Skip to Content

نمایش محتوا نمایش محتوا

نگاهی به بایدها و نبایدهای بحران آب یزد؛

آب انتقالی به یزد دغدغه‌ی مهم این روزهای مردم و مسئولان استان


حمله به خط لوله انتقال آب آشامیدنی به یزد همچنان ادامه دارد به طوری که حدود دو هفته قبل بار دیگر سه تیر برق خط انتقال آب یزد توسط افراد ناشناس شکسته شد.

به گزارش سرو ابرکوه به نقل از یزدرسا، موضوع آب که مسئله‌ای جدی در کشور است، برای مردم یزد اهمیتی مضاعف دارد، چرا که استان یزد برای تأمین آب با مشکلات بیشتری مواجه است. این مسئله به ویژه در سال‌های اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته و در چند ماه گذشته آب، مسئله اصلی و اول در استان یزد بوده که مورد تأکید مسئولین قرار گرفته است.

حدود دو ماه قبل بود که منابع خبری از سرنگونی تیر برق پمپاژ آب انتقالی یزد از کوهرنگ شهرکرد توسط تعدادی ازکشاورزان اصفهانی خبر دادند. این برای دومین بار در یک ماه گذشته بود که آب آشامیدنی مردم یزد توسط برخی کشاورزان اصفهانی تهدید می‌شد.(اینجا)

این مسئله با واکنش‌های مختلف مسئولان استان یزد همراه شد:

آب جزو انفال است و همه باید از آن استفاده کنند

آیت‌الله ناصری امام جمعه یزد چند روز بعد در نشست فوق‌العاده‌ای که به منظور بررسی وضعیت آب استان یزد با حضور مسئولین برگزار شد، گفت: مردم ورزنه بسیار شریف و مظلوم هستند، آب جزو انفال است و همه باید از آن استفاده کنند.

وی با انتقاد از اینکه جلساتی که در ارتباط با آب یزد برگزار می‌شود خیلی به نتیجه منجر نمی‌شود، افزود: به صورت پراکنده جلساتی توسط دستگاه‌های غیرمرتبط برگزار می‌شود، ولی باید یک کار به صورت جدی و با نتیجه مناسب انجام شود و در این زمینه از افراد با تجربه‌ها و ایده‌های درست بهره‌گیری لازم انجام شود و فعالیت‌ها در این زمینه باید به صورت جدی‌تر انجام شود.

ناصری همچنین بر ضرورت اجرای خطوط انتقال آب از دریای عمان و خلیج فارس تاکید کرد و گفت: باید هرچه سریع‌تر نسبت به رفع مشکلات موجود در زمینه خطوط دیگر انتقال آب اقدامات لازم را انجام داد.(اینجا)

آب انتقالی صرف شرب مردم استان یزد می‌شود

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای یزد نیز در یک نشست خبری با اشاره به تخریب خط لوله انتقال آب به یزد گفت: متأسفانه در آخرین تخریب 800 میلیون تومان خسارت وارد شده است. سیاست استان یزد تاکنون بر این بوده که مسالمت‌آمیز قضایا را حل کنیم و تاکنون هیچ طرح شکایتی علیه تخریب‌گران نداشته‌ایم.

محمدمهدی جوادیان‌زاده با بیان اینکه میزان تخصیص آب انتقالی به یزد سالانه ۹۸ میلیون مترمکعب است، گفت: میزان انتقال با توجه به آورد رودخانه، ۶۶ میلیون مترمکعب بوده که امسال به دلیل کاهش آورد رودخانه، ۱۰ درصد آن کاهش یافته و اکنون به ۶۰ میلیون مترمکعب رسیده است.

وی با اشاره به اینکه ۹۶ درصد این آب، صرف شرب مردم استان یزد می‌شود، افزود: تنها چهار درصد آب انتقالی در صنایع صرف می‌شود که این تخصیص‌ها قابل رهگیری و مستند است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای یزد ادامه داد: برخی به اشتباه بر این باورند که آب انتقالی یزد، صرف کشاورزی می‌شود در حالی که اینگونه نیست زیرا اگر کل جمعیت استان یزد را در نظر بگیریم، حتی ۱۰۰ درصد آب انتقالی تنها می‌تواند ۵۰ درصد آب مورد نیاز شرب استان را تأمین کند؛ بر این اساس چگونه می‌توان آب شرب مردم را با توجه به افت شدید کیفی منابع آبی استان، نادیده گرفت و آب انتقالی را صرف کشاورزی کرد.(اینجا)

70 درصد آب شرب یزد از خارج استان تأمین می‌شود

استاندار یزد نیز در سخنانی اظهار داشت: با توجه به سهم قابل توجه آب انتقالی در تأمین آب شرب شهروندان، هم‌اکنون مهمترین مساله استان یزد، جدای از موضوع خشکسالی که همواره با آن دست به گریبان بوده، مسائلی است که خط انتقال آب شرب استان را تهدید می‌کند.

