شناسه : 29299323
مدیر کل حفظ نباتات جهادکشاورزی استان یزد خبر داد

خطر طغیان مگس مدیترانه‌ای در یزد وجود دارد/ «طاعون گیاهی» در کمین باغات استان


مدیر کل حفظ نباتات جهادکشاورزی استان یزد با هشدار نسبت به طغیان مگس مدیترانه ای در یزد گفت: مگس مدیترانه ای یکی از آفاتی است که چیزی در حدود 300 گونه گیاهی میزبانش هستند و به عنوان طاعون گیاهی شناخته می شود.

مدیر کل حفظ نباتات جهادکشاورزی استان یزد در مصاحبه با یزد آوا با اشاره به منشا آفت مگس مدیترانه ای گفت: همیشه یک سری عوامل خسارت زا به محصولات کشاورزی آسیب وارد می کنند.  یکی از بحث هایی که برای کنترل این عوامل خسارت گیاهی باید مد نظر قرار بگیرد بحث قرنطینه گیاهی است. در این زمینه کشورهای سراسر دنیا برای حفاظت از باغات، مزارع و عرصه های کشاورزی دارای یک سیستم قرنطینه هستند. اما وقتی یک سری میوه قاچاق از سراسر دنیا بدون اینکه هیچ نظارت و قرنطیه ای روی آنها شکل بگیرد به صورت غیر رسمی وارد کشور می  شوند و در تمام عرصه های کشاورزی ما پخش می شوند بالطبع یک سری عوامل خسارت زا هم همراه اینها جابجا می شوند.

مرتضی فتاحی اردکانی، افزود: آفت مگس مدیترانه ای از جمله آفاتی است که از طریق میوه های قاچاق وارد کشور شده، این آفت بومی فلات ایران نیست و همانطور که از اسمش نیز مشخص است مخصوص مناطق مدیترانه ای بوده و در آن جا به عنوان آفت مطرح بوده است.

وی با اشاره به نقش به تحولات اقلیمی  در طغیان آفت مگس مدیترانه ای تاکید کرد: سال های قبل با توجه به اینکه زمستان سرد و یخبندان متوالی نداشتیم این آفت توانست خودش را در استان مستقر کند، چون این آفت در زمستان های سرد نمی تواند دوام بیاورد و از بین می رود.

این مقام مسئول ادامه داد: مگس مدیترانه ای یکی از آفاتی است که چیزی در حدود 300 گونه گیاهی میزبانش هستند و هر جا ظاهر شود به عنوان طاعون گیاهی مطرح است. مگس مدیترانه ای قدرت تهاجم بسیار بالایی دارد و به صورت دسته جمعی در میوه تخم گذاری می کند.

فتاحی اردکانی  بیان داشت: مگس مدیترانه ای سال گذشته برای اولین بار در باغات هلوی ما ظاهر شد، بعد به محصولاتی مثل خرمالو و در نهایت انار که محصول اصلی ما است خسارت وارد کرد.

وی افزود: انار میزبان ترجیحی این آفت  نیست چون پوست گس  و ضخیم دارد و مگس براحتی نمی تواند در آن فعالیت کند. اما سال گذشته جمعیت آفت در استان زیاد و طغیانی شد و لذا این آفت به میوه انار رو آورد و باعث شد در سطح گسترده خسارت قابل توجهی بر باغات انار استان وارد شد.

مدیر کل حفظ نباتات جهادکشاورزی استان یزد اظهار داشت: یزد چهارمین تولید کننده انار کشور است که دارای حدود 6 هزار هکتار سطح زیر کشت بوده که با احتساب برداشت 15 تُن از هر هکتار و متوسط قیمت 700 تومان از این باغات بیش از 60 میلیارد تومان انار برداشت می شود. در سال گذشته بیش از 50 درصد محصول انار استان بر اثر حمله آفت مگس مدیترانه ای از بین رفت و چیزی حدود 300 میلیارد تومان خسارت فقط در میوه انار به استان وارد کرد. علاوه بر آن خسارات بسیاری به میوه های هلو، خرمالو و انجیر وارد شد.

وی گفت: مناطق عمده طغیان این آفت تفت، مهریز، اشکذر، شهرستان یزد و منطقه عقدای  اردکان بوده و خوشبختانه این آفت در سایر نقاط استان مشاهده نشده است. اما بیم آن را داریم که این آفت گسترش پیدا کند و باعث ایجاد خسارت شود.

فتاحی ابراز داشت: کنترل این آفت پیچیدگی خاصی دارد و مثل کنترل سایر عوامل خسارت زای گیاهی نیست که با یک نوبت برنامه سمپاشی معمول یا عملیات غیر شیمیایی بتوان آن را کنترل کرد. اولاً آفت بایستی در شروع زمان فعالیت گیاه توسط شبکه های مراقبت ردیابی شود که خوشبختانه این کار در استان با نصب تله های فرومونی توسط کارشناسان شبکه مراقبت، رصد شد.

وی افزود: بعد از اینکه آفت در تله های فرومونی ظاهر شد بایستی با تله های جذب کننده آفت نسبت به جمع آوری تدریجی آفت اقدام شود.

مدیر کل حفظ نباتات جهادکشاورزی استان یزد با اشاره به اقدامات صورت گرفته توسط این اداره گفت: در حال حاضر بحث پیش آگاهی، اطلاع رسانی و آموزش به بهره برداران انجام شده و خوشبختانه کشاورزان ما در جریان چگونگی مبارزه با این آفت هستند. همچنین در مناطقی که امسال این آفت مشاهده شده (یعنی باغات هلوی زودرس شهرستان  یزد و بعد از منطقه چاه قبله زارچ) عملیات کانون کوبی و مبارزه انجام شده و امیدواریم با مشارکت بیشتر باغداران و حمایت مسئولین دولتی و استانی بتوانیم این آفت را به خوبی مهار کنیم.

انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.