Skip to Content

نمایش محتوا نمایش محتوا

جلوه هایی از تحقق اقتصاد مقاومتی در مهریز؛

کبک هایی که واسطه کارآفرینی جوان مهریزی شدند


ثمره تلاش دو جوان مهریزی برای کارآفرینی به وسیله تولیدی کبک در این شهرشان را باید مصداق عینی اقتصاد مقاومتی دانست.

به گزارش سرو ابرکوه به نقل از صبح مهریز؛ با تحلیل سخنان رهبر معظم انقلاب در  بررسی مشکلات فرا روی  توسعه اقتصادی کشور، در می یابیم که اقتصاد مقاومتی مفهوم عملی جهش برای کشور در بعد اقتصاد و فرهنگ، علم و تکنولوژی است  و کارآفرینی نیز به عنوان یک عامل تاثیر گذار در اقتصاد مقاومتی مورد توجه است.

شعار امسال توسط مقام معظم رهبری مزین شده است به نام «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» که تعیین کننده افق روشن آینده جوانان این مرز و بوم است. به همین مناسبت با محمدرضا بهره مند و سعید ابویی مهریزی، دو جوان با انگیزه که با امکانات کم و سرمایه اندک موفق به راه اندازی یک واحد کوچک پرورش کبک شده اند گفتگویی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید:

محمدرضا بهره مند، جوان 30 ساله و موفق، در مورد چگونگی راه اندازی واحد پرورش کبک در مصاحبه با صبح مهریز گفت : سرمایه اولیه ما برای راه اندازی یک واحد کوچک پرورش کبک، 7 میلیون و 500 هزار تومان بود. در ابتدای کار فقط تخم کبک می فروختیم.

این جوان با انگیزه اضافه کرد: حدود سه سال قبل، با کمک مسئولین بسیج سازندگی و حمایت آنها با اعطای تسهیلات مطلوب اقتصاد مقاومتی، کارمان را شروع کردیم و با خرید 200 قطعه کبک، اقدام به فروش پرنده زنده و تخم آن کردیم که بازدهی مطلوبی نداشت. پس از 6 ماه  با سودی که به دست آوردیم و مقداری پس انداز، یک دستگاه جوجه کشی خریداری کردیم. مدتی بعد توانستیم دومین دستگاه  جوجه کشی را نیز خریداری کنیم تا در کنار فروش تخم پرنده، جوجه آن را نیز بفروشیم.

سعید ابویی مهریزی افزود: بعد از مدتی دوباره با فروش تخم پرنده و جوجه ها و مقداری پس انداز توانستیم یک دستگاه بخاری سالنی به ارزش  2میلیون تومان و دو عدد فن خریداری کنیم.

این پرورش دهنده کبک خاطرنشان کرد: از ابتدای سال جاری، حدود 7500 تخم کبک به ارزش بیش از 7 میلیون تومان خریداری کردیم تا با تولید «گله مادر»، در خرید تخم پرنده خودکفا شویم و از هدررفت سرمایه جهت خرید تخم پرنده جلوگیری کنیم.

وی یادآور شد: امسال یک گله مادر با تعداد 8000 قطعه کبک داشتیم که از این تعداد حدود 2000 قطعه را نگه داشته مابقی را به فروش رساندیم تا هزینه های تولید «گله مادر» تامین شود و کار تولید تخم پرنده و جوجه را ادامه می دهیم تا تعداد کبک ها برای «گله مادر» کافی باشد. بعد از آن که تعداد کبک ها برای تولید «گله مادر» به حد نصاب رسید، اقدام به فروش تخم کبک، جوجه کبک، کبک زنده و گوشت آن می کنیم.

بهره مند افزود: کبک ها دو ماه در خاموشی به سر می برند و بلافاصله 4 ماه بعد، تخم گذاری می کنند و پس از این مدت، زمانی  که پوست تخم های کبک ها نازک شده و نطفه آنها ضعیف تر می شود باید دوباره در حالت خاموشی قرار بگیرند و هر 2سال و نیم، باید «گله مادر» جدیدی به چرخه تخم گذاری اضافه شود. بنابراین باید به حدی جوجه بریزیم که  برای تولید گله مادر جدید دچار مشکل نشویم.

وی درمورد پیشینه کار خود در زمینه پرورش پرنده  تشریح کرد: مدتی بلدرچین پرورش می دادیم و هر چند کار آن به مراتب از پرورش کبک آسانتر بود اما  اشتهای بالای بلدرچین ها ،که معروف است به اندازه یک گاو اشتها دارند، و هزینه های گزاف تامین خوراک آنها کمر شکن بود و هنگامی که بالغ می شدند و زمان فروش آنها می رسید، به ازای هر روزی که در مزرعه می ماندند بابت خوراک آنها هزینه های گزافی پرداخت می کردیم. بنابراین به محض بالغ شدن بلدرچین ها باید فروخته شوند.

این جوان با انگیزه افزود: از آنجایی که پرورش بلدرچین در سطح استان با اقبال زیادی روبرو شده بود، برای خرید بلدرچین ها کسی استقبال نکرد و حدود دو سه ماه این پرندگان ذبح شده در سردخانه ماندند، آخرالامر مجبور شدیم اقدام به فروش این پرندگان،آن هم زیر قیمت بازار کنیم و این امر باعث ضرر و زیان زیادی برای ما شد.

