شناسه : 25519928
میزگرد بررسی وضعیت اعتیاد زنان در استان یزد؛

شهرداری یزد در مبارزه با اعتیاد جدیت ندارد/ مسئولان استان بانوان معتاد را دریابند/اعتیاد؛ ریشه نیمی از طلاق‌ها


دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر یزد گفت: علیرغم وجود مستندات قانونی برای همکاری شهرداری‌ها در زمینه اجتماعی و کمک به ستاد مبارزه با مواد مخدر در حوزه‌های مختلف شورای شهر و شهرداری در این زمینه همکاری نداشته اند.

به گزارش یزد آوا، اعتیاد به مواد مخدر یکی از معضلات اصلی جامعه جهانی و از جمله انحرافات شایع در عصر حاضر بوده وسالانه با تعداد انبوه قربانیانی که می‌گیرد آسیب‌های جدی بر پیکر خانواده و جامعه وارد می‌کند. هرچند گرایش اعتیاد به مواد مخدر در بین مردان بیش از زنان است، اما در چند سال اخیر نرخ گرایش اعتیاد زنان به دلائل مختلف افزایش یافته و از آسيب‌پذيرترين گروه‌های معتادان به شمار می‌روند.

آنچه حساسیت موضوع را افزایش می‌دهد این است که با توجه به اینکه زن مسئول اصلی تربیت فرزند بوده و نقشی پیچیده‌تر وحساس‌تر از مرد دارد، اعتیاد وی مشکلات جوامع را به مراتب بیشتر می‌کند و به نوعی با تباهی زن، خانواده هم تباه می‌شود.

با این توضیح، پایگاه خبری تحلیلی یزدبانو برآن شد تا جدی‌تر به موضوع پرداخته و به منظور بررسی وضعیت اعتیاد زنان در استان یزد میزگردی با حضور بمانعلی روستایی، دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر یزد و مینا فرهی فرد دبیر کمیته درمان شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان یزد میزگری برگزار کند. در ادامه مشروح این میز گرد را می خوانید:

لزوم پرداختن به معضل اعتیاد و تلاش برای مبارزه با آن

دبیر کمیته درمان شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان یزد  لزوم مبارزه بیش از پیش با اعتیاد را یادآور شد و گفت: اواخر سال گذشته وزارت کشور گزارشی را حضور رهبر معظم انقلاب ارائه کرد که یکی از مسائل مطرح شده  آسیب‌های اجتماعی از جمله اعتیاد، طلاق، حاشیه‌نشینی، فساد و ... بود و حضرت آیت‌الله خامنه ای دستور پیگیری جدی برای رفع این آسیب‌ها را به دولت ابلاغ کردند. البته منشاء آسیب‌های اجتماعی یاد شده ریشه در اعتیاد دارد.

وی ادامه داد: بنا بر آمار موثق اعتیاد عامل 50درصد طلاق‌‌ها است. پس باید این مشکل اصلی در جامعه را بپذیریم و برای مبارزه با مواد مخدر تلاش کنیم.

 

ضرورت اقدام به موقع در مواجهه با اعتیاد

فرهی‌فرد با بیان اینکه در زمینه اعتیاد اهمیت پیشگیری بسیار مهم‌تر از درمان است، خاطر نشان کرد: زنان معتاد وقتی که خود و فرزندانشان دچار انواع آسیب‌های جسمی و روحی می‌شوند و به نوعی به آخر خط می‌رسند برای درمان مراجعه می‌کنند. زمانی مراجعه می کنند که بنیان خانواده از هم پاشیده شده است؛ مادر معتاد، پدر معتاد، فرزند به بهزیستی ارجاع داده شده است.درمان وقتی رخ می‌دهد که خیلی دیر شده است و اتفاق های ناخوشایندی برای آنها رخ داده است.

وی با اشاره به اینکه اعتیاد درمان قطعی نداردتصریح کرد: اعتیاد مانند بیماری چون سرماخوردگی نیست که با مصرف دارو کسالت برطرف شود؛ بلکه با درمان اعتیاد فرد تنها تحت کنترل قرار می‌گیرد تا آسیب‌های فردی و اجتماعی و خانوادگی وی کاهش یابد.

در این زمینه  دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر یزد اذعان کرد: متاسفانه تمام جوامع درگیر اعتیاد‌ هستند و لازم است در این زمینه با واقع‌بینی سعی در ریشه‌کنی آن داشته باشیم. اعتیاد مرزی بین مرد و زن، تحصیل‌کرده و بی سواد، اقوام، ادیان و جوامع مختلف قائل نیست و از هر روزنه‌ی ممکنی وارد می‌شود.

نتیجه تصویری برای بمانعلی روستایی مواد مخدر یزد

روستایی ادامه داد: کشور ایران نیز به هر دلیلی دچار اعتیاد شده است؛ باید اعتراف کنیم که کمتر به حوزه بانوان پرداخته شده، در صورتی که اهمیت حوزه بانوان بیشتر از مردان است.

