شناسه : 41102185
نگاه تحلیلی به وضعیت تئاتر استان یزد؛

هنرهای نمایشی در قلب کویر احیا می‌شود؟


حوزه هنرهای نمایشی به‌ خصوص تئاتر در کشور و به دنبال آن در یزد با چالش‌ها و مسائلی دست به گریبان است که از جمله آن‌ها کمبود بودجه و منابع مالی است که این امر باعث محدودیت در تولید آثار و اجرای نمایش‌ها می‌شود.

به گزارش یزدآوا، هنرهای نمایشی از جایگاهی تحول‌آفرین در جامعه برخوردار است که می‌تواند به زیبایی حقایق را مطرح و با بهره‌گیری از عناصر فرهنگی و ارزشی  تأثیرات عمیقی بر فرهنگ، هویت و روابط اجتماعی بگذارد و به ارائه الگوی کارآمد و مؤثر زندگی در ابعاد مختلف کمک کند، همچنین می‌توانند داستان‌های واقعی یا تخیلی را به تصویر بکشند که نشان‌دهنده موفقیت‌ها و چالش‌های افراد و گروه‌ها هستند. این داستان‌ها می‌توانند به عنوان الگوهایی برای دیگران عمل کنند و انگیزه‌بخش باشند.

حوزه هنرهای نمایشی به‌ خصوص تئاتر در کشور و به دنبال آن در یزد با چالش‌ها و مسائلی دست به گریبان است که از جمله آن‌ها کمبود بودجه و منابع مالی است که این امر باعث محدودیت در تولید آثار و اجرای نمایش‌ها می‌شود، همچنین کمبود حمایت‌های دولتی و خصوصی از هنرهای نمایشی، به ویژه در زمینه تأمین فضاهای مناسب برای اجرا، برگزاری جشنواره‌ها و کارگاه‌های آموزشی، می‌تواند مانع پیشرفت هنرمندان شود.

کاهش علاقه عمومی به تئاتر و هنرهای نمایشی نسبت به سایر سرگرمی‌ها، کم‌توجهی به جایگاه هنر تئاتر در بدنه و ساختار فرهنگی کشور، کمبود سالن‌های مناسب و استاندارد برای اجرای نمایش‌ها و همچنین فضاهای عمومی برای برگزاری رویدادها، توجه و تقلید هنرمندان حوزه هنرهای نمایشی به آثار بیگانه با فرهنگ بومی و مذهبی، اعطای مجوز و نمایش آثاری که سنخیتی با فرهنگ بومی، ملی و دینی جامعه ما ندارد و همچنین عدم وجود دوره‌های آموزشی تخصصی و کارگاه‌های حرفه‌ای در زمینه هنرهای نمایشی می‌تواند مانع رشد و توسعه مهارت‌های هنرمندان شود.

انجمن هنرهای نمایشی ایران، تعداد سالن‌ها با قابلیت اجرا در کل کشور در سال ۱۴۰۱ را هزار و ۳۹۷ اعلام کرد که از این میزان ۵۱۰ سالن فعال هستند، طبق این گزارش ۱۶ سالن از ۱۸ سالن‌های نمایش موجود در استان یزد معادل تقریباً ۸۹ درصد از سالن‌ها در استان فعال است.

یزد، دهمین استان با بیش‌ترین تالار نمایشی فعال

همچنین استان یزد از نظر تعداد تالارهای نمایشی در بین ۳۱ استان کشور، در رده هفتمین استان با کمترین تالار و از نظر تعداد تالارهای فعال دهمین استان با بیش‌ترین تالار فعال است.

بنا به این گزارش با توجه به جمعیت یک میلیون و ۱۳۰ هزار نفری استان یزد بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵، برای هر ۷۱ هزار نفر در استان یزد یک سالن فعال وجود دارد که در این زمینه استان یزد در بین ۳۱ استان کشور، بعد از بوشهر و سمنان به ترتیب با یک سالن فعال برای هر ۵۵ هزار نفر جمعیت و ۷۰ هزار نفر در این استان‌ها، در جایگاه سوم کشور قرار داده و به عبارتی یزد سومین استان با این شاخصه است.

