شناسه : 37417306
کارشناس حفاظت محیط زیست استان یزد مطرح کرد

کاهش 60 درصدی گونه‌های حیات وحش یزد در نیم‌قرن اخیر


شمسایی گفت: در 50 سال گذشته، آمار آهو و جبیر در مناطق تحت مدیریت محیط زیست استان از 10 هزار به هزار رأس، تعداد قوچ و میش از 10 هزار به دو هزار و 500 رأس و تعداد کل و بز از 20 هزار رأس به 8 هزار و 500 رأس رسیده است.

موسی شمسایی در گفتگو با خبرنگار یزد آوا، با بیان اینکه وظیفه ذاتی اداره کل حفاظت محیط زیست استان، حفاظت از عرصه‌های طبیعی و زیستگاه‌های استان یزد است، اظهار داشت: فعالیت‌های اداره کل حفاطت محیط زیست محدود به مناطق تحت مدیریت آن که شامل پارک ملی، اثر طبیعی ملی، پناهگاه‌های حیات وحش، مناطق شکار ممنوع و مناطق حفاظت شده هست،  می‌شود.

وی با بیان اینکه مناطق تحت مدیریت حفاطت محیط زیست استان در اولویت‌های حفاطتی مختلفی قرار دارند، افزود: هدف اصلی ما حفظ چرخه طبیعی مناطق تحت مدیریت محیط زیست است در این مناطق پاسگاه‌های محیط بانی وجود دارند و محیط بانان به عنوان گارد اجرایی محیط زیست با وسایل نقلیه و خودروهایی که در اختیار دارند به صورت شبانه روزی در مناطق تحت مدیریت سازمان حضور دارند و به پایش منطقه می‌پردزاند.

کارشناس حفاظت محیط زیست استان یزد در خصوص تامین آذوقه برای گونه‌های حیات وحش استان گفت: حیوانات وحشی باید طبق نظام حیات وحش پیش بروند و غذای خود را تامین کنند و نباید حیات وحش به صورت دامداری دربیاید، اما با توجه به خشکسالی‌های پی در پی و زمانی که خشکسالی به اوج خود می‌رسد در برخی فصول یا زمانی که که برف سنگینی می‌بارد در برخی از مناطقی که پوشش گیاهی ضعیفی دارد، مقدار کمی علوفه دستی می دهیم و در زمینه تامین آب آنها نیز سعی شده با ساخت حوضچه در پایین دست چشمه یا درست کردن آب انبار و ایجاد آبشخور، حیوانات بتوانند نیاز آبی خود را تامین کنند.

شمسایی با اشاره به سرشماری گونه‌های علفخوار حیات وحش استان گفت: سرشماری سالانه به منظور اطلاع از وضعیت جمعیتی گونه های مهم حیات وحش و روند افزایشی یا کاهشی آن ها هر ساله در فصل پاییز در تمام مناطق تحت مدیریت استان به اجرا در می آید که هدف اصلی این سرشماری تخمین جمعیت کل و بز، قوچ و میش و جبیر در مناطق مختلف است.

کاهش جمعیت گونه‌های حیات وحش استان در 50 سال گذشته

وی تصریح کرد: با توجه به آمار مقایسه‌ای نسبت به 50 سال گذشته، در این مدت زمان، آمار آهو و جبیر در مناطق تحت مدیریت  محیط زیست از 10 هزار رأس به هزار راس، تعداد قوچ و میش از 10 هزار رأس به دو هزار و 500 رأس و تعداد کل و بز از 20 هزار رأس به 8 هزار و 500 رأس رسیده است.

کارشناس حفاظت محیط زیست استان یزد با بیان اینکه اصلی‌ترین دلیل کاهش گونه‌های حیات وحش استان شکار غیرمجاز بوده است، گفت: تخریب زیستگاه‌ها استان توسط معادن، برداشت بیش از حد آب‌های منابع زیر زمینی که موجب از بین رفتن پوشش گیاهی منطقه شده و همچنین خشکسالی‌های پی در پی موجب کاهش گونه‌های جانوری شده است.

