Skip to Content

نمایش محتوا نمایش محتوا

چالش بزرگ یزد به نام خشکسالی!

باروری ابرها دردی از خشکسالی یزد را دوا نمی کند


کارشناسان هواشناسی استان همواره از ورود جبهه‌های بارشی به استان خبر دادند اما گویا این سامانه‌های جوی سر سازگاری با کویر ندارند چرا که دستاورد همه سامانه‌های بارشی که وارد استان شده تنها چندین میلیمتر بارندگی بوده است.

به گزارش سرو ابرکوه، خشکسالی چند سال است بر استان کویری یزد سایه گسترانده و کویرنشینان را اسیر خود کرده است. بارندگی‌های کمی که این روزها زمین تشنه کویر را نمناک کرده، بذر امید را در دل مردم استان کاشته تا شاید به بارش‌های بیشتری امید باشد.


سطح سفره‌های زیرزمینی روز به روز پایین‌تر می‌رود و مردم نگران از این‌که کاهش بارندگی‌ها، خشکسالی و بحران آب را چگونه تحمل کنند.


بسیاری از شهروندان انتظار داشتند در شرایطی که همه استان‌های کشور با بارش‌های گسترده زمستانی روبه‌رو بودند، حداقل سهمی هم نصیب استان شود که این اتفاق نیفتاد.


اقامه نماز طلب باران یکی از اقدامات مسئولان و مردم استان برای طلب نعمت باران از خداوند بود تا شاید اندکی از تشنگی زمین کاسته شود. این سوال همواره در ذهن مردم استان وجود دارد که چرا در شرایطی که بارش‌های پاییزی و زمستانی خوبی در کشور داشته‌ایم، هیچ بارندگی جدی در استان صورت نگرفته است.


عمده بارش‌های سال جاری استان به شکل باران و در ارتفاعات برف و بارندگی در شهرها در سال جاری، در حداقل میزان ممکن بوده است. امسال تنها 2‌مورد بارندگی قابل توجه در شهر یزد صورت گرفته در حالی که وضعیت بارش در سال‌های گذشته هر چند رضایت‌بخش نبوده اما بهتر از وضعیت امسال بود.

بی‌بهره بودن استان از بارش‌ها
کارشناسان هواشناسی استان همواره از ورود جبهه‌های بارشی به استان خبر دادند اما گویا این سامانه‌های جوی سر سازگاری با کویر ندارند چرا که دستاورد همه سامانه‌های بارشی که وارد استان شده تنها چندین میلیمتر بارندگی بوده است.


یک کارشناس هواشناسی استان با بیان این‌که یزد همچنان با کاهش بارندگی روبه‌رو است،گفت: سهم استان از بارش‌های پاییزی و زمستانی بسیار ناچیز است.


«محمدعلی مدبر» افزود: عمده بارش‌های استان به صورت پراکنده و در ارتفاعات است که تاثیری در تغذیه سفره‌های زیرزمینی ندارد.

چالش خشکسالی
مدیرکل مدیریت بحران استان نیز استان را در مواجهه با فقر بارش در وضعیت هشداردهنده‌ای می‌داند که تا این لحظه از بارش‌های مناسب زمستانی محروم بوده است.


«محمد حسین امامی» ادامه داد: هر چند استان سالیان متمادی است که با پدیده خشکسالی و کاهش بارندگی مواجه است، اما هیچ ردیف بودجه‌ای برای جبران خسارت این پدیده به آن اختصاص نیافته است.


وی با اشاره به کاهش بارندگی در سال جاری نسبت به سال قبل تصریح کرد: با ادامه این روند، شاهد بحرانی شدن وضعیت بی‌آبی استان خواهیم بود.
امامی تأکید کرد: امسال شهر یزد با 95 درصد و اشکذر با 81 درصد کاهش بارندگی روبه‌رو بوده‌اند از این رو مدیریت بحران آب در تابستان بسیار دشوار خواهد بود.

باروری ابرها خشکسالی را محو نمی‌کند
رئیس مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها مستقر در استان نیز اظهار کرد: باروری ابرها نمی‌تواند اثرات خشکسالی را محو کند اما هدف آن افزایش بارش در مناطقی است که تبخیرشان زیاد است.


«محمدمهدی جوادیان‌زاده» افزود: منطقه شیرکوه تنها نقطه مستعد استان برای باروری ابرهاست چرا که سایر نقاط استان شرایط چندان رضایت‌بخشی برای باروری ابرها ندارند.


وی اظهار کرد: استان یزد جزو کم‌بارش‌ترین استان‌های کشور است و میانگین بارندگی در منطقه شیرکوه 200 میلیمتر گزارش شده است.
به گفته جوادیان‌زاده، نتیجه عملیات باروری ابرها افزایش 10 تا 15 درصدی بارش در مناطق مستعد از جمله ارتفاعات شیرکوه در استان یزد است.

لزوم مدیریت خشکسالی در یزد

مدیر مرکز توسعه فناوری آب وابسته به پارک علم و فناوری استان گفت: وقوع خشکسالی، تمام جامعه را در یک بازه زمانی طولانی، متحمل خسارت می‌کند و گریز از این بلای طبیعی بدون برنامه‌ریزی میسر نخواهد بود.


به گزارش همشهری «اکبر قیومی» تصریح کرد: فعالیت‌های موثر در کاهش تاثیر خشکسالی و بحران آب، باید با توجه به 2 مفهوم کلیدی «حکمرانی آب» و «اقتصاد آب» برای مدیریت بهینه مصرف انجام شود.


وی تاکید کرد: باید فرصت فعالیت اقتصادی جدید در بخش مدیریت و مصرف آب به ویژه با تاکید بر فناوری‌های جدید را به مردم و متقاضیان معرفی کرد.


به گفته وی، ایجاد باشگاه آب، ساماندهی و حمایت از مؤسسات فعال در حوزه آب و نیز تقویت و توسعه ارتباطات بین‌المللی از اولویت‌های اجرایی مرکز توسعه فناوری آب در سال جاری است.


قیومی اذعان داشت: استفاده از کلیشه‌های تکراری در تبلیغات دیگر پاسخگو نیست و باید راهکارهای جدیدی برای اعتمادسازی و تاثیرگذاری بر افکار عمومی پیشنهاد و دنبال شود.


وی افزود: مواردی مانند خشک شدن رودخانه‌های فصلی، قنات‌ها، چاه‌های کشاورزی و شور شدن بسیاری از منابع و فرسایش شدید منابع خاکی، تبعات منفی بسیاری برای عرصه‌های طبیعی استان دارد.


مدیر مرکز توسعه فناوری آب وابسته به پارک علم و فناوری استان گفت: از این تبعات می‌توان به از بین رفتن بافت‌های زنده گیاهی، گسترش کویر، وقوع طوفان‌های سهمناک شن و انقراض نسل حیوانات ساکن در اکوسیستم‌های طبیعی اشاره کرد.


وی اظهار کرد: پارک علم و فناوری یزد بر اساس رسالت‌های ذاتی خود در مسیر توسعه، به راه‌اندازی شرکت‌های دانش‌بنیان برای رفع نیازهای استان و کاهش اثرات مخرب خشکسالی اقدام کرده است.




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


شهرستان ابرکوه شهرستان ابرکوه

استان یزد استان یزد