شناسه : 7546819
گفتگوی خبرنگار یزد آوا با خبرنگار پیشکسوت یزد

خبرنگاران یزدی کبریت بی خطرند/ قطع یارانه نشریات منتقد در دولت تدبیر و امید


محمد حسين صداقت در گفتگو با یزد آوا به بیان ویژگی های رسانه ها، فضای خبری و خبرنگاران یزد پرداخت.

محمد حسين صداقت خبرنگار پیشکسوت و دبير جامعه اسلامي مهندسین يزد به مناسبت روز خبرنگار در گفتگوي اختصاصي پاسخگوي سؤالات خبرنگار يزد آوا بود كه متن كامل گفتگو در ادامه آمده است.

خودتان را معرفي كنيد و از سوابق تحصيلي خود بگوييد؟
بنده محمدحسين صداقت، متولد1330، دبير بازنشسته آموزش و پرورش هستم. مدرك شيمي نساجي دارم. از بچگي علاقه به خبرنگاري داشتم. در نوجواني چرخ سوار مي‌شدم ودر محلات و دركتابخانه ها به مطالعه روزنامه‌هاي آن زمان روزنامه‌هاي كيهان، اطلاعات و‌‌ آيندگان مي‌پرداختم. بعد از انقلاب خبرهاي سياسي را دنبال مي‌كردم و بنده از اولين مديران وخبرنگاران روزنامه رسالت يزد در سال 1364 بودم.

به عنوان يك پيشكسوت رسانه‌اي جو رسانه‌هاي استان را چگونه ارزيابي مي‌كنيد؟
خبرنگاران استان يزد خيلي كمتر به سراغ خبرهاي جریان سازمي‌روند و حاضر به ريسك نيستند و مانند يك كبريت بي خطر عمل مي‌كنند.

صداقت با خنده گفت: اين به خاطر سلامت نفس ماست كه خواستار ايجاد ناراحتي و نارضايتي طرف مقابل نمي‌شويم.

رشد رسانه ها در استان را چگونه مي‌بينيد؟
متأسفانه رشد چشم گيري نداشته‌ايم. رشد وقتي به وجود مي‌آيد كه زمينه براي رشد باشد. همين عوامل سلامت نفس، ريسك نكردن به عبارت ديگر عافيت طلبي خبرنگاران مانع رشد خبر و خبرگزاري در استان مي‌شود. متأسفانه عملكرد خبرنگاران استان در مقابسه با خبرنگاران ديگر شهرها كمتر تهاجمي است و كساني كه در رأس خبرگزاري نيز هستن به اين مسأله كمتر اهميت مي‌دهند.

اصلي ترين و عمده ترين مشكل رسانه هاي استان چيست؟
مهمترين مشكل نبود بودجه است. وقتي خبرنگاران درآمد كافي براي گذراندن زندگي ندارند به سراغ شغل ديگر مي‌روند  و خيرنگاري شغل دوم محسوب مي‌شود. به دليل عدم حمايت و نبود پشتوانه مالي است كه اكثر خبرنگاران در استان كار دومشان خبرنگاري است و خبرنگار حرفه‌اي نيستند. بطور كلي همه ابن عوامل باعث ركود خبري و مانع رشد خبر گزاري و خبرنگاري در استان مي‌شود.

شاخصه اصلي رساته‌هاي استان چيست؟
امانت داري و صداقت شاخصه اصلي يك رسانه خوب است. بطور كلي يك خبرنگار بايد امانت‌دار باشد و داراي صداقت كاري به اين معنا كه دنبال حقيقت خبر باشد.خبر را جوري اعلام كند كه خواننده را جذب آن كند.

ويژگي‌هاي يك رسانه خوب و قدرتمند چيست؟
رسانه‌اي كه بتواند فرهنگ اسلامي استان و جامعه را تقويت کند، حق مطلب را ادا كند‌‌‌‌، چراغي در دست مخاطبيني كه به دنبال حقيقت هستند باشد و دنبال راهي براي زندگي و عاملي براي افزايش سطح علمي و دانش مردم باشد. متأسفانه عوامل مادي و غير مادي مانع ايجاد يك رسانه جهاني مطلوب اسلامي مي‌شود.

آيا عدالت بين رسانه‌هاي استان از طرف مسئولين رعايت مي‌شود؟
نه؛متأسفانه عدالت رعايت نمي‌شود. خبرنگار بايد دنبال خبر باشد و ميرزا بنويس مسئولين نباشد. رسالت خبري زماني هست كه به دنبال كارهاي نشده باشيم نه اطلاع رساني كارهاي شده. بايد كمبودها را به عنوان تذكر به مسئولين گوشزد كرد. ولي متأسفانه مطبوعاتي مورد محبت مسئولين قرار مي‌گيرند كه نويسنده مطالب مطلوبشان باشد.

