Skip to Content

نمایش محتوا نمایش محتوا

نگاهی به رسوم عزاداری در یزد؛

فلسفه استفاده از «تال» در مجالس روضه در یزد


یکی از رسوم زیبا در مراسم روضه‌خوانی یزدی‌ها سنت چای دادن با تال است که در توضیح چرایی استفاده از این سینی کوچک در روضه‌خوانی‌ها یزد باید گفت استفاده از تال در مجالس روضه‌خوانی دو دلیل اساسی دارد.

به گزارش سرو ابرکوه به نقل از یزدامروز؛تال یک سینی کوچک مسی یا استیل بوده که روی آن استکان چای قرار داده و مقداری قند در کنار آن می‌ریزند و به ترتیبی خاص جلوی مستمعان می‌گذارند و یکی از رسوم زیبا در مراسم روضه‌خوانی یزدی‌ها سنت چای دادن با تال است.

در توضیح چرایی استفاده ازاین سینی کوچک در روضه‌خوانی‌ها یزد باید گفت استفاده ازتال در مجالس روضه‌خوانی دو دلیل اساسی دارد اول احترام به مستمعان حاضر در مجلس و دوم به جلوگیری از به هم خوردن تمرکز حواس مستمعان.

ازآنجاکه درگذشته دست دراز کردن بزرگان برای برداشتن خوردنی‌ها به‌نوعی دور از ادب به‌حساب می‌آمده و با طبع آنان سازگاری نداشته نگاه ویژه‌ای بر تعارفات به پادشاهان، بزرگان و افرادی که در نظر عموم مردم از احترام خاصی برخوردار بودند حاکم بوده و خوردنی‌ها را به بهترین نحوه به آنان تعارف می‌کردند بنابراین برای حفظ شان این بزرگان خوراکی‌ها در کمال احترام جلوی آن‌ها گذاشته‌شده تا فرد در هرلحظه که خواست از آن خوراکی استفاده کند.

به دلیل آنکه برپاکنندگان مجالس عزای اهل‌بیت (ع) معتقدند مستعمان روضه‌ها با دعوت ائمه در روضه حضور پیدا می‌کنند به همین جهت در مجالس روضه اباعبدالله به مستمعان به چشم یک میهمان ویژه که موردتوجه ائمه اطهار (ع) است نگاه شده و موردتوجه و احترام قرار می‌گیرند.

یزدی‌ها معتقدند کسی که به روضه می‌آید برای بزرگداشت محبوب خود آمده‌اند و به همین دلیل او بزرگ و بزرگوار است و باید مانند بزرگان با او رفتار شود بنابراین به‌پاس بزرگداشت مستمعان، چای را به دست آنان نمی‌دهند و چای گذاشته‌شده در تال را باادب در مقابل ارادتمندان اهل‌بیت (ع) قرار می‌دهند که به‌حکم تولی یکی از فروع دین است.

همچنین خدام اهل‌بیت (ع) نیز ازآنجاکه افتخار خدمت کردن در دستگاه امام حسین (ع) رادارند مورداحترام هستند.

اما دلیل دوم جلوگیری از پرت نشدن حواس مستمع است چراکه شخصی که در روضه نشسته، غرق در یک حال معنوی است و اگر چای را در برابرش بگیرند تا خودش بردارد آزاردهنده بوده و شخص را از آن حال و هوا خارج می‌کند

ضمن آنکه اگر خطیب در حال ارائه مطالبی جذاب و مفید برای مخاطب باشد حواس مستمع پرت شده و رشته کلام از دستش خارج می‌شود و درنتیجه حقی از وی سلب و حتی ممکن است سبب دلخوری او را نیز فراهم آورد.


 

انتهای پیام/ح




Your Rating
Average (1 Vote)
The average rating is 5.0 stars out of 5.


شهرستان ابرکوه شهرستان ابرکوه

استان یزد استان یزد