سعید ابویی مهریزی تصریح کرد: اما نگهداری کبک هر چند به مراتب سخت تر و حساس تر از پرورش بلدرچین است اما در دراز مدت پربازده و بازار خوبی دارد.یکی از مشکلات ما در پرورش کبک، پرواز کردن آنها بود و هیاهو و حرکت داشتند که با ساخت قفس های چوبی با ارتفاع یک متر توانستیم آنها را مهار کنیم و  شرایط بهتری را برای آنها فراهم کنیم.

وی عنوان کرد: مشکل کمبود سوخت از دیگر مشکلات ما در این حرفه است. کمبود گازوئیل در فصل زمستان برای گرم نگه داشتن سالن نگهداری پرندگان چرا که در فصل زمستان، دوده زدن گازوئیل و خاموش شدن بخاری ها موجب تلف شدن تعدادی  از پرندگان شد. 

این جوان کارآفرین اظهار داشت:  اگر مسئولین نسبت به لوله کشی گاز و تامین گرمای پرندگان شرایط لازم را فراهم آورند کمک بسیار بزرگی است چرا که گاز از لحاظ دوده نداشتن و کم خطر بودن و نیز از لحاظ هزینه، مقرون به صرفه است.

سعید ابویی مهریزی اذعان داشت: در حال حاضر یکی از بزرگترین مشکلاتی که با آن دست و پنجه نرم می کنیم و ادامه کار پرورش کبک و سرمایه گذاری ما را تهدید می کند، نبود مکان ثابت است. به دلیل نداشتن جا و مکان مناسب، دچار خسارات زیادی شدیم و در کار ما مدتی وقفه ایجاد شد و منجر به تلف شدن تعدادی از کبک ها نیز شد.

وی افزود: 6 ماه دیگر قرارداد اجاره مکان پرورش کبک تمام می شود و اگر از عهده پرداخت اجاره مکان برنیاییم، مجبور هستیم تمام امکاناتی که این جا فراهم آورده ایم و قفس هایی که ساخته ایم را خراب کنیم و با هزینه مضاعف، دوباره در مکان جدید بسازیم؛ این در حالی است که اگر کبک ها برای تخم گذاری در حالت خاموشی باشند موجب مختل شدن برنامه تخم گذاری آنها و در نتیجه هدر  رفتن تمام زحمت های ما می شود.

بهره مند اذعان کرد: در مورد مکان حدود یک سالی با جدیت تلاش کردیم و با مجوز دامپزشکی، جهاد کشاورزی و محیط زیست و هزینه های  «جی پی اس» و دیگر هزینه هایی که متحمل شدیم توانستیم مکانی را در پهنه دهستان گردکوه فراهم آوریم اما با بهانه گیری های شرکت آب منطقه ای یزد، تاکنون نتوانسته ایم به آنجا نقل مکان کنیم.

وی ادامه داد: آب منطقه ای اصرار دارد که مکان مورد نظر در پهنه قرار ندارد در حالیکه مسئولین ذکر شده، پس از تایید مکان موردنظر، مجوز مربوطه را صادر کردند.

ابویی مهریزی در مورد خواص کبک و تخم این پرنده خاطرنشان کرد: تخم و گوشت کبک، طبع گرمی دارد و برای کودکان و سالمندان غذای لذیذ و سالمی است و تخم این پرنده نسبت به تخم مرغ طعم مطلوب تری دارد و بوی نامطبوع ندارد.

بهره مند درخصوص شکست هایی که متحمل شدند افزود: خوشبختانه هیچگاه سرمایه ما به صفر نرسید و سود حاصله، صرف سرمایه گذاری جدید  و خرید تجهیزات بیشتر می شد و الحمدالله کمتر صرف جبران خسارت ها شد. 

وی در مورد هزینه های جاری پرورش کبک عنوان کرد: جدا از هزینه های نگهداری این پرندگان، هزینه کشتار که برای  800 قطعه کبک هزینه ای بالغ بر 2 میلیون تومان در بر خواهد داشت و هزینه بسته بندی آنها و نگهداری در سردخانه، همه از هزینه هایی هستند که باید علاقه مندان به این حرفه مدنظر داشته باشند. علاوه بر این، برای 2000 کبک، حدوداً به 140 لیتر آب فقط برای مصرف خوراکی این پرندگان نیاز است.  

سعید ابویی مهریزی در مورد چشم انداز 3ساله و نیمه کارشان گفت:  با توجه به عدم وجود امکانات اولیه و نبود فضای کافی و مناسب و به دلیل نقل مکان حدود یک سال طول کشید تا کار ما رونق گذشته را به دست آورد و اگر تا اواخر فصل بهار، از تعداد 2000 کبک، ماهیانه 4 الی 5 میلیون تومان درآمد خالص کسب کنیم می توانیم به آینده این شغل امیدوار باشیم.

بهره مند و ابویی مهریزی تصریح کردند: توصیه ما به جوانان و افرادی که می خواهند وارد این حرفه شوند این است که با احتیاط هزینه کنند و ریسک نکنند. از اول همه مسائل و مشکلات را در نظر داشته باشند و چشم انداز خود را تا رسیدن به نتیجه دلخواه مشخص کنند.  بعضی ها هنوز بازدهی سرمایه گذاری قبلی خود را ندیده اند دوباره هزینه می کنند و این ممکن است باعث ورشکستگی و به تبع آن از دست رفتن تمام سرمایه آنها شود. 

انتهای پیام/




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


شهرستان ابرکوه شهرستان ابرکوه

استان یزد استان یزد