محمود زمانی قمی گفت: مطالبی که اخیرا تحت عنوان کاهش سهمیه آب این استان در شورای امنیت کشور در برخی رسانه‌ها مطرح شده، صحت ندارد و اصولا در این شورا برای چنین موضوعاتی تصمیم‌گیری نمی‌شود.

استاندار یزد ادامه داد: به طور متوسط در سال‌های اخیر،70 درصد آب شرب استان یزد از خارج استان و 30 درصد بقیه از منابع داخل استان تأمین شده است که در مجموع حدود 57 میلیون مترمکعب حجم سالیانه آب انتقالی به یزد است.

یک هفته بعد از حمله دوم به خط لوله انتقال آب یزد، این خط انتقال برای سومین بار مورد حمله قرار گرفت و عده‌ای ناشناس اقدام به تخریب ۵ حوضچه تأسیسات خط انتقال آب به استان یزد نمودند که در این تعرض و جهت انجام تعمیرات، جریان آب  به یزد قطع شد.(اینجا)

همه باید به قانون احترام بگذارند

این مسئله واکنش امام جمعه بخش مرکزی یزد نیز در پی داشت به طوری که آیت‌الله سید کاظم مدرسی در خطبه‌های نمازجمعه گفت: نباید نگاه به آب نگاه استانی و منطقه‌ای باشد چرا که این نعمت الهی یک سرمایه ملی است و اگر در سالیان گذشته برای تأمین آب استان قانون به تصویب رسیده امروز باید همه به این قانون احترام بگذارند و نسبت به آن کرنش داشته باشند.

مدرسی با اشاره به این مطلب که در حوادث اخیر و تعرضاتی که به خط انتقالی آب یزد صورت گرفت، برخی به بهانه دفاع ار حقوق کشاورزان آنان را تحریک کردند، اظهار داشت: باید مسئولان نسبت به این افراد پیگیر بود و با شناسایی و دستگیری آنان اشد مجازات را نسبت به آنان اعمال کنند و خسارت‌های وارده را نیز اخذ نمایند و این روا نیست که استان تمامی این خسارت‌ها را پرداخت کند.

وی تصریح کرد: متأسفانه در مسئله تأمین آب استان در سالیان اخیر وحدت نظر و وحدت رویه‌ای وجود ندارد. گاهی مطرح می‌شود آب را باید از دریای عمان تأمین کرد، گاهی می‌گویند از بهشت‌آباد یا کارون و یا منابع دیگر؛ که این اختلاف‌نظرها و تغییر رویه‌ها از چند جهت به ضرر استان است. اولا اتلاف زمان را برای ما در پی دارد، دوما هزینه‌ها را افزایش می‌دهد، سوما مشکلات اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی را به وجود می‌آورد و در نهایت هم سرخوردگی نیروها و طراحان را در پی خواهد داشت.

آیت‌الله مدرسی نبود آب را با رشد بیکاری، پیدایش مشکلات اجتماعی واقتصادی و یاس و ناامیدی مردم مرتبط دانست و اظهار داشت: تأمین آب برای استان یزد یک مسئله ضروری است و آب استان یزد از قدیم‌الایام نیز از مناطق دوردست تأمین شده است در گذشته که جمعیت کمتر و آب بیشتری وجود داشته از طریق قنوات آب را به یزد منتقل می‌کردند و امروزه هم که جمعیت رشد یافته و منابع آبی تقلیل پیدا کرده، مسئولان ارشد کشور باید در مناسبات بین‌المللی خود به بحث آب هم توجه داشته باشند و برای تأمین آن از دریاهای آزاد یا منابع دیگر اقدام نمایند.(اینجا)

