح تاریخچه پرورش اسب در کشور و استان یزد گفت: به صنعت پرورش اسب پس از جنگ تحمیلی و در دوران سازندگی به عنوان یکی از پتانسیل‌های کشور با داشتن ۵ نژاد عرب، دره شور، کرد، ترکمن و کاسپین یا اسبچه خزر توجه ویژه‌ای شد و در سال 88 نیز با مصوبه مجلس شورای اسلامی اسب نیز در زمره دام قرار گرفت.

وی افزود: ساختار مدیریتی این صنعت شامل سه رکن است که نخستین رکن آن پرورش دهندگان اسب و دومین رکن آن وزارت جهاد کشاورزی است که امور بهداشتی آن به عهده سازمان دامپزشکی و اموری از جمله اصلاح نژاد، تغذیه، ساختمان و تاسیسات آن به عهده نهادهای دامی اعم از موسسات تحقیقاتی و اجرایی موجود در وزارت جهاد کشاورزی است و وزارت ورزش و جوانان نیز به عنوان رکن سوم این صنعت امور ورزشی را به عهده دارد.

کربلاییان ادامه داد: پس از تصویب قانون نظام دامپروری کشور در مجلس شورای اسلامی و قرار گیری اسب به عنوان دام، فدراسیون سوارکاری به نوعی پیمانکار جهاد در امر هویت گذاری اسب شد که به دلایلی این امر دوباره به وزارت جهاد بازگردانده و کلیه امور آن توسط موسسه تحقیقات علوم دامی کشور انجام می‌پذیرد.

 

ایجاد چالش در پی هویت‌گذاری اسب توسط فدراسیون سوارکاری

کارشناس ارشد ژنتیک و اصلاح دام سازمان جهاد کشاورزی استان یزد عنوان کرد: مهم‌ترین چالش‌ها و مشکلاتی که اکنون در زمینه صنعت اسب با آن مواجه هستیم نتیجه واگذاری ثبت اسب به فدراسیون سوارکاری بود که با وجود بازگرداندن این وظیفه به جهاد کشاورزی باز هم این فدراسیون که یک نهاد ورزشی است از این موضوع سر باز زد.

کربلاییان با بیان اینکه هویت گذاری به منظور رعایت مسائل بهداشتی و حفظ ذخایر ژنی دام در کشور انجام می‌شود، گفت: اخیرا جهاد کشاورزی به صورت جدی اخلال در کار هویت گذاری اسب‌ها از سوی فدراسیون سوارکاری را از جنبه حقوقی در حال پیگیری است چرا که اقدام این فدراسیون ذخایر ژنی اسب‌های کشور را به خطر می‌اندازد.

وی افزود: مسائل حمل و نقل، مسائل بهداشتی، قرنطینه، صادرات و واردات آنها و همچنین حضور اسب‌ در میادین مسابقه در گرو هویت‌گذاری آنهاست و بسیاری از کشورها مخصوصا در مسائل بهداشتی بسیار تاکید دارند و در واقع هویت‌گذاری یکی از بزرگترین چالش‌ها در زمینه صنعت اسب کشور محسوب می‌شود.

 

ضرورت ایجاد نهادی هماهنگ کننده بین ارکان صنعت پرورش اسب استان

کربلاییان با بیان اینکه صنعت اسب استان باید دارای هدف و استراتژی مشخص باشد، تاکید کرد: باید نهادی هماهنگ کننده بین ارکان این صنعت یعنی پرورش دهندگان اسب، وزارت جهاد کشاورزی و نهادهای ورزشی وجود داشته باشد تا هر نهادی در جایگاه خودش به انجام مسائل تخصصی خود بپردازد و در امور دیگر دخالت نکند و بدین صورت صنعت اسب به صورت هدفمند توسعه پیدا می‌کند.

وی خاطر نشان کرد: در بحث کاربری‌های اسب علاوه بر جنبه ورزش می‌توان سایر مصارف از جمله مصارف نظامی و انتظامی هم نام برد که در دنیا استفاده می‌شود اما این صنعت در همه طبقات اجتماعی و به عنوان یک حرفه و اشتغال جذاب به خصوص برای جوانان در کاهش گرایش به بزه کاری و هدایت انرژی آنها به امور مثبت و مفرح ارزش بسیاری دارد و در جای جای استان حتی در آغل‌های روستایی این دام زیبا پرورش می‌یابد.

 

قاقچاق اسب به دلیل مناسب نبودن زیر ساخت‌های صادرات

کارشناس ارشد ژنتیک و اصلاح دام سازمان جهاد کشاورزی استان یزد عنوان کرد: اکنون به دلیل نبود زیرساخت مناسب صادرات اسب از مبادی قانونی صورت نمی‌گیرد و به صورت قاچاق انجام می‌شود که این صنعت را دچار ضرر و زیان زیادی کرده است.

کربلاییان گفت:چنانچه زیرساخت‌های لازم برای صادرات اسب مانند قرنطینه در استان به وجود آید در رشد این صنعت تاثیر بسزایی دارد و بر این اساس پرورش دهندگان اسب در استان از طریق صادرات می‌توانند سود هنگفتی را عاید استان کنند اما متاسفانه تاکنون هرج و مرج در مدیریت و کارشکنی از سوی برخی نهادها به صنعت اسب، ذخایر ژنی و پرورش دهندگان اسب ضررهای زیادی وارد کرده است.

وی افزود: با توجه به آمار مربوط به دوسال گذشته 8 هزار راس اسب در استان وجود دارد که با گذشت این مدت باید در خصوص آمار بازبینی صورت گیرد چرا که تعداد زیادی از اسب‌ها از استان خارج شده و توسط دلالان از طریق مبادی غیر قانونی به خارج از کشور صادر شده‌اند.

 

رتبه نخست استان یزد از نظر تعداد و کیفیت اسب در کشور

کربلاییان با بیان اینکه عمده اسب موجود در استان از نژاد عرب هستند، گفت: خوشبختانه استان یزد به عنوان کانون اسب عرب بسیار در زمینه پرورش اسب فعال است و افراد بسیار علاقمندی در این زمینه فعال هستند و حتی در دورترین نقاط استان و روستاها نیز جوانان علاقمندی وجود دارند که با وجود شرایط سخت اقتصادی برای تهیه نهاده‌های دامی به پرورش و نگهداری دام مشغول هستند.

وی با بیان اینکه جهاد کشاورزی وظیفه خود را در زمینه هویت‌گذاری اسب‌ها به خوبی انجام داده است، گفت: استان یزد طی 25 سال گذشته در جایگاه‌های اول از لحاظ تعداد، کیفیت و غنای اسب‌هایی که در کشور پرورش داده می‌شوند است و جایگاه بالایی را در مجامع مختلف مربوط به صنعت اسب دارد.

وی با بیان اینکه صنعت اسب به عنوان صنعتی پویا و حساس نیاز به حمایت ویژه دارد، گفت: طبق آمار موجود تقریبا 300 باشگاه پرورش اسب در سطح استان وجود دارد و طبق برآورد انجام شده پرورش اسب در استان می‌تواند بیش از 20 رشته شغلی که می‌تواند زمینه‌ساز اشتغال افراد زیادی باشد را فراهم کند.

انتهای پیام/




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.