شناسه : 22836678
بررسی موانع تشکیل خانواده و کاهش ازدواج یزدی ها؛

«مشکلات اقتصادی»، «تغییر فرهنگ» و «گسترش بی رویه آموزش عالی» موانع ازدواج یزدی‌ها


موانع ازدواج یزدی ها از سه دیدگاه جوانان، مسئولین و کارشناس مذهبی مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش یزد آوا، ازدواج نخستین سنگ بنای تشکیل خانواده و بالطبع، جامعه و اجتماع است و میزان اندیشه و تدبر در آن در میزان پیشرفت یا انحطاط و صعود یا سقوط جامعه تاثیر دارد. ازدواج دارای آثار و نتایج بسیاری است از جمله: تولید و بقای نسل، تکمیل و تکامل انسان، آرامش و سکون، پاک دامنی و عفاف و نتایج متعدد دیگر.

«و من آیاته ان خلق لکم من انفسکم ازواجا لتسکنوا الیها و جعل بینکم مودة و رحمة ان فی ذلک لآیات لقوم یتفکرون.»(روم:21)

از این رو، اسلام - به عنوان یک مکتب آسمانی - آن را نه تنها کاری محبوب و مقدس دانسته، بلکه جوانان را مؤکدا بدان توصیه کرده است. هر ازدواجی دارای اهداف خاص خود است، ولی در این میان، برخی از اهداف کم ارج و کم اهمیت و در نتیجه، ناپایدارند و نمی توانند برای همیشه و یا حتی مدتی دراز خوشبختی زوجین را تضمین کنند. برخی نیز ارجمند، مهم و در نتیجه پایدارند. بنابراین، شایسته است ازدواج با توجه به این اهداف در نظر گرفته شود.

ازدواج از این نظر که عاملی برای نجات از آلودگی، موجبی برای نجات از تنهایی و سببی برای بقای نسل است، خودداری از آن همیشه سبب ایجاد بی تعادلی، نابهنجاری رفتاری و زمانی هم فساد شخصیت و حتی بیماری جسمی می گردد. بنابراین، بهترین و بالاترین نعمت ها برای هر زن و مرد از نظر اسلام تشکیل خانواده است.

گمان نمی رود از بین مکاتب و مذاهب، هیچ مذهبی به اندازه اسلام درباره ازدواج بحث کرده باشد. ازدواج از نظر اسلام امری مستحب، مورد تاکید و از سنن انبیا علیهم السلام معرفی شده و جوانی که بدان تن دهد در حقیقت، همگام با آفرینش و سعادتمند است.

از همین رو انتظار می رود در جامعه اسلامی هم مردم و هم مسئولین به این امر مهم اهتمام و ورزند و نگذارند این امر مقدس در جامعه تحت شعاع قرار گیرد و یا خدای ناکرده کم رنگ شود که اگر چنین شود اجتماع به تباهی کشانده می شود و سبب بروز ناهنجاری های بسیاری می گردد.

شاهدیم که اکنون جوامع غرب و شرق و غیر مسلمان نیز به ضرورت نهاد خانواده پی برده اند و برای ارتقاء جامعه به تشکیل خانواده ها و دوام آنها اهمیت ویژه ای قائل اند.


به گفته سید محمد طباطبائی مدیر کل ثبت احوال یزد؛ با نگاهی به تعداد ازدواجهای ثبت شده در 15 سال اخیر می توان گفت در 7 سال گذشته آمار ازدواج در استان یزد به طور متوسط هر سال 4 درصد کاهش داشته است.


خبرنگار یزد آوا مسئله ازدواج و تاخیر در آن را از سه دیدگاه مردم، مسئولین و کارشناس مذهبی مورد بررسی قرار داده است.


ازدواج اولویت سوم به بعد جونان یزدی/ مشکلات اقتصادی و توقعات بالا مانع ازدواج است


محمد برادران, جوان یزدی که مجرد است بیکاری را مشکل عمده  ازدواج جوانان عنوان کرد و گفت: این مشکل و مانع بسیار بزرگی برای ازدواج جوانان است و مشکلات ازدواج الان خیلی با گذشته فرق کرده و بسیاری از ازدواج های الان به خاطر سطح توقعات بالا بسیار اشتباه است.


وی ادامه داد:برای من ازدواج  اولویت هشتم می باشد و راهکار من برای ازدواج اسان این است که از هر دو طرف سخت گیری ها کمتر شود و توقعات پایین اید و مسئولین باید برای ازدواج جوانان بسیار کمک دهنده باشند و وام ازدواج را به آسانی به دست جوانان برسانند.


