شناسه : 22137895
مدیرکل محیط زیست استان یزد اعلام کرد

استان یزد، پیشرو در حفاظت و احیاء جمعیت های حیات وحش کشور


سید حسین سادات موسوی مدیرکل اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد گفت: ارزش تنوع زیستی استان یزد تنها به دلیل تعداد گونه های جانوری و گیاهی آن نیست بلکه ارزش حفاظتی این گونه ها نیز شاخص جمعی است که نباید فراموش شود.

به گزارش یزد آوا، به نقل از روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد، با توجه به انتشار خبر با عنوان « 12 گونه جانوری یزد با سرعت نگران کننده در معرض انقراض است» در سایت یزد رسا بدین وسیله با توجه به اینکه عنوان خبری با محتوای خبر مغایرت دارد لذا مقتضی است خبر تکمیلی و تحلیلی این اداره کل در آن سایت درج شود.

در استان یزد گونه های ارزشمندی همچون یوزپلنگ آسیایی، پلنگ ایرانی، گربه شنی، گربه پالاس، شاه روباه ، هوبره و... حضور دارند که حفاظت آنها نیاز به حفظ چرخه های طبیعی و زیستی منطقه، حفظ یکپارچگی زیستگاه ها و احیاء جمعیت طعمه های آنها دارد. انتخاب و مدیریت مناطق چهارگانه و مصون نگه داشتن آنها از توسعه نا متوازن بویژه معادن و جاده ها جزء مهمترین اقدامات محیط زیست در حفاظت از این گونه های ارزشمند بوده است. اگر چه جزیره ای شدن مناطق برای برخی گونه های گوشتخوار نظیر یوزپلنگ و پلنگ موجب آسیب پذیری آنها شده است، لیکن در چند سال گذشته در استان یزد جلب مشارکت مردمی در قالب قرق های اختصاصی پیشنهادی یا فعالیت های افتخاری همیاران محیط زیست در خارج از مناطق چهارگانه موجب احیاء جمعیت طعمه های گوشتخواران در این زیستگاه ها و به تبع آن احیاء کریدورهای زیستی حیات وحش گردیده که امید است این اقدام مثبت منجر به بهبود وضعیت این گونه های برجسته و تنوع زیستی استان یزد شود. ناگفته نماند آنچه که موجب تغییر رویکرد نسبی مردم به سمت مشارکت در حفاظت شده، اقدامات چند ساله اخیر اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد در آموزش، فرهنگ سازی بین جوامع محلی و همسو سازی و هم افزایی فعالیت های دوستداران و حافظان طبیعت بوده است. پیشرو بودن استان یزد در زمینه راه اندازی قرق های اختصاصی و بهبود جمعیت علفخواران برجسته استان در زیستگاههای آزاد طی چند سال اخیر مؤید همین مطلب است.

استفاده از دانش بومی در حفاظت بهتر از زیستگاهها و شکارگاههای استان و استفاده از پتانسیل جوامع محلی برای بهسازی و مرمت چشمه ها و مقابله با خشکسالی از جمله اقدامات ارزنده برای بهبود فرایند احیاء جمعیت های حیات وحش بویژه گونه های در معرض تهدید بوده است. در مورد برخی از گونه ها نظیر گورخر که تا اواخر دهه 50 از طبیعت استان حذف شده بود چاره ای جز تکثیر نسل گونه و معرفی مجدد آنها به طبیعت وجود نداشت که به لطف خداوند متعال این مهم برای اولین بار در کشور با موفقیت قابل قبولی در استان اتفاق افتاد و جمعیتی از گورخر ایرانی به طبیعت منطقه حفاظت شده کالمند – بهادران معرفی مجدد گردید. انجام این اقدام مدیریتی در مورد گوزن زرد ایرانی نیز در برنامه آتی این اداره کل قرار دارد چراکه جنگل های باغ شادی که بخشی از آن در قالب منطقه حفاظت شده مدیریت می شود از نظر بسیاری از ویژگیها،  قابلیت های مطلوبی داشته و مورد توجه کارشناسان جهت معرفی گوزن زرد ایرانی قرار گرفته است. در این خصوص رایزنی هایی با دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان محیط زیست نیز انجام شده و برنامه چگونگی اقدام شامل اقدامات حفاظتی، پایش و جلب مشارکت جوامع محلی در پروژه مزبور تهیه شده و در حال پیگیری موضوع هستیم.

شناسایی زیستگاههای گربه شنی در استان، برآورد جمعیت پلنگ ایرانی در منطقه حفاظت شده کوه بافق و حرکت در چارچوب برنامه عمل مدیریت گونه های حیات وحش که توسط دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان تدوین شده است از دیگر اقدامات مثبت صورت گرفته برای بهبود شرایط زیستی گونه های در معرض تهدید بوده است. ناگفته نماند پرداختن به ذخایر زنتیکی گیاهی اعم از گونه های در معرض تهدید و نیز درخت سرو کهنسال ابرکوه از دیگر اقدامات قابل ذکر در استان یزد است که بعنوان الگوی بهینه مدیریت آثار طبیعی- ملی زنده قابل تعمیم دادن به سایر آثار مشابه در کشور می باشد.
 

انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.