تحول مفهومی عزت از رجایی تا روحانی
به گزارش یزد آوا؛ عصرسیاست نوشت: دولت یازدهم که با شعار تعامل سازنده با جهان سمت و سوی دیپلماسی کشور را تعیین کرده بود با همین رویکرد پس از مذاکرات طولانی و نفس گیر به توافق نامه ای هسته ای تحت عنوان برجام نائل آمد. پس از انعقاد نطفه برجام از همان ابتدا گمانه زنی ها در خصوص کم و کیف آن مورد بحث بسیاری از کارشناسان بود.
دولت یازدهم که تمام سه سال گذشته را مصروف مذاکرات هسته ای و دستاوردی به نام برجام کرده بود، انتظار زیادی از نتایج آن برای خود و کشور متصور بود، که به همین دلیل از بسیاری از بخش ها و مسائل مهم کشوری غافل ماند که حاکمیت رکود گسترده را می توان از پیامدهای آن دانست.
با وجود این انتظارات دولت از برجام؛ تحولات برجام در ماه های پس از اجرای برجام نیز در مسیری نبوده است که بتواند انتظارات دولتی ها از برجام را مرتفع کند و این موضوع مکررا توسط بسیاری از مسئولین و کارشناسان مورد تایید قرار گرفته و از خلف وعده غربی ها در انجام تعهداتشان سخن گفته شده است.
رهبر انقلاب نیز روز گذشته در دیدار برخی از اقشار مردم با اشاره به تجربه بد برجام تاکید کردند: « 6 ماه از برجام گذشته و هیچ تأثیر ملموسی در زندگی مردم نداشته ، برجام برای برداشتن تحریم بود که برداشته نشده است» (سخنرانی کامل رهبر انقلاب را اینجا بخوانید).
پس از همین تحولات بود که دولت یازدهم که تا پیش از برجام انتظارات عمومی را در خصوص تاثیر برجام بر اقتصاد و کشور و معیشت مردم بالا بررده بود، با حاصل نشدن انتظاراتی که از نتایج برجام متصور بودند، برای فرار از فشار افکار عمومی سعی کردند با مطرح کردن مباحث انحرافی و جنجال آمیز در کشور این اوضاع را تا حد زیادی مدیریت کنند.
در راستای همین تلاش است که هر چند گاهی مسئولین دولت تدبیر سعی می کنند با دست گذاشتن بر مسائل جنجال آمیز تا حدود زیادی توجه افکار عمومی را منحرف کرده و خود را از زیر بار فشار انتقادات اقشار جامعه تا اندازه ای رها کنند اما دولت یازدهم چنان در قبل از برجام انتظارات عمومی را از اثرات برجام بالا برده است که در پسابرجام به هیچ وجه نتوانسته است جو حاصل از مطالبه گری افکار عمومی را مدیریت کند.
دولت یازدهم و شخص دکتر روحانی در سخنرانی های متعدد خود بر این نکته واقف بوده اند تا از هر تریبونی به حمایت از برجام و دستاوردهای نداشته آن بپردازند و به همین منظور در تلاشند با گره زدن برجام به عزت کشور تا حدود زیادی برای خود راه فراری تعبیه کنند. در همین راستا دکتر روحانی در سخنرانی های متعدد با عزت آفرین خواندن برجام و دستاوردهای ! آن سعی کرده است موضوع را حیثیتی و در چارچوب غرور ملی قرار دهد.
برای مثال دکتر روحانی در سخنرانی روز گذشته خود در دیدار مدیران شرکت گاز تاکید کرده است: برجام برای ما عزت آفرید. (لینک کامل خبر) این سخنان دکتر روحانی را باید حاوی نکات بسیار مهمی دانست که توجه به آن می تواند راهگشا باشد.
نکته اولی که باید مورد توجه قار بگیرد، ضرورت بازشناسی مفهوم عزت است به صورتی که مسئولین دولت تدبیر در طول ماه های گذشته با انتصاب واژه عزت به برجام تا حدود زیادی دست به تحریف مفهومی این واژه زده اند زیرا به عقیده بسیاری از کارشناسان، اقشار عمومی مردم و تاکید رهبر معظم انقلاب، برجام از روح کلی و هدف خود فاصله زیادی گرفته است به صورتی که رهبر انقلاب روز گذشته در سخنانی بی پرده تاکید کردند مگر قرار نبود تحریم ها برداشته شود؟.
