شناسه : 18539705
رشد بی‌قواره حریم شهر یزد؛

گسترش بی‌حساب و کتاب شهر یزد بر اثر تفکیک‌های غیرمجاز در حاشیه


جمعیت شهر یزد 600 هزار نفر است اما در حال حاضر، وسعت آن به حدی است که گنجایش 2‌میلیون نفر جمعیت را دارد، به این ترتیب تراکم جمعیتی در هر هکتار شهر کمتر از 40‌نفر است که نشان از گسترش بی‌حساب و کتاب شهر یزد بر اثر تفکیک‌های غیرمجاز در حاشیه است.

به گزارش یزد آوا، در حالی که جمعیت شهر یزد 600 هزار نفر است اما در حال حاضر، وسعت آن به حدی است که گنجایش 2‌میلیون نفر جمعیت را دارد، به این ترتیب تراکم جمعیتی در هر هکتار شهر کمتر از 40‌نفر است که نشان می‌دهد شهر بی‌حساب و کتاب و بر اثر تفکیک‌های غیرمجاز در حاشیه، گسترده شده است.
کاهش تراکم جمعیتی یکی از معضلات مدیریت شهری و ارائه خدمات شهری است به طوری که هزینه‌های شهرداری برای خدمات رسانی به شهروندان به دلیل وسعت شهر، چندین برابر می‌شود، چرا که وسعت شهر یزد در حال حاضر 12‌هکتار است، در حالی که جمعیت استان می‌توانند به راحتی در 6‌هکتار زندگی کنند.
در شرایطی که زمین‌های رها شده و خانه‌های خالی از سکنه بسیاری در مرکز شهر یزد یافت می‌شود که چهره شهر را نیز نازیبا کرده است، مردم به دنبال ساخت و ساز در حاشیه شهر هستند، جایی که برای فراهم کردن شرایط زندگی نیاز به ایجاد شبکه معابر و انتقال تاسیسات شهری دارد، حال آنکه این خدمات در هسته مرکزی شهر فراهم است.
بافت تاریخی، بافت سنتی و سایر بخش‌های مرکز شهر امروز در حال خالی شدن از جمعیت است و شهروندان یزدی در تلاش هستند که در شهرک‌های اطراف شهر از جمله رزمندگان، مهرآوران، طوبی و از این دست، خانه بخرند.
همشهری نوشت: شهروندانی هم که دستشان به دهانشان نمی‌رسد، چاره‌ای جز خرید خانه در حاشیه شهر و در محل تفکیک‌های غیرمجاز اراضی دولتی به ویژه در منطقه حسن‌آباد ندارند و در نتیجه این اقدامات، وسعت شهر یزد به 2‌برابر بیش از اندازه نیاز، گسترش می‌یابد.

انتقاد از واگذاری‌های نادرست گذشته
شهردار یزد عقیده دارد که گسترش بی‌رویه ناشی از واگذاری‌های نادرست و همچنین تصرف اراضی دولتی در حریم شهر باعث ایجاد سکونتگاه‌های غیررسمی، افزایش سرانه هزینه خدمات و همچنین کاهش سرانه درآمدی شهرداری می‌شود.
«محمدرضا عظیمی‌زاده» با اشاره به تهیه طرح حریم شهر یزد، از واگذاری‌های بدون حساب و کتاب و گسترش بی‌رویه شهر جلوگیری می‌کند.
وی ادامه داد: نتیجه گسترش‌های بی‌رویه شهر در گذشته، ایجاد سکونتگاه‌های غیررسمی است که هزینه خدمات رسانی به ساکنان آن را به شهرداری تحمیل کرده است، چرا که سکونتگاه‌ها باید توانمندسازی شوند.

لزوم جلوگیری از تصرف اراضی
معاون شهرسازی اداره کل راه و شهرسازی استان نیز معتقد است؛ تلاش‌های صورت گرفته برای جلوگیری از گسترش غیرقانونی شهر در گذشته بی‌نتیجه مانده است.
«مهدی جعفریان» ادامه داد: این اداره کل د ر زمان تصویب طرح جامع، شبکه معابر حاشیه شهر را برای جلوگیری از تصرف اراضی، حذف کرد تا جلوی تصرف اراضی و تفکیک‌های غیرقانونی را بگیرد، هر چند شبکه معابر ایجاد نشد اما تصرف صورت گرفت. وی ادامه داد: برخی افراد سودجو با تفکیک غیرمجاز اراضی دولتی، آن را به اقشار کم درآمد و آسیب‌پذیر جامعه فروخته‌اند و این موضوع دردسرهای اداره کل راه و شهرسازی و شهرداری یزد را برای مدیریت این وضعیت، افزایش داده است.

گسترش در مناطق حسن‌آباد و محمودی
رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر یزد هم به گسترش بی‌رویه شهر در حاشیه و تفکیک‌های غیراصولی اشاره کرد و افزود: روند پیشرفت ساخت و سازهای غیرمجاز در مناطق حاشیه از‌جمله حسن‌آباد و محمودآباد به‌شدت بالا گرفته است.
«مرتضی شایق» با بیان این‌که امروز می‌توان در یک روز 1/5 واحد ساختمان ساخت، اظهار کرد: با این اوصاف شهرداری با اطلاع از محل ساخت و ساز غیرمجاز، فرصت کافی برای برخورد ندارد و زمانی وارد عمل می‌شود که واحد مسقف شده و باید در کمیسیون ماده 100 مورد بررسی قرار گیرد.
وی ادامه داد: تفکیک‌های غیراصولی، امنیت ساختمان‌ها را نیز به شدت کاهش داده است و با این رویکرد نه‌تنها زیبایی شهر کاهش می‌یابد بلکه ایمنی ساختمان‌ها هم در مواقع بحرانی، به شدت زیر سوال است.

ضرورت همکاری دستگاه‌ها
یکی دیگر از اعضای شورای اسلامی شهر یزد عقیده دارد که عوامل گسترش شهر در حاشیه افراد سودجویی هستند که از بضاعت پایین مالی متقاضیان ساخت مسکن در حاشیه شهر سوءاستفاده می‌کنند و با تفکیک غیرمجاز اراضی آنها را به درد سر می‌اندازند.
«سیدمحمدعلی پاکنژاد» ادامه داد: لازم است با همکاری دستگاه‌های مختلف استان جلوی تفکیک‌های غیرمجاز در حاشیه شهر گرفته شود تا شهر بیش از این گسترش نیابد و فشار از دوش اقشار کم درآمد برداشته شود؛ چرا که آنها نباید چوب تفکیک‌های غیرمجاز را بخورند.
وی با تاکید بر این‌که تفکیک‌های غیرمجاز باعث بروز مشکلات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در شهر می‌شود، افزود: قطعا هزینه‌ ارائه خدمات به شهری که وسعت بیشتری دارد بیش از زمانی است که شهر در قالب مشخصی توسعه یافته است.
 

انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.