شناسه : 39227906
سقوط بی‌سابقه جمعیتی ایران در دنیا؛

"پنجره جمعیتی " فرصتی که در ایران به تهدید تبدیل شد/ 140 هزار یزدی پشت درخانه بخت


مدیر دفتر نمایندگی آستان قدس رضوی در یزد با بیان اینکه 140هزار یزدی پشت خط ازدواج هستند،گفت:"پنجره جمعیتی"فرصتی که در ایران به تهدید تبدیل شد.

محمدحسین رحیمی نسب، مدیر دفتر نمایندگی آستان قدس رضوی در استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، با اشاره به اینکه وضعیت جمعیتی در کشور اصلاً مناسب نیست، گفت: اگر رشد جمعیت 2.1 باشد، جمعیت ثابت است که این آمار سال گذشته در کشور به زیر یک رسید و فاجعه جمعیتی به وجود آمد.

وی اظهار داشت: این اتفاق که جمعیت زیر یک برسد در تاریخ بشریت بسیار اندک رخ داده و در چند کشور که کمتر از تعداد انگشتان دست هستند صورت پذیرفته، اما در کشور ما اتفاق افتاد.

سرعت سقوط جمعیتی ایران در دنیا نظیر ندارد

این کارشناس امور خانواده و ازدواج با بیان اینکه این فاجعه جمعیتی در ایران، تنها در دو یا سه کشور دیگر رخ داده بود، افزود: هرچند ایران به‌مانند دو یا سه کشور دیگر با فاجعه جمعیتی روبه‌رو شد ولی یک تفاوت عمده نیز در این بین وجود دارد و آن هم است که فاجعه سقوط جمعیتی این کشورها در فاصله 65 سال به بالا رخ داد ولی در ایران از سال 60 تا سال 99 به وجود آمد که تقریباً 38 سال بود و تفاوت ما با این کشورها تقریباً دو برابر بود و سرعت سقوط جمعیت در ایران بسیار زیاد و در دنیا نظیر ندارد.

رحیمی نسب اضافه کرد: این بحث آنقدر نگران‌کننده است که رهبر معظم انقلاب در سخنرانی روز 14 خرداد سال گذشته بیان کردند که "بنده از آمار دهشتناک جمعیت نگرانم ". کلمه دهشتناک بار معنایی بسیار سنگین‌تری را نسبت به کلمه وحشتناک دارد که نشان از اهمیت این موضوع دارد.

دلایل کاهش جمعیت در کشور

این کارشناس امور خانواده و ازدواج یکی از دلایل کاهش جمعیت در کشور را تلاش دشمن و توطئه آنها در این خصوص دانست و افزود: شعار "فرزند کمتر زندگی بهتر " چندین سال در بین مردم جا افتاد و همین شعار سبب بروز تبعاتی در کشور شد که بازهم متأسفانه شاهد بیان آن در بین عده‌ای از مسئولان و مردم هستیم.

رحیمی نسب از دیگر عوامل کاهش جمعیتی در کشور را شرایط اقتصادی مطرح کرد و اظهار داشت: این مسئله نیز در کاهش جمعیت بی‌تأثیر نیست اما با نگاه با افرادی که متمول هستند و یک یا دو فرزند بیشتر ندارند، تناقضی ایجاد می‌کند و بیشتر یک بهانه به‌حساب می‌آید. در قشر بی‌بضاعت این مسئله بیشتر مطرح می‌شود که تااندازه‌ای هم درست است ولی صرفاً بحث اقتصاد در کاهش جمعیت مؤثر نبوده و نمی‌توان را به عنوان یک مسئله تک آیتمی به‌حساب آورد چون در کشور مناطقی را داریم که با بضاعت کم، تعداد فرزندان زیادی دارند.

مدیر دفتر نمایندگی آستان قدس رضوی در استان یزد با تاکید بر اینکه توطئه دشمن در این خصوص بسیار اثرگذار بوده است، افزود: دشمن تمام مسائلی را که می‌تواند در کاهش جمعیت کشور تأثیرگذار باشد، به‌صورت یک مسئله خاص روی آن کار کرده تا بتواند به اهداف شوم خود در این زمینه دست یابد.

