Skip to Content

نمایش محتوا نمایش محتوا

سخنی با مسئولان ارشد استان یزد:

هشدار امام جمعه فرزانه را جدی بگیرید!


به رغم گذشت قریب به دو ماه از تذکر امام جمعه محترم دیارمان، اراده و اقدام درخوری از سوی سایر دستگاه های اجرایی استان، برای برخورد مناسب با قهوه‌خانه ها و مراکز مشابه به چشم نمی‌خورد. بر اساس اخبار برخی رسانه ها ، جناب میرمحمدی ، استاندار محترم یزد یکی از دلایل رخوت در این زمینه را «نگرانی از زیرزمینی شدن» این پدیده آسیب زا اعلام فرمودند ! استدلالی که با توجه به ابعاد قضیه نمی تواند چندان موجه تلقی شود و بیشتر به توجیهی برای گریز از مسوولیت شبیه است، تا استدلالی پذیرفتنی!

سرو ابرکوه به نقل از یزد رسا ؛ مدتی است  دیار «دارالعباده یزد » به دلیل عرضه و استعمال قلیان ، هم در قهوه خانه ها و هم در مراکز عمومی ، چهره نازیبایی را به خود گرفته .

لذا چند نکته جهت یادآوری ضروری است :

* چندی پیش، آیت الله محمدرضا ناصری، نماینده محترم ولی فقیه در استان یزد و امام جمعه محترم  دیارمان ، طی سخنانی دلسوزانه در خطبه های نمازجمعه، از فعالیت قهوه خانه ها در یزد انتقاد کرده و تأکید کردند : « این مراکز همانند قارچ درحال رشد هستند و به محل فساد و فعل حرام و عامل گسترش فساد در جامعه تبدیل شده است».

 

خطیب محترم جمعه یزد؛ همچنین از مسئولان، نیروی انتظامی و نهادهای ذیربط خواستند تا در قبال فعالیت سفره خانه های سنتی در استان یزد بی تفاوت نباشند.

* همان گونه که نماینده محترم ولی‌فقیه در استان، با توجه به اشراف  اطلاعاتی از استان و قرائن بیرونی اشاره کرده اند، این مراکز با توجه به ماهیت خود، در گسترش فساد در محیط جامعه تاثیر گذار هستند و نمی‌توان پیامدهای منفی چنین مراکزی در زمینه  رواج برخی مفاسد را انکار کرد.


 از این رو انتظار مردم از مسؤولان ذی ربط برای برخورد هوشمندانه با این موضوع، انتظاری واقع گرایانه و شدنی است.

 

 

به دنبال تأکید حضرت آیت الله ناصری، برخی نهادها از جمله نیروی انتظامی وارد میدان شدند و عملکرد نسبتاً مناسبی در این زمینه از خود نشان دادند.

پلمپ برخی قهوه‌خانه های فاقد مجوّز، به عنوان گامی تحسین برانگیز در راستای پاسخ به درخواست دلسوزانه نماینده محترم ولی فقیه و خانواده های اصیل یزدی و اقدامی مؤثر در جهت مهار و در مرحله بعد، تطهیر فضای « دارالعباده » از برخی آلودگی ها تلقی می‌شود؛ آلودگی هایی که هرچند برای برخی استان های دیگر چندان شگفت نباشد، اما بی گمان برای استانی که مدال افتخارآمیز «دارالعباده»  و «دارالعلم» را بر سینه دارد، اندک آن نیز «بسیار» است.



 

به رغم گذشت قریب به دو ماه از تذکر امام جمعه محترم دیارمان، اراده و اقدام درخوری از سوی سایر دستگاه های اجرایی استان، برای برخورد مناسب با قهوه‌خانه ها و مراکز مشابه به چشم نمی‌خورد.

 

بر اساس  اخبار برخی رسانه ها ، جناب میرمحمدی ، استاندار محتزم یزد یکی از دلایل رخوت در این زمینه را «نگرانی از زیرزمینی شدن» این پدیده آسیب زا اعلام فرمودند !  استدلالی که با توجه به ابعاد قضیه نمی تواند چندان موجه تلقی شود و بیشتر به توجیهی برای گریز از مسوولیت شبیه است، تا استدلالی پذیرفتنی!

 



متأسفانه در اثر این سهل انگاری ها در سایه «تساهل و تسامح» مسؤولان استان، برخی سایت های اصلاح طلب محلی نیز در اقدامی شگفت انگیز و تأسف آور، توزیع قلیان در یکی از مراسم روضه خوانی در یزد را بی هیچ واهمه ای از واکنش های مسؤولان، بازتاب دادند؛ آن هم در زمانی که تمجید رهبری معظم انقلاب از عزاداری مردم استان، همه را در شور و شعفی خاص فرو برده بود!

