شناسه : 16299622
شاعر و مداح پیشکسوت یزدی؛

اخلاص؛ رمز ماندگاری اشعار و مراثی اهل بیت(ع)/ شعرا و مداحان باید با خوش سلیقگی مسائل روز را مطرح کنند


قطعاً شعر با فرهنگ ماعجین شده است و گواه این ادعا وجود کتب شاعران ایرانی در خانواده ها نظیر حافظ،سعدی،عطار و.. است اما نکته ای که وجود دارد این است که شعرا و مادحین ما باید خوش سلیقه و به روز باشند و با خلاقیت، مسائل روز را بین مردم مطرح کنند.

به گزارش یزد آوا، محمد مضطرزاده در سال 1321 در محله خواجه خضر یزد در خانواده ای ادب پرور و خوش ذوق به دنیا آمد . پدربزرگ وی به نام ملا محمد مضطر زاده از شعرای به نام عصر خویش بود که در مصلای صفدر خان به تربیت شاگردان دینی و نمونه ای از جمله  مرحوم آیت الله شهید صدوقی، مرحوم آیت الله سید محمد مدرسی و شیخ علی اکبر مومنی مشغول بود.

پدرش حاج حسین نیز از شعرای نامی اهل بیت بود که روزگاری نوحه های تمام هیئات یزد را می سرود و اینک اشعار وی در قالب کتابی جامع به نام دیوان مضطر زاده در سال 72همزمان با بیستمین سال درگذشتش به همت فرزندش احمد به چاپ رسید.

محمد که در زمینه جمع آوری اشعار آئینی فعالیت دارد در روزگاران گذشته در هیئات مختلف یزد به نوحه خوانی پرداخته که برخی از آن ها نظیر هیئت شاه ولی بیکان شاهزاده فاضل و هیئت حاجی یوسف سال هاست وجود خارجی ندارند.

وی از 5سالگی نوحه خوانی را شروع کرده واولین نوحه خود را به نام حضرت علی اصغر(ع) خواند و طی یکسال توانست قرائت قرآن و خواندن کتاب حافظ را فراگیرد.

وی در سال 1344 پس از استخدام در شهربانی، ازدواج کرد و حاصل  این ازدواج 4 فرزند شد که  متاسفانه یکی از پسرانش  در حالی که جانباز 25درصد بود در حادثه ای جان خود را ازدست داد.

محمدمضطرزاده  در سال 1358 به سمت رئیس دفتر راهنمایی و رانندگی و سپس به سمت رئیس انجمن اسلامی شهربانی یزد منصوب شد و پس از تشکیل سازمان عقیدتی سیاسی در شهربانی، مسئولیت این سازمان را برعهده گرفت.

وی به همراه آقایان حسین بی دست ، حسین گلاب، مرحوم نادم و کاظم احرامیان کلاس های مداحی را در یزد پایه گذاری کردند و پس از تنظیم اساسنامه با نظر شهید صدوقی ابتدا انجمن مداحان و سپس با تغییر نام، هیئت مداحان یزد را تشکیل دادند.

وی که از چهره های انقلابی یزد و مورداعتماد شهید صدوقی بود به همراه آقایان فارابی،حر زاده و مفیدی ستاد نمازجمعه یزد را راه اندازی کردند.

اینک گفتگوی جالب یزدرسا با این شاعر،مداح و مولف یزدی را در زیر بخوانید

اولین نوحه ای که به صورت رسمی خواندید چه بود و چه احساسی داشتید؟

اولین نوحه حرفه ای ام را  با عنوان« مظلوم حسینم حسین         محروم حسینم حسین » در هیئت خواجه خضر خواندم  و نمی توانم بگویم چه احساسی داشتم جون قابل وصف نیست.

یک مداح یا شاعر و به طورکلی نوکر اباعبدالله باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

اول اینکه متواضع و فروتن باشد و در وهله دوم به  پیشکسوتان احترام بگذارد.

یک شعر خوب از نظر شما دارای چه ویژگی هایی است؟

اولین و مهمترین ویژگی شعر خوب، داشتن محتواست .دومین ویژگی ساده،کوتاه و روان بودن اشعار می باشد و ویژگی سوم این است که در اشعار آئینی اشعار با وقایع تاریخی و روایات ائمه مطابقت داشته باشد.مثلا ًخدای نکرده اشعار به صورتی نباشد که ذلت و خواری اهل بیت(ع) را در ذهن مخاطب تداعی کند.

رمز ماندگاری برخی  اشعار و مراثی اهل بیت(ع) چیست ؟

دریک کلام می توان رمز ماندگاری اشعار را اخلاص شاعر دانست چرا که وقتی شاعر با اخلاص و توکل به خدا و ائمه(ع)، شعر بگوید شعر دارای روح شده و در ذهن مخاطب حک می شود.

نقش شعرا و به ویژه شعرای آئینی در مقابله با تهاجم فرهنگی چیست؟

قطعاً شعر با فرهنگ ماعجین شده است و گواه این  ادعا وجود کتب شاعران ایرانی در خانواده ها نظیر حافظ،سعدی،عطار و.. است اما نکته ای که وجود دارد این است که شعرا و مادحین ما باید خوش سلیقه و به روز باشند و با خلاقیت، مسائل روز را بین مردم مطرح کنند و در اشعار آئینی باید به جنبه حماسی زندگی اهل بیت(ع) بپردازند نه این که تنها به دنبال گریه انداختن مردم به هر قیمتی باشند مثلا ًدر شرایط کنونی و به فرموده رهبری  مسئله مهم جهان اسلام بی لیاقتی آل سعود و حادثه مناست که باید در اشعار و مباحث دینی مطرح شود.

سخن پایانی؛

از همه شعرای عزیز می خواهم که در سرودن اشعار خود همه جوانب امر را در نظر بگیرند و اشعار را پس از مطالعه دقیق زندگی ائمه اطهار(ع) و با توکل به خود آن بزرگواران بسرایند واز مداحان عزیز هم میخواهم از اشعاری با معنی و رسا، بهره ببرند و فکرنکنند مردم متوجه کار آنان نیستند.

در پایان این اشعار را هم، به مخاطبان گرامی، مادحین و شعرای عزیز تقدیم می کنم؛

هیچ کس در نزد خود چیزی نشد                                 هیچ آهن، خنجر تیزی نشد

هیچ قنادی نشد استادکار                                          تا که شاگرد شکر ریزی نشد

انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.