140 هزار یزدی پشت خط ازدواج

وی با بیان اینکه کاهش ازدواج از دیگر دلایل کاهش جمعیت در کشور است، اذعان داشت: در حال حاضر در استان یزد 140 هزار نفر پشت خط ازدواج هستند و قاعدتاً در سال چیزی حدود 18 تا 19 هزار ازدواج باید در استان انجام گیرد که در بهترین شرایط، آیا آمار در سال‌های اخیر 6 هزار ازدواج است.

این کارشناس امور خانواده و ازدواج اضافه کرد: از طرفی با توجه به اینکه سن ازدواج بالا رفته و اعتقاد به فرزند آوری کم و ترس از باروری در این سنین زیاد می‌شود زوجین نهایتاً به دو فرزند اکتفا می‌کنند.

متأسفانه در این سال‌ها از "پنجره جمعیتی " در کشور غافل بودیم

رحیمی نسب با بیان اینکه کاهش جمعیت تبعات بسیاری را در پی دارد که یکی از آن، تضعیف تنها کشور شیعه در دنیا و از دست رفتن نیروی کار و جوان کشور است، اظهار داشت: از دیگر مواردی که در طول سالیان اخیر که شعار "فرزند کمتر زندگی بهتر " و هیاهوی بحث جمعیت مطرح شد و ما از آن غافل بودیم، بحث "پنجره جمعیتی " است.

مدیر دفتر نمایندگی آستان قدس رضوی در استان یزد ادامه داد: بحث پنجره جمعیتی مسئله‌ای است که در طول تاریخ در 7 یا 8 کشور به وجود آمده و خوشبختانه این پنجره جمعیتی بین سال‌های 60 تا 70 در کشور ما اتفاق افتاد و رشد بسیار خوب جمعیتی را در کشور شاهد بودیم که متأسفانه به عنوان یک تهدید به آن نگاه شد، در حالی به‌هیچ‌وجه از این بحث که برای این کشورها افتخار محسوب می‌شود، استفاده نکردیم.

وی در خصوص پنجره جمعیتی، گفت: زمانی که پنجره جمعیتی در یک کشور باز می‌شود، 30 سال به طول می‌انجامد و تعداد قابل‌توجه نیروی فعال و جوان در آن کشور پدید می‌آید که باید از آن به بهترین شکل استفاده برد اما متأسفانه در کشور ما آن را به عنوان یک تهدید یاد کردند و با تخریب پنجره جمعیتی، 20 سال از آن گذشت و مشخص نیست که در سال‌های باقی‌مانده از این پنجره جمعیتی قرار است استفاده کنیم یا خیر. این مسئله آرزوی دولتمردان کشورهای دیگر است و امیدواریم مسئولان کشور ما نیز نگاه مجددی به آن داشته باشند تا بتوانیم از فاجعه‌ای که در حال رخ دادن است جلوگیری کنیم.

دلایل عدم جذابیت مشوق های ازدواج برای مردم

این کارشناس امور خانواده و ازدواج در پاسخ به این سؤال که چرا مشوق‌های جمعیتی در کشور برای مردم جذاب نیستند، گفت: عدم اطلاع‌رسانی درست و صحیح و عدم آگاهی مردم نسبت به این مشوق‌ها ازجمله دلایلی است که امروزه مردم خیلی رغبتی به دنبال کردن آن ندارند.

رحیمی نسب اجرایی نشدن قوانین را از دیگر عوامل بی‌اثر کردن مشوق‌های جمعیتی در کشور دانست و تصریح کرد: دلسردی مردم و بی‌اعتنایی بر این مشوق‌ها به علت عدم اطلاع‌رسانی درست و اجرایی نشدن قوانین است که نیاز دارد رسانه‌ها و مردم مطالبه گری را در این خصوص داشته باشند.

سن ازدواج باید کاهش یابد

مدیر دفتر نمایندگی آستان قدس رضوی در استان یزد با تاکید بر اینکه بهترین بحث در این مقطع، بحث ازدواج و کاهش سن ازدواج است، افزود: کاهش سن ازدواج به معنای کودک همسری و غیره نیست بلکه منظور این است که چون الآن سن ازدواج در آقایان به 29 سال و خانم‌ها به 26 سال رسیده، آن را در آقایان به 20 تا 22 سال و خانم‌ها هم به 20 سال برسد.

وی در پایان گفت: اگر ازدواج‌ها به‌موقع صورت گیرد، مسلماً رشد جمعیت را در پی دارد و عوارض خطرناکی که برای افراد پشت خط ازدواج امروزه شاهد هستیم، در پی نخواهد داشت.

انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.