شناسه : 6310353

هشدارهایی از کاخ سفید به روسیه، کنگره و ایران/ اوباما: مذاکره به نفع مردم ایران است


باراک اوباما که اجرای توافق ژنو را دستیابی بزرگی برای سیاست خارجی خود می داند، از یک سو به کنگره هشدار می دهد و از سوی دیگر به ایران. از طرفی، وزارت خارجه این کشور هم به روسیه به دلیل معامله با ایران هشدار داده است.

به گزارش یزد آوا، باراک اوباما این روزها در تمام سخنرانی ها و بیانیه هایش، هشداری هم به کنگره می دهد تا بلکه بتواند آن ها را از تصویب طرح افزایش تحریم های ایران منصرف کند. طرحی که با 59 امضا، تنها 8 امضا کم دارد تا دو سوم آراء را به دست آورد. در اینصورت اوباما دیگر نمی تواند طرح را وتو کند. این طرح با فشار لابی صهیونیسم "آیپک" در دستور سناتورها قرار گرفت و تصویب آن مساوی است با مرگ توافقنامه ژنو.

به گزارش جام، به نوشته سایت بی بی سی فارسی(bbc persian) رئیس جمهوری آمریکا دوشنبه (۲۳ دی) در کاخ سفید، در یک نشست خبری مشترک با ماریانو راخوی، نخست وزیر اسپانیا گفت: «من صلح و دیپلماسی را ترجیح می‌دهم و این یکی از دلایلی است که به کنگره پیام داده‌ام که الان وقت اعمال تحریم‌های جدید نیست.»

او افزود: «الان وقت آن است که به دیپلمات‌ها و کارشناس‌های فنی اجازه بدهیم کارشان را انجام بدهند.»

روز دوشنبه اعلام شد که ایران و گروه ۱+۵ (آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) اختلافات در مورد جزئیات توافق ژنو را حل وفصل کرده‌اند و این توافق از پایان ماه دی به اجرا گذاشته خواهد شد.

هم زمان با اجرای تعهدات دو طرف، ایران و گروه ۱+۵ در ظرف شش ماه آینده تلاش خواهند کرد که برای حل و مناقشه اتمی به یک توافق نهایی دست پیدا کنند.

باراک اوباما پیش بینی کرد که گفتگوها با ایران برای دستیابی به یک راه حل جامع دشوار باشد و گفت که اگر ایران حاضر شود از فرصتی که در برابرش قرار گرفته است استفاده کند، این اقدام به سود ایران و مردم این کشور خواهد بود.

آقای اوباما در عین حال هشدار داد در صورت شکست مذاکرات، آمریکا و متحدانش فشار تحریم‌ها بر ایران را افزایش خواهند داد.

هشدار به روسیه

دولت آقای اوباما روز دوشنبه همچنین از گزارش‌ها مبنی بر مذاکرات دو جانبه ایران و روسیه برای "مبادله نفت با کالا" ابراز نگرانی کرد.

به گفته مقام‌های کاخ سفید، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در این باره با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، صحبت کرده است تا مراتب نگرانی واشنگتن را به مسکو منتقل کند.

یک سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا به بی‌بی سی گفت که این معامله که به گزارش خبرگزاری رویترز ارزش آن حدود یک و نیم میلیارد دلار در ماه است، نقض توافق ژنو خواهد بود و احتمالا تحریم‌های آمریکا را در پی خواهد داشت.

مقام‌های دولت ایران هنوز رسما به خبر مذاکرات بر سر مبادله نفت با کالا با روسیه واکنش نشان نداده‌اند.

به نظر می‌رسد که آمریکا مبادله احتمالی نفت با کالا را مشمول تحریم‌های نفتی خود می‌داند که با وجود توافق ژنو مانند تحریم‌ نظام بانکی ایران، هنوز به قوت خود باقی است.

کاخ سفید می‌گوید که تحریم‌های نفتی و بانکی را علیه ایران کنار نگذاشته است اما در جریان مذاکرات با وضع تحریم‌های تازه کنگره علیه ایران مخالف است.

