از مهاجرت معکوس تاهجوم مهاجران بی کیفیت به استان یزد/ تغییر مدل مهاجرت با سرمایه گذاری درصنایع تک
به گزارش یزد آوا، مدير كل دفتر امور اجتماعي استانداري یزد با اشاره به مهاجرت افراد بیکیفیت و عمدتاً نیروهای غیر بومی ساده به استان، اظهار کرد: میتوان با سرمایهگذاری بیشتر در صنایع هایتک، مدل مهاجرت به استان را دستخوش تغییری هوشمندانه کرد و آن را به سمت يك مدل قابل قبول و كم آسيبتر حرکت داد.
"مجيد جواديانزاده در گفتوگو با ایسنا، در رابطه با مهاجرپذیری یزد میگوید: شرايط ويژه توسعهای و ايجاد فرصتهاي شغلي فراوان در استان یزد زمينهساز مهاجرت نيروهای كاری دیگر استانهای کشور و حتی اتباع خارجی را به این استان فراهم آورده است و علاوه بر این عوامل، وجود مراكز متعدد آموزش عالي در استان نیز سالانه موجب مهاجرت تعداد زیادی از دانشجويان غير بومي به استان یزد را موجب میشود.
وی اضافه میکند: مجموعه اين عوامل و دلایلی دیگری از این دست، باعث شده است تا استان یزد همیشه به عنوان یکی از استانهای مهاجرپذیر در کشور مطرح باشد.
این مسئول در رابطه با آسیبهای مهاجرت نیز اظهار میکند: البته افراد مهاجر همزمان با ورود به یک منطقه به همراه خود یک سری فرهنگها و آداب خاص خود را نیز میآورند که به نوعی روي بافت فرهنگي و هويتي آن جامعه تأثيرگذار خواهد بود.
وی تاکید میکند: اگر اين تأثيرات فرهنگي و اجتماعي به درستي مديريت نشود، منشاء برخي از اغتشاشات فرهنگي و توليد ناهنجاريهاي اجتماعي و فرهنگي خواهد بود.
وی به عنوان نمونه یادآور میشود: مثلاً در برخی فرهنگهای وارداتی انجام بعضی از رفتارها كاملاً منطقي و طبيعي جلوه ميكند، در حالی که شاید در منطقهاي كه مهاجر در آن ساكن شده است، این رفتار اجتماعي نوعی توهين یا عملی منفي تلقي شود و باعث بروز بعضي از تنشهاي اجتماعي و فرهنگي در منطقه شود.
هجوم مهاجران بیکیفیت به استان یزد
جوادیان زاده در ادامه هجوم مهاجران بیکیفیت به استان یزد را یکی از آسيبهای مهاجرپذیری استان برمیشمارد و میگوید: این آسیب موجب ميشود كه سطح فرهنگي، اجتماعي و حتی سلامت جامعه دچار تنزل شود.
وی در این رابطه عنوان میکند: برخی از صنايع موجود در یزد به دلیل تکنولوژی پایین به حجم بالايي از كارگران ساده نیازمند هستند و این نیاز خود را معمولاً از نيروهاي مهاجر جوياي كار که غالباً از سواد اجتماعي و فرهنگي پاييني برخودار هستند تامین میکنند که به اصلاح به دلیل ویژگیهای مذکور، کیفیت برخی شاخصهای موجود در استان را نیز کاهش میدهند.
وي معتقد است که ارتقای صنايع استان به سمت صنايع با تکنولوژی بالا و توسعه صنایعی مانند صنايع IT يا گردشگري، استفاده از مهاجران باکیفیت استان را افزایش خواهد داد و میتواند آنها را جایگزین مهاجران فاقد كيفيت لازم اجتماعی و فرهنگی فعلی کند.
تعریف جدید مهاجرت نخبگان يا فرار مغزها
جوادیانزاده تاکید میکند: به عبارتی میتوان با سوق دادن صنایع استان به سمت و سوی حوزههایی خاص مانندICT ، گردشگري و سلامت و غیره از طریق سرمایهگذاری بیشتر در این بخشها، مدل مهاجرت به استان را دستخوش تغییری هوشمندانه کرد و آن را به سمت يك مدل قابل قبول و كم آسيبتر حرکت داد.
وی يكي دیگر از آسیبهای مهاجرت در استان را مهاجرت معکوس میخواند و اظهار میکند: متاسفانه در مقابل مهاجرت افراد غیر بومی و عمدتاً بی کیفیت به داخل استان، به دلیل عدم تامین فرصتهای شغلی مناسب برای نخبگان استان شاهد به مهاجرت این افراد با کیفیتی بالا به دیگر استانها هستیم که از آن به عنوان مهاجرت معکوس یاد میشود.