باید سریع‌تر مصوبات اخیر شورای امنیت کشور اجرا شود

محمدعلی طالبی معاون سیاسی امنیتی استانداری یزد نیز در واکنش به تخریب خط لوله انتقال آب به یزد گفت: با توجه به تکرار تعرض به خط انتقال آب شرب یزد، ضرورت دارد هرچه سریع‌تر مصوبات اخیر شورای امنیت کشور اجرا شود. مصوبات اخیر شورای امنیت کشور در مورد آب در جنبه‌های گوناگون، مشکلات آب در حوزه زاینده‌رود را موردتوجه قرار داده و اجرای کامل آن می‌تواند آرامش و امنیت روانی را در هر سه استان این حوزه فراهم آورد.(اینجا)

اگر آب یزد قطع شود بیشتر از دو سه روز آب نداریم

غلامعلی سفید رئیس شورای شهر یزد هم درباره مشکلات تأمین آب یزد اظهار کرد: الان کل شهر یزد با مشکل رو‌برو است. ما مخازن زیادی برای آب نداریم و اگر آب یزد قطع شود بیشتر از دو سه روز آب نداریم که به شهر یزد بدهیم و هر باری که آب قطع می‌شود، مردم هم نگران و پریشان خاطر می‌شوند. نمی‌توان گفت که آب شرب مختص یک منطقه باشد؛ شاید آب لازم برای کشاورزی و صنعت قابل بحث باشد ولی مردم باید بتوانند آب بنوشند.(اینجا)

تمام آب انتقالی در شرب مورد استفاده قرار می‌گیرد

محسن صادقیان معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار یزد در نشست هم‌اندیشی اصحاب رسانه استان با معاونین استان و مدیران آب یزد که با موضوع کم‌آبی و خشکسالی یزد برگزار شد، گفت: مصرف سالانه آب شرب مردم یزد 92 میلیون متر مکعب است، در صورتی که سالانه تنها 62 میلیون مترمکعب آب به یزد منتقل می‌شود و اصلا منطقی نیست که آب انتقالی در غیرشرب استفاده شود و تمام این آب به صورت کامل در شرب مورد استفاده قرار می‌گیرد.(اینجا)

آب انتقالی در زمینه درمان و جان مردم مصرف می‌شود

محمدحسین زارع مدیر درمان علوم پزشکی یزد در نیز در گفت وگو با خبرنگار یزدرسا، با ابراز گلایه از برخی اتفاقات در خصوص آب انتقالی به یزد، گفت: برخی از مردم اصفهان که نسبت به انتقال آب به یزد معترض هستند بدانند این آب در زمینه درمان و جان مردم مصرف می‌شود و با مشکلاتی که اخیراً برای آب انتقالی به یزد پیش‌آمده ما به‌سختی و با تانکر در حال تأمین روزانه 10 هزار لیتر آب این مرکز با همکاری سازمان آب و مساعدت معاونت سیاسی امنیتی استانداری یزد هستیم.(اینجا)

فقط شورای امنیت درباره آب انتقالی تصمیم‌گیری می‌کند
نماینده مردم یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار یزدرسا، در واکنش به اظهارات نماینده اصفهان در خصوص آب انتقالی به یزد که مدعی شد بود این آب برای مصارف غیرشرب در یزد مورد استفاده قرار می‌گیرد، گفت: آب انتقالی به یزد قطعا برای شرب استفاده می‌شود و در آن شکی نیست و مسئولان اصفهان و هرکس دیگری می‌توانند با سفر به یزد این موضوع را بررسی کنند.

سید ابوالفضل موسوی بیوکی با بیان اینکه سهم آب شرب انتقالی به یزد از آبی که از پشت سد زاینده‌رود جمع می‌شود تعیین شده است، افزود: آبی که پشت سد زاینده‌رود جمع می‌شود از سرریزهای حوزه زاینده‌رود و تونل‌های یک و دو و سه کوهرنگ است؛ در واقع آب از کوه‌های زاگرس می‌آید و پشت این سد جمع می‌شود و تفکیک‌پذیر نیست که از کدام تونل به پشت سد ریخته است.