محمد با به کار به بردن ضرب المثل «یک دست صدا ندارد» عنوان کرد: باید همه عوامل دست به دست هم دهند تا ازدواج به عنوان یک امر مهم اولویت اصلی جوانان و خانواده ها محسوب شود، چرا که ازدواج جلوی بسیاری از مشکلات در جامعه را می‌گیرد.


علی احمدی اشتغال را نخستین اولویت در زندگی برشمرد و گفت: برای شروع زندگی مشترک نیاز به منبع معیشت یعنی کار می‌باشد.


وی به کمبود کار برای جوانان در کشور اشاره و اظهار کرد: بهترین راه برای حل این مشکل چاره اندیشی مسئول است و از سویی اگر ازدواج ها هم آسان تر گرفته می‌شد، بسیاری از جوانان با این مشکلات کنار می‌آمدند.

سمیرا احمدی، بانوی جوان یزدی که سه  سالی است ازدواج کرده است اذعان کرد: چون سطح توقعات من در ازدواج بسیار پایین بود با مشکل برنخوردم که اگر این موضوع بر خلاف این بود شاید تا الانم ازدواج نکرده بودم.


وی در ادامه گفت: برای من اخلاق و شخصیت طرف مقابل ملاک بود و مادیات برایم مهم نبود، همچنین ازدواج برای من در اولویت  سوم قرار داشت.


احمدی راهکار ازدواج آسان را پایین آمدن سطح توقعات برشمرد و بیان کرد: جوانان باید بدانند که زندگی را باید از اول خودشان شروع کنند تا طعم زندگی را به خوبی بچشند و احساس مسئولیت در این صورت در آنها به وجود می آید که اگر توقعات بالا باشد مشکلات زیادی را به بار می آورد.


وی در ادامه گفت: عمده ترین مشکلی که در جامعه مانع برای ازدواج جوانان محسوب می شود مشکلات اقتصادی است که در جامعه بیداد می کند.


محمدصادق مظفری، نخستین اولویت ها را کار و تحصیل عنوان و بیان کرد: لازمه تشکیل یک زندگی خوب، تحصیل و سپس کار مناسب می‌باشد و دلیل اصلی مشکلات ازدواج جوانان مسئله کار است.

وی نقش دولت را در این معضل بسیار پررنگ توصیف کرد و ادامه داد: بسیاری از افرادی که دارای کار بودند در حال حاضر بیکارند که در صدر، مسئولین عامل این مشکلات هستند.

این دانشجوی یزدی سطح توقعات بالا را از مشکلات ازدواج نکردن جوانان دانسته و بیان داشت: این موضوع باید از نکات اهم والدین در راستای ازدواج  فرزندانشان قرار گیرد، چراکه هرچه سطح توقعات والدین کاهش یابد جوانان بیشتری به ازدواج روی می‌آورند.

زهرا کسایی که مدتی است متاهل است از ازدواج به عنوان دومین اولویت زندگی خود یاد کرد و گفت: توقعات بالا رفته است وبیکاری در جامعه بیداد میکند که میتواند مانعی بسیار بزرگ بر سر راه جوان باشد وبا توجه به اینکه در زمان های نه چندان دور اولویت اصلی جوانان ازدواج بود اما الان به دلیلی توقعات بالا و تحولات فرهنگی و اجتماعی که اتفاق افتاده است با گذشته خیلی تفاوت کرده است.

وی در ادامه اظهار داشت: به عنوان مثال تحصیل در مقاطع بالا برای عده ای اولویت اصلی ازدواج به حساب می‌آید که از موانع ازدواج آنها محسوب می شود که راهکار آن به نظر من نقش خانواده ها است که می‌تواند راهگشا باشد چون در اکثر مواقع تا خانواده نخواهد ازدواجی اتفاق بیفتد، ازدواج صورت نمی‌گیرد.

ازدواج هم اولویت دوم الی سوم برایش بوده است...


 

ارتباطات در فضای مجازی عامل تاخیر در ازدواج/ تلاش برای ترویج ازدواج «آسان، آگاهانه و بهنگام»

معاون فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزد آوا بابیان اینکه متاسفانه نرخ ازدواج در یزد کاهش یافته است، درصد ازدواج های ثبت شده در یزد را به نسبت کشوری 1/3 عنوان کرد و گفت: برنامه اداره ورزش و جوانان  در هفته ازدواج و دیگر ایام سال ترویج ازدواج «آسان، آگاهانه و بهنگام» است.