از نظر شما پرداخت يارانه به مطبوعات چگونه است؟
در دولت كليددار تدبير و اميد متأسفانه نشرياتي كه همراه دولت نبودند از گرفتن يارانه محروم شدند. قبل از دولت اصولگرايان به ما يارانه تعلق مي‌گرفت هرچند ناعادلانه ولي در دولت جديد بعضي از جرايد ميليون ميليون و حتي ميلياردي از يارانه استفاده مي‌كنند ولي بعضي جرايد به بهانه هاي مختلف از حقشان بي بهره هستند. يارانه‌هاي دولتي براي راه اندازي و بر پايي ركن پنجم كه اطلاع رساني است نياز است، ولي متأسفانه در هيچ كدام از دولت‌ها عدالت رعايت نشده است.

خاطره ای زیبا از دوران خبریتان را برای مخاطبان یزد آوا مطرح کنید.
در اوج دولت اصلاحات ، يكي از علماي بزرگ يزد در مخالفت با وزیر وقت ارشاد دولت اصلاحات صحبتي كرده بود كه همين امر باعث شد تا در یک روز از ماه مبارك رمضان دو نفر به بهانه پرداخت وجوهات به بيت یکی از بزرگان مراجعه كرده بودند كه در اصل اين دو نفر قصد تعرض به آيت الله را داشتند.

در آن زمان يكي از دوستان بنده محافظ بيت آن آيت الله بود، اين دو نفر با اصرار و كدورت خاطر محافظ وارد بيت شدند، ولي چون با منزل آيت الله آشنا نبودند به جاي مراجعه به بخش اداري، به بخش خصوصي منزل وارد شده و وارد يكي از اتاق هاي منزل شده كه در آن اتاق همسر آيت الله درحال خواندن قرآن بودند!

فرزند آيت الله متوجه شده و با اين دو نفر درگير شده بود كه اين دو مهاجم در حين فرار و بيرون آمدن از منزل آيت الله، محافظ یعنی دوست بنده را با وارد كردن چندين ضربه چاقو مجروح کرده بودند.

خانواده بنده با من تماس گرفتند كه دوستت مورد ضرب و شتم قرار گرفته و هم اكنون در بيمارستان است.

بنده به بيمارستان مراجعه كردم و شخصأ آن محافظ را ملاقات كردم.


ما گزارش اين خبر را با تيتر "حمله به بيت آيت الله......بخاطر مخالفت با وزير ارشاد و دولت اصلاحات" اطلاع‌رساني كرديم.


وقتي سايت خبرگزاري رسمي جمهوري اسلامي ايران اين خبر را به عنوان خبر ويژه به تهران اطلاع داد آقاي خاتمي رئيس جمهور آن زمان متوجه شده و به استاندار وقت یزد اعتراض کرده و وي را مورد مؤاخذه قرار داده بود كه شما چطور نمي‌توانید امنيت منزل یک آيت الله در يزد را كنترل كنيد! استاندار مطلع شده بود كه انتشار اين خبر از ناحيه ما بوده است.


مديركل سابق دادگستري که بیشتر به وكيل استاندار شبیه بود، آن وقت بنده را به دليل تشويش اذهان عمومي (البته با نامه و اظهار نامه كه بطور رسمي باشد خواستار حضور من در دادگاه نشدند) فقط چندين دفعه با تلفن خواستند كه به دادگاه مراجعه کنم.

آقاي استاندار وقت هم به عنوان شاكي در هيچ كدام از دادگاه‌ها  شركت نداشت.  در زماني كه سريع خبر اينكه يك نفر به علت موافقت اصلاحات و ترويج اصلاحات دادگاهي شده است، منتشر می‌شد، هيچ گونه خبري از دادگاه بنده اعلام نشد و حتي هيچ كدام از مسئولين، آقايان حاضر به شركت در دادگاه نبودند بنده را به دادگاه احضار مي‌كرده و سوگند ياد كرده بودند كه اين خبرنگار حتي براي يك روز هم كه شده بايد زنداني شود.

و در نهایت خود آيت الله به مدير كل دادگستري زنگ زدند و با لهجه و اصطلاح شیرین یزدی گفتند : «ما دست از سر خيك برداشته‌ايم ولي خيك(شما) دست از سر ما نمي‌كشد! و اگر قرار باشد كه اين خبرنگار را محاكمه كنيد بنده تمام حقايق را هر چه هست افشا خواهم كرد».

قرار بود از طرف دادگستري اين پرونده مختومه اعلام شود ولي هنوز مختومه نشده است.

دولت‌ها بر اساس منافع خودشون و بر خلاف شعارهايشان عمل مي‌كنند.


صحبت پایانی
بنده شخص مهمي در قشر زحمتكش خبرنگاران نيستم ولي از تمام خبرنگاران استدعا دارم كه جوياي حقايق باشند و نگران ناراحتي و دلخوري مسئولين و افراد خاص نباشند و حقيقت را همان طور كه هست بيان كنند.
 




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.