وی با بیان اینکه برداشت آب از منابع ذخیره پشت سد زاینده رود برای شرب مصوبه شورای عالی آب و شورای امنیت کشور است، ادامه داد: شورای امنیت کشور با حضور سه استاندار یزد، اصفهان و چهارمحال وبختیاری سهم یزد و دیگران را از آب پشت سد زاینده‌رود مشخص کرده است و براساس آن آب منتقل می‌شود و تصمیم در مورد قطع یا وصل کردن آن نه در اختیار قوه قضائیه و نه هیچ کس دیگری نیست.(اینجا)

موضوع انتقال آب از سد خرسان در حال پیگیری است

نماینده مردم یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی در جایی دیگر نیز شایعه منتفی شدن طرح انتقال آب از سد خرسان به یزد را تکذیب کرد و گفت: به‌اندازه کافی آب شرب در کشور وجود دارد و یکی از وظایف دولت بر اساس ماده 43 قانون اساسی تأمین آب شرب مردم به هر طریق و از هر نقطه‌ای از کشور است چراکه آب برای عموم مردم بوده و در این زمینه گلایه‌ای نیز نخواهد بود.

نماینده مردم یزد و اشکذر در مجلس دهم در ادامه تصریح کرد: در پی توسعه جمعیت و در راستای تأمین نیازهای آتی استان مقررشده بود خط دومی آب استان را تأمین کند و آن لوله‌گذاری از بهشت‌آباد به یزد بود اما این خط بنا بر دلایل فنی ظاهراً منتفی و موضوع رد شده است؛ البته رد شدن این موضوع بنا بر اظهارات وزارت نیرو مبنی بر اصرار استاندارد سابق (میرمحمدی) بر انتقال آب از بهشت‌آباد زمان زیادی را به خود اختصاص داده اما به هر جهت وزارت نیرو انتقال آب از سد خرسان را پیشنهاد کرد که مشکلات مسیر بهشت‌آباد را نیز ندارد و می‌تواند محل تأمین آب یزد باشد.

موسوی در خصوص پروژه انتقال آب از دریای عمان به یزد هم گفت: این پروژه توسط بخش خصوصی اجرائی می‌شود و دولت در آن دخالتی ندارد البته بخش خصوصی نیز به دنبال تأمین آب موردنیاز صنعت استان از این مسیر است که مقدماتش فراهم‌شده و ما هم کمک خواهیم کرد تا روند آن تسریع شود چراکه اگر چنین اتفاقی نیفتد باید صنعت و کشاورزی را در یزد جمع‌آوری کرده و در این صورت تأثیرات اجتماعی، اقتصادی، زیست‌محیطی و بحران‌های شدید در استان رقم خواهد خورد.

نماینده یزد و اشکذر تاکید کرد: موضوع انتقال آب از سد خرسان از طریق شورای عالی آب، وزارت نیرو و نمایندگان استان در مجلس در حال پیگیری است.

موسوی در خصوص مدت‌زمان موردنیاز برای انتقال آب از سد خرسان به یزد هم گفت: این پروژه بعد از تصویب طی 5 سال به بهره‌برداری خواهد رسید البته این طرح باید تا آخر سال جاری تعیین تکلیف شود و اگر در لایحه بودجه 98 برای این پروژه اعتباری دیده نشود باید به فکر طرح‌های جایگزین باشیم.(اینجا)

سرچشمه خط دوم انتقال آب به یزد به طور دقیق مشخص نیست

همچنین مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای یزد در رابطه با برخی شایعات مبنی بر منتفی شدن خط دوم انتقال آب به یزد از سد خرسان، در گفت وگو با خبرنگار یزدآوا گفت: این موضوع شایعه است و ما در حال پیگیری پروژه هستیم و جز طرح‌های مصوب وزارت نیرو هم است که در سال 97 هم بودجه مجلس به آن اختصاص داده شده است.

محمدمهدی جوادیان‌زاده در پاسخ به این سئوال که چه زمانی این پروژه به سرانجام می‌رسد، اظهار داشت: دقیقا مشخص نیست به ویژه آنکه این پروژه قدری درگیر کمبود منابع مالی هم است. البته هنوز هم به طور دقیق مشخص نیست که این پروژه سد خرسان باشد بلکه خط دوم انتقال است و مشخص نیست سرچشمه‌اش کجاست.(اینجا)

با این همه حمله به خط لوله انتقال آب آشامیدنی به یزد همچنان ادامه دارد به طوری که حدود دو هفته قبل بار دیگر سه تیر برق خط انتقال آب یزد توسط افراد ناشناس شکسته شد.(اینجا)

انتهای پیام/




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


شهرستان ابرکوه شهرستان ابرکوه

استان یزد استان یزد