وی با بیان این که البته امروزه با توجه به مقتضيات پديده جهاني شدن، مهاجرت نخبگان يا فرار مغزها تعريفهای ديگري پيدا كرده است، در این خصوص بیان میکند: در واقع اگر يك نخبه از يزد جابهجايي فيزيكي انجام دهد اما ارتباط خود را با يزد به شكلهاي مختلف از طریق ارتباط علمي، پژوهشي، فرهنگي و هويتي حفظ کند، در قالب تعریف فرار مغزها قرار نمیگیرد و زمانی فرار مغز محسوب ميشود كه ارتباط خود را با زادگاه خویش به طور کامل قطع كند.
مدیر کل امور اجتماعی استانداری یزد در رابطه با راهکارهای مقابله با آسیبهای مهاجران ورودی به استان نیز تصریح میکند: البته مهاجرت در دنياي امروز که به سمت جهانی شدن به پیش میرود، امری گزيرناپذیر است چرا که از مهمترين ويژگيهاي جهاني شدن، فشردگي زمان و مكان است به عبارتی جوامع به شدت بهم نزديك خواهند شد.
به اعتقاد وی، این نزديك شدن جوامع عامل افزایش تردد در بین جوامع خواهد بود و نمیتوان با اصل مهاجرت مقابله کرد بلکه باید با مدیریت صحیح پديده مهاجرت، جوامع محلی را در مقابل آسيبهاي آن کنترل و محافظت کرد.
لزوم جامعهپذيري مهاجران اتباع خارجی در یزد
جوادیان زاده در رابطه با مهاجران اتباع خارجی به استان نیز ابراز میکند: متأسفانه از دیرباز به دلیل شرايط همسايگان كشورمان به لحاظ سطح پايين امنيت از وجوه مختلف یعنی اعم از امنيت اجتماعي، جاني، غذايي یا اقتصادی، شاهد ورود مهاجران زيادي به كشور و با توجه به وجود فرصتهای شغلی فراوان به استان یزد بودهایم.
وی میگوید: البته اگر قرار است مهاجران اعم از اتباع خارجی يا مهاجران غیربومي در يزد زندگي كنند، حتماً بايد يك فرآيند جامعهپذيري يا اجتماعي شدن در مورد آنها صورت بگيرد و این افراد با فرهنگ، هويت، مهارتهاي زيست اجتماعي و فرهنگي شهر يزد یا هر شهری كه ميخواهند در آن سكونت كنند، آشنا شوند.
این مقام مسئول اضافه میکند: این مهم در مورد مهاجرانی که در یزد سکونت یافتهاند، کمتر اعمال شده است و یک سری آسیبها را به دنبال داشته که مسئولان مربوطه برای ساماندهی به وضعیت موجود، سندي را در دست تهیه دارند.
وی ادامه میدهد: البته به نظر میآید که بایست در رابطه با این که چرا استان یزد در مجموع منطقه جذابي براي پذيرش اتباع بيگانه بوده است، مجموعه پژوهشهایی صورت بگیرد.
جوادیان در پایان در مورد مقابله با مهاجرتهای بیرویه اتباع به استان نیز میگوید: فرصتهاي شغلي که در اختیار اتباع قرار گرفته شده را باید باز پس گرفت و به سمت تامین نیازهای خودمان توسط افراد بومی برویم چرا که متأسفانه امروز در برخی امور خود را نیازمند این مهاجران کردهایم.
وی تاکید میکند: البته تا زمانی که نیاز به نیروی کاری در استان از سوی خود شهروندان احساس و تامین نشود، کارفرمایان برای تامین نیاز خود در بخشهاي اشتغال، كارخانجات، كورههاي آجرپزي، كارهاي عمراني و غيره، خواه و ناخواه به سراغ افراد مهاجر و البته اتباع خارجی خواهند رفت.
مطالب مرتبط:
- غلبه فرهنگ یزدی ها برغیربومی ها/ انتقال فرهنگ نیازمند پافشاری بر اصول دینی است
- قوانین پذیرش اتباع بیگانه در استان درست اجرا نمی شود/جولان اتباع غيرمجاز و مشكلات عدیده در استان
- اتباع بیگانه باید به نقطه قوت استان یزد تبدیل شوند/ در قبال سوادآموزي مهاجران خارجي مسئوليم
- یزد، دومین استان مهاجرپذیر کشور
- بیشترین جرائم استان یزد توسط افراد غیر بومی صورت میگیرد
- به کارگیری اتباع بیگانه توسط کارفرمایان قابل پیگرد قضایی است
- آمار مهاجرپذیری یزد از مرز استاندارد گذشت/ تغییر فرهنگ؛ مهمترین تاثیر مهاجرت پذیری استان
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|