با این تفاسیر سخنان دکتر روحانی در خصوص عزت آفرین بودن برجام را باید دارای ایرادات اساسی دانست زیرا برجام در تحقق اهداف کشور ناموفق و از هدف اصلی خود یعنی برداشته شدن تحریم ها فاصله گزافی گرفته است. اگر برجام در رسیدن به هدف اصلی خود یعنی رفع تحریم ها ناکام بوده است، عزت آفرین بودن آن را باید صرفا شو تبلیغاتی روحانی برای فرار از فشار افکار عمومی تحلیل کرد.
عزت آفرین بودن برجام از جهت دیگر نیز محل مناقشه است، به صورتی که خداوند در آیه نفی سبیل از بسته بودن راه های تسلط بیگانگان و کفار بر مقدرات مسلمین سخن گفته است که این موضوع نیز با برجام و آنچه تاکنون اجرا شده است فاصله زیادی دارد. امروز دیگر نقض عهد آمریکایی ها در برجام و تلاش آن ها برای عدم انتفاع ایران از ظرفیت های اندک آن، برای بسیاری از خود مدعیان و دست اندرکاران برجام نیز محرض شده و آن ها در اقدامی بی سابقه لب به اعتراف گشوده اند.
با این تفاسیر در این موضوع نیز انتصاب عزت به برجام دارای ایرادات اساسی و موجب تحول مفهومی واژه عزت شده است. زیرا با این شواهد و قرائن برجام نه تنها منافع ایران را تامین نکرده بلکه در وارد متعدد دشمن بخصوص آمریکایی ها همین قرارداد ضعیف را در موارد متعدد نقض و از هدف اصلی آن دور کرده اند به صورتی که ایران با انجام کامل تعهدات خود امروز به تمنا کردن از طرف های مقابل برای اجرای برجام روی آورده است که از آن می توان به رویکرد التماسی دولت یازدهم در برخورد با ناقضان برجام یاد کرد.
تلاش دولت یازدهم برای تحول مفهومی واژه عزت و چسباندن آن به برجام در حالی است که، شهید رجایی رئیس جمهور مردمی و شهید ملت ایران در خصوص مفهوم عزت ملی ایرانیان سخنانی متفاوت با دکتر روحانی را ایراد کرده است. شهید رجایی در خصوص عزت ملی چنین سخن می گوید: « توصیه این برادر کوچک تان به شما این است که مبادا فشارهای ظاهری ما را برآن دارد که از خط اصیل انقلاب کوچک ترین انحرافی پیدا کنیم. ما قطعات یدکی، آن اندازه که از این شیطان بزرگ طلب داریم از حلقومش بیرون می کشیم. اما برای پیروزی در این جنگ تحمیلی ساختگی، حاضر نیستیم برای یک لحظه هم که شده نوکری آمریکا را به خاطر گرفتن قطعات یدکی قبول کنیم».
شهید رجایی در همین خصوص پاسخ اما راحل به تحریم اقتصادی آمریکا را نیز چنین بیان می کند: « من این جمله ی تاریخی امام، در برابر محاصره ی اقتصادی آمریکا را به شما یادآوری می کنم، و بعد به جمله ایی که لازم است در این زمان به آن بپردازیم. وقتی آمریکا اعلام قطع رابطه و محاصره ی اقتصادی کرد، به علت اینکه ما در رژیم منفور و معدوم عادت کرده بودیم به داشتن ماشین لوکس و داشتن زندگی شاهانه، منتظر بود که فلج بشویم. امام، جالب ترین و عمیق ترین جمله را در رابطه با برخورد ما با این مسئله بیان کردند که آمریکا با شنیدن این جمله کمرش شکست. زیرا که امام نگفت ما هرجور باشد ماشین آخرین سیستم به دست می آوریم. آن جمله این بود که امام گفت: «ما روزه می گیریم». اگر آمریکا و همفکرانش به ما بگویند، سازش کنید تا گندم به شما بدهیم، ما یک نان را 36 میلیون نفری خواهیم خورد ولی زیر بار این ذلت نخواهیم رفت. (لینک کامل خبر)
انتهای پیام/
مطالب مرتبط:
- برجام؛ 20 سال ما را از آرمان تحقق تمدن نوین اسلامی دور کرد/ مراقب دسیسه دشمن در طب و تغذیه باشید
- لمس دستاوردهای برجام اجباری شد!
- نقش «حسین فریدون» در شبکه فساد بانکی توسط رییس دادگاه انقلاب تهران تایید شد
- راهاندازی کارخانه «کاشی کویر» با گروکشی از کارگران بیچاره!
- رنجنامه دانشمند ایرانی از «فساد سرکوبگر» که منجر به عزلش شد!
- آینده برجام تاریک است/ ضرورت انجام اقدامی هوشمندانه از سوی مسئولان
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|