عزم همگانی برای مبارزه با اعتیاد در جامعه

فرهی فرد در پاسخ به راه موثر مبارزه با اعتیاد گفت: باید پذیریم اعتیاد در جوامع مشکل اصلی است و تنها به شعار بسنده نکنیم. در جلسات می‌بینیم که همه اعتیاد را مشکل اصلی عنوان می‌کنند، اما وقت عمل خیلی از افراد عقب‌نشینی می‌کنند.تلاش کرده‌ایم تا در حوزه‌های مختلف اعتیاد را مطرح کنیم؛ برای تحقق این اهداف رسانه‌ها و دستگاه‌های مختلف دولتی و خصوصی باید بطور جدی، آنطور که باید و شاید وارد عمل شوند.

روستایی اظهار داشت: از مسئولان دولتی از جمله آموزش و پرورش، اداره ارشاد اسلامی، سازمان ورزش و جوانان به خاطر کم‌کاری در زمینه توسعه فرهنگ پیشگیری از اعتیاد گله داریم. در جامعه مسئولان با احتیاط و در یک قالب خیلی خاص کار می‌کنند؛ آنها به صورت گسترده فعالیت نمی کنند.

وی با اشاره به عدم همکاری شهرداری‌ یزد در حوزه اجتماعی و نداشتن جدیت برای مبارزه با مواد مخدر، یادآور شد: علیرغم وجود مستندات قانونی برای همکاری شهرداری‌ها در زمینه اجتماعی و کمک به ستاد مبارزه با مواد مخدر در تمام حوزه‌های مختلف از جمله پیشگیری، درمان،  صیانت و اشتفال، شورای شهر و شهرداری در این زمینه همکاری نداشته اند و از دستگاه‌ها می‌خواهیم جدی تر به آسیب اجتماعی اعتیاد بپردازند.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه پیشگیری، اساسی ترین بخش ریشه‌کنی اعتیاد است و در این زمینه جدیت وجود ندارد، اذعان کرد: خیلی از افراد سر زیر برف کرده و می‌گویند مشکلات اجتماعی نداریم؛ تصور می‌کنند مطرح کردن واقعیت جامعه بدآموزی دارد؛ لازم است مشکلات را بپذیریم و در صدد رفع آن باشیم ؛ باید بدانیم پذیرش مشکل به حل  50درصد مسئله کمک می‌کند.

اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر در بین بانوان

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر گفت: یکی از اهداف ستاد در ارتباط با پیشگیری و کاهش ابتلا به اعتیاد به ویژه در بین بانوان این است مبارزه با مواد مخدر را اجتماعی کند؛ یکی از ابزارهای دستیابی به هدف اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر، رسانه‌های فعال در فضای مجازی است. به گونه‌ای که از فضاهای مجازی بهره برده و از جنبه مثبت آن –با توجه به فراگیر شدن آن در خانواده‌ها- استفاده شود.

آمار بانوان معتاد استان یزد

فرهی فرد با بیان اینکه بنا بر آمار 50درصد افراد معتاد تحت پوشش مراکز ترک اعتیاد هستند، گفت: 7درصد از جامعه معتاد استان را بانوان تشکیل می دهند.

وی با اشاره به رشد آماری اعتیاد بانوان، ادامه داد: چون اعتیاد جرم است کسی بروز نمی کند و از این رو آمار دقیقی از تعداد معتادان استان در دست نداریم. اما آنچه نزدیک به واقیت است، بر اساس مراجعه، معرفی و ... حدود 5درصد جمعیت استان را معتادان تشکیل می دهند.

روستایی با بیان اینکه تقریبا 20درصد معتادان تحت پوشش اند ، خاطر نشان کرد: جامعه آماری اعتیاد بانوان در یزد حدود 3هزار نفر است اما با توجه به نقش مهم بانوان در خانواده و جامعه ، آثار فردی و اجتماعی مخرب این میزان معتاد زن در جامعه بسیار بیشتر از جامعه آماری معتادان مرد است.

چرایی رشد اعتیاد در بین بانوان

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه شرایطی در اجتماع فراهم شده است که بانوان گرایش بیشتری به مواد مخدر مخصوصا از نوع صنعتی آن دارند، تصریح کرد: یکی از آسیب‌های شبکه‌های مجازی که تاثیرگذاری بالایی نیز دارند، تبلیغات جذاب برای بانوان در زمینه خوش اندامی، تقویت، افزایش انرژی رفع افسردگی و داروهای غیر مجاز تجویز می کنند که گرایش به مواد مخدر صنعتی بیشتر شده است. ذکر این نکته لازم است که مواد مخدر صنعتی با عناوین، شکل و رنگ مختلف بسیار بیشتر از مواد مخدر سنتی است.