یزد، هفتمین استان با کمترین نمایش روی صحنه رفته

بنابه آمار منتشر شده از سالنامه آماری فرهنگ و هنر، در سال ۱۴۰۰، ۳ هزار و ۱۷۲ عنوان نمایش به روی صحنه رفته که در این زمینه برای استان یزد ۵۷ عنوان نمایش با ۲۳۵ دفعه اجرا به ثبت رسیده است که یزد را در جایگاه چهاردهمین استان با کمترین عنوان نمایش قرار داده است، تعداد نمایش به روی صحنه رفته در استان یزد در سال ۱۴۰۱، نیز به ۵۱ عنوان کاهش یافت و یک هزار و ۵۴ دفعه به اجرا درآمدند و یزد در سال ۱۴۰۲ در زمینه عنوان نمایش روی صحنه در جایگاه هفتمین استان با کمترین نمایش در کشور قرار گرفت. 

براساس این گزارش، تعداد تماشاگران نمایش‌های روی صحنه رفته در استان یزد در سال ۱۴۰۰، بیش از ۹ هزار و ۶۰۰ نفر بوده است که این تعداد تماشاگر با توجه به کاهش عنوان نمایش و افزایش تقریباً چهار برابری تعداد دفعات اجرا، در سال ۱۴۰۱، بیش از ۴۹ هزار و ۵۰۰ نفر رسیده‌اند که نشان می‌دهد تعداد تماشاگران در هر اجرا در سال ۱۴۰۱ نسبت به ۱۴۰۰ کاهش داشته است.

رشد قابل توجه تولید و اجرای نمایش در استان یزد 

چندی پیش احسان عابدی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا»، احسان عابدی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا»، در رابطه با تعداد تئاتر‌های اجراشده در استان یزد در دولت سیزدهم اظهار کرد: طی سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ شاهد اخذ مجوز و تولید تعداد ۱۴۲ نمایش در استان یزد بوده‌ایم.

وی ادامه داد: طی این مدت، ۱۴۲ نمایش یادشده در قالب ۲ هزار و ۸۱۰ سانس اجرا شد که این آمار نسبت به گذشته رشد قابل‌توجهی را داشت.

 مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد در رابطه با مهم‌ترین چالش‌هایی که بر سر راه تئاتر وجود دارد، تصریح کرد: در شرایط کنونی که تولید نمایش افزایش یافته است، با کمبود سالن اجرای نمایش در استان مواجه بوده‌ایم و از این بابت شرمنده هنرمندان هستیم.

آموزش نیاز امروز جامعه هنری یزد

وی با اشاره به اینکه علی‌رغم اتفاقات خوبی که در زمینه  تئاتر رقم خورده است، آموزش نیاز امروز این جامعه هنری است، تصریح کرد: با وجود آنکه از اساتید مطرح کشوری برای آموزش تئاتر در استان یزد دعوت شده است، هنرمندان استقبال چشمگیری نداشته‌اند و باید هنرمندان بپذیرند که نیازمند آموزش هستند.

وی با اشاره به زیرساخت‌های موجود در استان یزد برای اجرای تئاتر اظهار کرد: پلاتو و دو سالن قاب عکسی در تالار هنر که تحت‌نظر اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی است، در شهر یزد فعال است و در اختیار هنرمندان قرار دارد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد ادامه داد: سالن‌های اجرای نمایش در شهرستان‌های مختلف استان یزد وجود دارد؛ تنها در شهرستان‌های خاتم، مروست و اشکذر سالن اجرای نمایش وجود ندارد. به‌زودی مجتمع فرهنگی هنری با پیشرفت ۹۰ درصدی که دارای سالنی مجهز است، در شهرستان مروست به بهره‌برداری خواهد رسید.

 وی با بیان اینکه در مرکز استان با کمبود پلاتو مواجه بوده و تنها یک پلاتو داریم، ادامه داد: در راستای رفع این مشکل، اقداماتی چون احداث پلاتو در هنرستان فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت گرفت اما به لحاظ اینکه در دولت سیزدهم تعریف پروژه‌های جدید با موانع قانونی روبه‌رو و قرار بر تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام بود، امکان احداث آن فراهم نشد.

 عابدی با اشاره به اینکه برخی از سالن‌های اجرای نمایش در استان یزد فرسوده شده و نیازمند تعمیر و تجهیز هستند، گفت: در حال حاضر تالار هنر دست تعمیر و بهسازی بوده و بعد از سال‌ها به اتاق صوت و نور مجهز خواهد شد.

وی با بیان اینکه دولت بودجه، اعتبار و توان لازم را برای حمایت از همه آثار هنری ندارد، ادامه داد: ، این به نفع حوزه فرهنگ و هنر نیست که وابسته به پول دولت باشد؛ چراکه هنرمند به دولت وابستگی پیدا کرده و آزادی عمل خود را از دست می‌دهد؛ فرقی هم نمی‌کند که دولت چه کسی باشد.