وی با بیان اینکه شکار در جمهوری اسلامی و در بسیاری از کشورها ممنوع است مگر اینکه مجوز کتبی شکار از سازمان محیط زیست وجود داشته باشد، گفت: محیط زیست تنها برای شکار کل و بز و قوچ و میش پروانه صادر می‌کند و با سرشماری که هر ساله از علفخواران انجام می‌دهد، با توجه به اینکه علفخواران نهایتا 14 سال عمر می‌کنند، آمار نرهای بالای هشت یا نه سال کل و بز و قوچ و میش را در می آورد و برای شکار تعداد محدودی از آنها مجوز صادر می‌کند.

وجود پنج هزار اسلحه مجاز شکاری در استان یزد

شمسایی افزود: شکارچی که موفق به دریافت پروانه شکار شده است فردی است که هیچ سابقه تخلفی ندارد و اسلحه به نام خود دارد، این شکارچی از تاریخ صدور پروانه شکار، بازه زمانی و منطقه معینی برای شکار برای او تعریف می‌شود و باید در همین مدت زمان پس از مراجعه به محیط زیست شهرستان به همراه یک محیط بان در منطقه تعیین شده، فقط اجازه یک شکار آن هم برای حیوان نر بالای هشت سال دارد، اگر در این مدت نتواند حیوان را شکار کند یا حیوان تیرخورده فرار کند سهمیه دیگری به شکارچی تعلق نمی‌گیرد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر بیش از پنج هزار قبضه اسلحه شکاری مجاز برای شکارچیان در استان یزد وجود دارد، افزود: تعدادی نیز اسلحه غیر مجاز در استان وجود دارد که این حجم عظیم اسلحه در مقابل تعداد کم محیط بانان استان، کار آنها را به شدت سخت می‌کند.

شمسایی با بیان اینکه شکار غیرمجاز همیشه وجود داشته مقابله با آن نیاز به فرهنگ سازی دارد، ادامه داد: مناطق تحت مدیریت محیط زیست تقریبا 10 درصد خاک استان را در برمی‌گیرد و چنانچه مناطق شکار ممنوع را نیز در نظر بگیریم حدود 15 درصد از خاک استان تحت مدیریت و حفاظت محیط زیست است و بقیه مناطق آزاد هستند و امکان پایش و گشت زنی همه این مناطق باوجود تعداد کم محیط بانان استان وجود ندارد و ممکن است گونه‌هایی چون کل و بز و .. کیلومترها با پاسگاه‌های محیط بانی فاصله داشته باشند.

استان یزد در تعداد محیط بانان نسبت به استاندارد جهانی فاصله زیادی دارد

وی تصریح کرد: چنانچه گزارشی از سوی مردم داشته باشیم و یا متوجه حضور شکارچی در مناطق آزاد باشیم محیط بانان در آن مناطق حضور پیدا می‌کنند و اقدام به دستگیری شکارچیان خواهند کرد اما تجهیزات و نیروهای محیط زیست محدود است علاوه بر اینکه فعالیت آنها نیز به مناطق تحت مدیریت محیط زیست محدود شده است و امکان پایش کل استان برای محیط بانان وجود ندارد.

کارشناس حفاظت محیط زیست استان یزد عنوان کرد: بر اساس استاندارد جهانی، هر هزار هکتار عرصه یک نفر محیط بان نیاز دارد که ما در این خصوص نسبت به استاندارد جهانی بسیار فاصله داریم، محیطبانی شغل شبانه‌روزی است با وجود اینکه خطرات زیادی جان محیط بانان را تهدید می‌کند سختی شرایط کار برای آن‌ها اعمال نمی‌شود و امکانات رفاهی نیز برای آنها پایین است.

انتهای پیام/

 




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.