 


 

* تعلل مسؤولان استان در مقابله جدی با توزیع قلیان و ... در حالی است که هر روز، شواهد علمی و میدانی بیشتری درباره آسیب‌های جسمی و آفات اجتماعی قلیان و مراکزی همچون قهوه‌خانه ها مطرح می شود.

 

برای نمونه طبق آخرین پژوهش ها در حالی که دود سیگار حاوی «۴ هزار» ماده سمی است، دود قلیان حاوی «۷ هزار» ماده سمی و عامل «۲۲ نوع» سرطان است! تمام این سموم وارد خون می‌شود و جالب این‌که حتی افراد بیگانه با قلیان نیز به واسطه حضور در این گونه مراکز و قرارداشتن در معرض دود قلیان، از پیامدهای هولناک آن در امان نخواهند بود.

 

همچنین در حالی که توتون سیگار عمدتاً در کشورهای پیشرفته غربی تولید می‌شود و نظارت و استانداردی برای تولید آن وجود دارد ( گر چه آن هم سم است) اما در مورد قلیان ، عمدتاً تنباکو و توتون آن در کشورهای جهان سوم و بدون هیچ استاندارد و نظارتی تولید می‌شوند!

 

خوب است توجه مسوولان ارشد اجرایی استان را به این واقعیت تلخ اشاره یادآور شویم :  طبق بررسی ها، کشور ما ‏بالاترین ‏روند رشد ابتلا به سرطان را در ‏دنیا  دارد و 30 تا 35 درصد علت سرطان ها به عوامل خطری باز می گردد که ‏علت اصلی آن ‏دخانیات است و 30 درصد مرگ های ناشی از سرطان مستقیما با ‏دخانیات در ارتباط است.و در این میان،  قلیان، تفریحی است که هر روز ‏فاصله جوانان را با مرگ و نیستی کم تر می کند و ‏آنان را به ورطه فلاکت می کشاند.

 

 

همچنین براساس آخرین آمار منتشر شده از سوی وزارت بهداشت، ‏‏15 درصد جوانان 13 تا 15 سال در کشور مصرف ‏کننده قلیان هستند و سالانه در مجموع 35 هزار ‏تن تنباکو در کشور دود  می شود.

هر چند مصرف سیگار ساده تر و شیوع آن بیش تر از قلیان است؛ اما میزان منوکسید کربن وارد شده به بدن انسان در اثر ‏استعمال ‏قلیان شش برابر سیگار و میزان ‏عامل سرطانی قلیان46 برابر بیش تر از سیگار است.

 

دیگر عوامل سرطانی ‏مانند ‏آرسنیک در قلیان چهار برابر سیگار و سرب در قلیان 202 برابر ‏سیگار است و تجارت انواع تنباکوها با ‏رنگ و بوی مختلف از ‏اسانس های گوناگون از یک طرف و فروش و نمایش انواع قلیان های داخلی و خارجی از کیفی ‏تا ‏جیبی از طرف دیگر سبب ‏گردیده است که آثار زیانبار این عامل دخانی دوصد چندان شود.

 

بیماری های عفونی واگیردار ‏‏در اثر استفاده مشترک از شیلنگ ‏قلیان ‏و افزودن الکل یا داروهای روانگردان به تنباکوی قلیان، افزایش شدید نیکوتین ‏پلاسما و ضربان قلب و خطر ابتلا به سرطان ‏دهان، مثانه و ابتلا به آسم، حساسیت ‏آلرژیک و سل ریوی از دیگر ره ‏آوردهای این تحفه استعماری است.‏

 

 

شایسته است مسئولان ارشد اجرایی استان ، به ویژه  شخص استاندار محترم  ، با توجه به هشدار دلسوزانه  امام جمعه فرزانه که برخاسته از گلایه های خانواده های اصیل یزدی و اشراف اطلاعاتی به ابعاد گسترده این مبحث ، با تمسک به قانون جامع کنترل و مبارزه ‏ملی با دخانیات ‏مصوب سال 1385 و آئین نامه اجرایی آن مصوب سال 1386 ‏ که در آن ممنوعیت عرضه قلیان در ‏اماکن عمومی از جمله ‏قهوه خانه ها با صراحت مورد تاکید قرار گرفته است، گام هایی جدی و اساسی برای مقابله با این آفت ویرانگر بردارند و اجازه ندهند توجیهاتی همچون «زیرزمینی شدن قهوه خانه ها در صورت برخورد با آن ها و ...» ، بهانه ای برای چشم پوشی بر آسیب های فراوان قهوه خانه ها و مفاسد  جسمانی و اجتماعی مترتب بر آن باشد.

 

نویسنده : مرصـــاد بصـــیر

تصاویر تزیینی است




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


شهرستان ابرکوه شهرستان ابرکوه

استان یزد استان یزد