شناسه : 38042571
دکترای روانشناسی مطرح کرد

چهار آسیب مهمی که در کمین تک فرزندان است


ولایت‌اله درویشی تک فرزندی را موجب چهار محور آسیب‌زا دانست و گفت: احساس تنهایی و ضعف روابط اجتماعی یکی از آسیب‌ها است.

ولایت‌اله درویشی دکترای روانشناسی تربیتی در گفتگو با خبرنگار یزد آوا، در خصوص آسیب‌های تک فرزندی گفت: تک فرزندی معمولا در جوامع و خانواده‌ها موجب می‌شود که توجه پدر و مادر به این فرزند بیشتر شده و فرزند گیرنده شود یعنی در واقع سرویس و خدمات بخواهد و متکی و وابسته بار آمده و ابتکار عمل و قدرت و توانایی ریسک و خطر کردن را از دست بدهد و مدام چشم انتظار این باشد که باید دیگران به او توجه داشته و دستش را بگیرند.

وی ادامه داد: ایجاد احساس گیرندگی در تک فرزندان در آینده زمینه افسردگی را در او ایجاد کرد و قدرت تحمل شداید از او گرفته می‌شود و از آنجا که والدین همه چیز را برای این فرزند فراهم کرده و به او رسیدگی کرده‌اند سازگاری‌های اجتماعی با ابعاد مختلف زندگی را کمتر می‌تواند تجربه کند و در آینده با مشکلات زیادی روبرو می‌شود.

این استاد دانشگاه و کارشناس مسائل خانواده در صدا و سیما، با بیان اینکه تک فرزندی آسیب‌های روانی خطرناکی را از نظر مطالعات روانشناسان به دنبال دارد، عنوان کرد: مهارت‌های اجتماعی در تک فرزندان کم است و علاوه بر اینکه قدرت ریسک را ندارد همیشه خود را طلبکار می‌داند و در روابط خود دچار ضعف است و زمینه خودکشی، اعتیاد، آسیب‌های وابستگی و قربانی شدن اجتماعی، مالی، جسمی و جنسی بر این فرزندان مترتب است.

درویشی تصریح کرد: دو یا سه فرزندی در خانواده موجب می‌شود که فرزندان در تعارض با همدیگر باشند و با دعوا، آشتی، و بازی با همدیگر و همچنین کمک به هم در خانواده این رابطه به جامعه هم تسری پیدا کند و فرزندان روابط اجتماعی مناسب‌تری را برقرار کنند.

وی به طور خلاصه تک فرزندی را موجب چهار محور آسیب‌زا دانست که احساس تنهایی و ضعف روابط اجتماعی، از دست دادن قدرت ریسک، تصمیم‌گیری عاقلانه و همه جانبه، طلبکار بودن، احساس گیرندگی و مورد حمایت بودن همه جانبه و ناتوانی مقابله با بحران‌های پیش رو و تاب آوری کمتر نسبت به چند فرزندی از این موارد است.

این دکترای روانشناسی عنوان کرد: با وجود خانواده‌های تک فرزند کم کم واژه‌های خواهر، برادر، عمه، خاله و... از جامعه ایرانی رخت بر می‌بندد و با توجه به اینکه خطرات و حوادث زیادی بشریت را تهدید می‌کند رخ دادن حادثه و بیماری برای تک فرزند نیز می‌تواند ضربه بزرگی به والدین وارد کند و حتی ازدواج کردن فرزند نیز والدین را به دلیل وابستگی و دلبستگی عاطفی دچار افسردگی و بحران خواهد کرد.

درویشی با بیان اینکه تک فرزند داشتن مشی عاقلانه علمی درستی برای خانواده‌ها نیست، افزود: برخی خانواده‌ها به دلایل درست یا نادرست از جمله مسائل اقتصادی و معیشتی به یک فرزند اکتفا می‌کنند اما براساس باورها و اعتقادات الهی و عمیقی که داریم روزی دست خداوند است و خداوند روزی هر موجودی را قبل از اینک پا به این عرصه خاکی بگذارد مقدر کرده است علاوه برآن اگر چه امکانات معمولا بالفعل هستند اما بالقوه و با استفاده از قدرت خلاقیت و مهارت‌ها زیاد هستند و می‌توان از آن برای زندگی بهتر بهره برد.

انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.