طوبی مازارزاده اظهار کرد: در راستای ترویج ازدواج «آسان، آگاهانه و بهنگام» و همچنین پشتبانی از زندگی جوان ها تا 5 سال اول ازدواج به دلیل بروز بیشتر طلاق ها در این ایام، مجمع خیرین ازدواج استان یزد تشکیل و به ثبت رسیده و در اواخر هفته ازدواج رونمایی می شود که ارائه مشاور به جوانان در شرف ازدواج، زوجین بعد از ازدواج، تامین جهیزیه و بقیه کمک های مربوط به امر ازدواج را شامل می شود و حتی در این مجمع از وکلا نیز استفاده شده است.

وی در خصوص پایین آمدن آمار ازدواج در یزد اذعان کرد: به عقیده من افزایش ارتباطات در فضای مجازی احساس نیاز جوانان به ازدواج را کمرنگ و یا بی رنگ کرده است و بر اساس پژوهش هایی که در استان یزد صورت گرفته خانواده ها نیز اذعان می کنند که فضای مجازی دلیل عدم رقبت جوانان به ازدواج است.

مازارزاده عدم مسئولیت پذیری بر اثر تربیت های ناصحیح، کم شدن اعتماد به طرف مقابل در اثر روابط قبل از ازدواج را از دیگر عوامل پایین آمدن نرخ ازدواج عنوان کرد.

وی تصریح کرد: اداره کل ورزش و جوانان استان یزد با حمایت از موسسات ارئه دهنده خدمات ازدواج و مشاوره مانند شفاء، هماهنگی بین دستگاه ها برای برگزاری کلاس های مشاوره ای و تقدیر از فعالان عرصه ازدواج از جمله بانک هایی که بیشتر وام ازدواج پرداخت کرده اند و غیره در راستای تسهیل امر ازدواج و پایداری آن گام برداشته است.

معاون فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان بابیان اینکه خانواده ها باید فرزندانشان  را برای پذیرش زندگی تربیت کنند گفت: خانواده مهمترین نهاد برای تسهیل امر ازدواج است اما متاسفانه خانوده های امروز به جای کمک کردن در امر ازدواج جوانان را در گرفتن طلاق بیشتر حمایت می کنند و در قبل از ازدواج نیز با سختگیری های بی جا در بالا رفتن سن ازدواج موثر هستند.

تغییر فرهنگ و گسترش بدون حساب و کتاب آموزش عالی عامل تاخیر در ازدواج

کارشناس مسائل مذهبی در گفتگو با خبرنگار یزد آوا تغییر فرهنگ را مهمترین عامل کاهش ازدواج عنوان کرد و گفت: کسی منکر وجود مشکلات اقتصادی در جامعه نیست اما آنچه موجب به تاخیر افتادن جوانان شده است «تغییر فرهنگ» است.

محمد حسین فهیم نیا با بیان اینکه تغییر فرهنگ از مشکلات اقتصادی مهمتر است اظهار کرد: در هر جامعه ای حفظ و تشکیل خانواده برای موفقیت آن جامعه ضروری است اما برخی از تصمیم گیری های اشتباه از ابتدای انقلاب تا کنون باعث شده است که آمار رشد ازدواج کاهش یابد.

استادیار دانشگاه یزد افزود: گسترش بی رویه و بدون حساب و کتاب آموزش عالی در کشور ما مهمترین عامل در تاخیر ازدواج ها است و آموزش عالی نظام خانواده را تحت تاثیر خود قرار داده است.

فهیم نیا گفت: کشور به این همه تحصیل کرده دانشگاهی نیاز نداشته و 20 درصد این جمعیت هم برای تامین نیاز ها کافی بوده است.

وی اذعان کرد: 11 میلیون از جوانان مجرد کشور از سن باروری خارج شده اند و این یک خطر جدی برای کشور محسوب می شود.

فهیم نیا گفت: متاسفانه پایین آمدن رشد ازدواج و تغییر فرهنگ باعث کاهش باروری در استان های مرکزی کشور شده اما در استان های مرزی و بین اهل تسنن 3/5 درصد رشد فرزند آوری داشته ایم و این یک زنگ خطر است.

وی تصریح کرد: مسئولین فرهنگی باید با عزم جدی وارد ترویج سبک زندگی ایرانی اسلامی شوند تا از بروز مشکلات در آینده جلوگیری شود.
انتهای پیام/ک




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.