هم اکنون، ۵۹ سناتور آمریکایی پیش نویس طرح تحریمی تازه‌ای را علیه ایران تدوین کرده‌اند و می‌گویند قصد دارند به طور احتیاطی آنرا به تصویب برسانند تا در صورت شکست مذاکرات، تحریم‌های شدیدتر فورا علیه ایران اعمال شود.

باراک اوباما روز یکشنبه هشدار داده بود که مصوبه تحریمی احتمالی را وتو خواهد کرد. این درحالیست که طرح یاد شده هنوز رسما در یک کمیته سنا مطرح نشده است و روشن نیست که در آینده نزدیک برای رای گیری به صحن سنا فرستاده شود.

دولت آقای اوباما روند مذاکرات ژنو را فرصتی بی‌سابقه برای حل و فصل مناقشه اتمی ایران می‌داند و به شدت با دخالت کنگره در این روند مخالف است.

مقام‌های آمریکایی می‌گویند که از طریق تعلیق غنی سازی ۲۰ درصدی مانع از پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران خواهند شد و بخش‌هایی از آن را به عقب باز خواهند گرداند.

سفر آتی بازرسان به ایران

سنگین ترین تحریم های بین المللی علیه ایران ابتدا در کنگره آمریکا تصویب شده است

از سوی دیگر، گزارش‌ها حاکیست که بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز ۲۸ دی برای نظارت بر اجرای توافق ژنو، به ایران سفر خواهند کرد.

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، گفته است که این تیم بازرسی روز ۲۹ دی در مراکز غنی سازی نطنز، فردو و نیز در راکتور آب سنگین اراک مستقر خواهند شد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی روز دوشنبه گفت که مهم‌ترین اقدام ایران در روز نخست اجرای توافق ژنو تعلیق غنی سازی ۲۰ درصدی خواهد بود.

بهروز کمالوندی گفت: «از نخستین ساعت روز ۳۰ دی ماه روند اجرای توافق ژنو با تعلیق غنی سازی ۲۰ درصدی در سایت‌های نطنز و فردو آغاز می‌شود و بازرسان این روند را به آژآنس اعلام می‌کنند و هم زمان کشورهای ۱+۵ نیز تعهدات متقابل خود را در راستای کاهش تحریم‌ها اجرا می‌کنند.»

بنا بر گزارش‌ها، ایران حدود ۱۹۶ کیلوگرم اورانیوم با غلظت ۲۰ درصد دارد و موافقت کرده است که در ظرف شش ماه تا یک سال آینده این ذخیره را به شکل رقیق و اکسید تبدیل کند.

اورانیوم با غنای بالای ۹۰ درصد در ساخت بمب هسته‌ای کاربرد دارد. ایران همواره تاکید داشته است که از طریق غنی سازی اورانیوم در پی ساخت بمب اتمی نبوده است.

بهروز کمالوندی درباره نحوه تعلیق غنی سازی ۲۰ درصدی گفته است: «این روند با بسته شدن شیرهای گاز به سانتریفیوژ‌ها صورت می‌گیرد و این اقدام از سوی بازرسان گزارش می‌شود.»

بر اساس توافق ژنو، گروه ۱+۵ نیز متعهد شده است که تحریم فلزات گرانب‌ها، پتروشیمی و صنعت خودروسازی را کاهش دهند، در این شش ماه تحریم‌های جدید وضع نکنند و امکان دسترسی ایران به بخشی از منابع ارزی حاصل از فروش نفت را فراهم کنند.

آمریکا و متحدانش می‌گویند که در ظرف شش ماه آینده امتیازاتی به ارزش تقریبی هفت میلیارد دلار به ایران داده خواهد شد از جمله حدود چهار میلیارد دلار درآمد نفتی بلوکه شده ایران در خارج که به طور قسطی به این کشور پرداخت خواهد شد.




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.