لزوم حمایت از هنرمندان
 
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد اضافه کرد: منکر لزوم حمایت دولت نیستیم؛ باید از طرق مختلف از هنرمندان حمایت شود و برای رفع مشکلات زیرساختی تئاتر نیازمند همت همگانی در استان یزد هستیم.

وی ضمن درخواست از هنرمندان برای تولید آثار با کیفیت بالا، تصریح کرد: تالار مرکزی که اخیرأ راه‌اندازی شده است، دارای سالن تخصصی نمایش است که با توجه به تجهیزات بالا و ظرفیت زیادی که از لحاظ تعداد تماشاگر دارد، نیاز است کاری با کیفیت بالا برای اجرا در آن سالن تولید شود.

عابدی با اشاره به اینکه بسیاری از تئاتر‌هایی که در حال حاضر در یزد اجرا می‌شود، تعداد پایینی از تماشاگر را جذب کرده‌اند؛ طبیعتاً با این وضعیت نمی‌توان سالن بزرگ و پیشرفته تالار مرکزی را مورد استفاده قرار داد؛ چراکه سالن ظرفیت بالایی دارد و برای بهره‌وری بهتر نیاز است تا اثری تولید شود که در هر سانس اجرای نمایش ۶۰۰ نفر  تماشاگر را جذب کند.

وی در رابطه با حمایت‌های اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی از تئاتر تصریح کرد: اختصاص سالن‌های موجود به هنرمندان برای اجرای نمایش، مهم‌ترین حمایتی است که صورت می‌گیرد. در برخی استان‌ها، این سالن‌ها به بخش خصوصی واگذار شده و مراوده هنرمندان با بخش خصوصی است.

عابدی ادامه داد: اخیراً فراخوان قرارگاه شهید آوینی، برای حمایت از تولید آثار نمایشی از سوی فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شده است که در قالب آن از تئاتر‌های صحنه‌ای، مبلغ ۵۰ میلیون تومان و  از تئاتر‌های خیابانی، مبلغ ۲۰ میلیون تومان، حمایت می‌شود.

 مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد با اشاره به حمایت ویژه شهرداری‌ها از هنر تئاتر در سایر استان‌ها و کشور‌ها، ادامه داد: انتظار داریم شهرداری یزد نیز بیش از گذشته حامی این دسته از هنرمندان باشد.

 وی با اشاره به انجام مسئولیت اجتماعی صنایع و معادن ادامه داد: این مهم سازوکار خاص خود را دارد و صنایع و معادن باید طبق قانون و مقررات به انجام مسئولیت اجتماعی خود بپردازند.

 وی در رابطه با صرفه اقتصادی فعالیت در زمینه تئاتر گفت: اعتقاد داریم کار با کیفیت و اثرگذار می‌تواند اقتصاد هنر را نیز رونق دهد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد با تأکید بر اینکه باید هنرمندان در بحث اقتصاد فرهنگ و هنر خود را تقویت کنند، ادامه داد: در این راستا در سال ۱۴۰۲ اولین دوره آشنایی مدیران و کارشناسان و شخصیت‌های مختلف نخبگان را با حوزه اقتصاد فرهنگ و هنر صنایع خلاق را در استان برگزار کردیم. البته اینکه هنرمندان به بحث فروش بپردازند، شاید از تلاش هنری آن‌ها کاسته شود. لازم است سازوکاری، به‌ویژه در زمینه فروش آثار تعریف شود تا در حوزه فرهنگ و هنر هم شاهد تولید درآمد برای هنرمندان باشیم.

با توجه به اینکه هنرهای نمایشی می‌توانند به عنوان ابزاری مؤثر برای ارائه الگوهای کارآمد در زمینه‌های مختلف عمل کنند و به تغییرات مثبت در جامعه کمک کنند حمایت از این حوزه می‌تواند در جامعه امروزی بسیار تأثیرگذار باشد از طرفی استان یزد نیز در دو سال گذشته با توجه به اهمیت این موضوع توجه به کیفیت تئاتر و هنرهای نمایشی را در دستور کار خود قرار داد و همچنین در راستای رفع کمبودهای این حوزه از جمله سالن نمایش اقدمات خوبی انجام داده است که می‌تواند در جذب مخاطب به این حوزه و همچنین ارائه الگوهای خوب در جامعه مؤثر باشد.
 

انتهای خبر/

 




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.