روستایی ادامه داد: این دغدغه وجود دارد و می‌طلبد دستگاه‌های نظارتی و سازمان تربیت بدنی نظارت بیشتری بر روی باشگاه‌ها و داروهایی که در آن ارائه می شود، داشته باشند. البته عمده‌ترین مسئله این است که خانواده‌ها در وهله اول مواظب باشند و تبیین کنند که پرورش اندام بواسطه ورزش مناسب است .

فعالیت‌های انجام شده در زمینه مبارزه با اعتیاد

روستایی با بیان اینکه در قسمت‌های مختلف مبارزه با اعتیاد فعالیت‌هایی داریم اما این فعالیت‌ها پاسخگوی جامعه نیست و در نهایت تاثیری در جلوگیری از رشد اعتیاد در جامعه ندارد. البته این بدان معنا نیست که فعالیتی برای مهار نداشته‌ایم؛ بلکه شاید اگر این اقدامات صورت نمی‌گرفت در حال حاضر شیوع بیش از آمار فعلی بود. سیاست دولت در برنامه ششم این بود که آمار اعتیاد 25درصد کاهش پیدا کند، اما متاسفانه تا به حال اعتیاد رشد داشته است.

وی ادامه داد: اطلاع‌رسانی در بین خانواده‌ها، آوزش اولیا و مربیان از طریق آموزش و پرورش، آموزش در محلات انجام شده است اما اگر دستگاه‌ها همکاری بیشتری داشتند قطعا نرخ شیوع اعتیاد در جامعه کمتر بود.

دو اتفاق ناگوار

روستایی کاهش سن اعتیاد به 15سال و تغییر الگوی مصرف معتادان را دو اتفاق ناگواری که جامعه در حال حاضر در زمینه اعتیاد با آن روبرو است بیان کرد و افزود:  نوع مصرف مواد از سنتی به صنعتی هر روز به عناوین مختلف در جامعه توزیع می‌شود و عدم اطلاع رسانی آگاهی و عدم پرداختن به آثار مخرب آنها هست که جامعه ما را تهدید می کند.

کمپ‌های  ترک اعتیاد در استان یزد / تنها یک کمپ ترک اعتیاد زنان در یزد فعالیت می‌کند

دبیر کمیته درمان شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان یزد  با بیان اینکه تنها یک کمپ ترک اعتیاد در بانوان وجود دارد، تصریح کرد: عدم کمک خیرین، عدم همکاری شهرداری و نداشتن بودجه ادارات برای همکاری در زمینه مبارزه با مواد مخدر شرایط را به گونه ای رقم زده است که تک کمپ ترک اعتیاد بانوان استان یزد خیلی اوقات در هزینه‌های جاری خود باز می‌ماند.

فرهی فرد ادامه داد: به خاطر قبح اعتیاد بانوان کسی از آنان برای درمان حمایت نمی کند، حتی خانواده خودشان آنها را نمی‌پذیرد.

وی با بیان اینکه کمپ ترک اعتیاد بانوان از سال88 تاکنون فعال است، در مورد مشکلات موجود بر سر راه کمپ‌ ترک اعتیاد زنان خاطر نشان کرد: یکی دیگر از مشکلات موجود آن است که کمپ زنان فرد را به مدت 21روز نگهذداری می‌کند و بعد از درمان فرد باید کمپ را ترک کند؛ بعضا دیده می‌شود به خاطر طرد بانوی معتاد و عدم حمایت از سوی خانواده  فرد پس از آنکه از کمپ می‌رود، با کوله‌باری از مشکلات مضاعف مجدد به کمپ بر می‌گردد.

فرهی فرد افزود: اگر بتوان خانه بهبودی را دایر کرد که فرد بعد از درمان در کمپ اعتیاد به آنجا برود و به مدت یکسال در آنجا بازتوانی  شده و شغلی مناسب بیابد، می‌توان از عود آسیب‌های تابع خارج شدن فرد معتاد مطرود از خانواده و آزاد در جامعه  جلوگیری کنیم.

وی با بیان اینکه آمار ثبت شده آمار درمان شده‌ها است؛ تصریح کرد: بخشی از آمار ارائه شده افرادی‌اند که برای اخذ دارو به کلینیک‌ها مراجعه می‌کنند، بخشی نیز به کمپ ترک اعتیاد مراجعه کرده‌اند ؛ اما در گوشه و کنار آمار بسیاری از اعتیاد شنیده می‌شود که نشان می‎‌دهد آمار واقعی بیش از آمار ارائه شده است.

روستایی با بیان اینکه 126 مرکز درمان دارویی اعتیاد و یک مرکز اعتیاد ویژه بانوان و همچنین 14کمپ ترک اعتیاد در استان یزد داریم، خاطر نشان کرد: ایجاد ذهنیت مثبت و شخصیت‌دهی به معتادان با پرداختن و فراهم سازی امکانات برای آنها می‌تواند در این زمینه کمک کننده باشد.

انتهای پیام/ش




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.