شناسه : 6280013
وقتی همت کشاورز یزدی معجزه کرد

اینجا یزد، خشکسالی مغلوب است/ عبور خلاقانه یزدی‌ها از سد خشکی


یزد از دیرباز به خشکی و کم‌آبی شهره بوده و لقب کم‌ باران‌ترین شهر کشور را داشته اما همت، خلاقیت و سخت‌کوشی کشاورزان آن به کم‌آبی مجال نداده و وضعیت کشاورزی یزد را به جایی رسانده که یزد اکنون در تولید بسیاری از محصولات پیشتاز است.

به گزارش یزد آوا  ، یزد که به جز سال زراعی گذشته، 14 سال متوالی قبل را در خشکسالی به سر برده به نحوی که بسیاری از درختان خشک یا کف بر شده‌اند، امسال در حالی که می‌رفت کم‌کم کمر خم شده خود زیر بار خشکسالی را راست کند، غافلگیر برخی آفات شد.

اما نه آفات و نه خشکسالی هرگز نتوانسته انگیزه کشاورزان استان یزد را بگیرد و یزد هر سال رکوردهای جدیدی در تولید محصولات کشاورزی در بخش‌های مختلف دامی،‌ زراعی، باغی و دامی به نام خود ثبت می‌کند.

استان یزد که اکنون تنها یک درصد از اراضی کشاورزی کل کشور را در اختیار دارد و در فقر منابع آبی به سر می‌برد، سال گذشته توانست بیش از 12 میلیون تن محصول کشاورزی در بخش‌های گلخانه‌ای، زراعی و باغی به دست آورد.

این آمارها مرهون تلاش 100 هزار بهره‌بردار بخش کشاورزی است که با تلاش و پشتکار و مقابله با آفت‌ها و کم آبی و ...، باز هم، یزد را در تولید محصولات کشاورزی پیش بردند.

این استان با ویژگی‌هایی که برشمرده شد، در تولید محصولاتی نظیر روناس، پرورش کبک و بلدرچین رتبه نخست، تولید زعفران رتبه دوم، پسته رتبه سوم، بادام و انار رتبه پنجم و تولید گل‌های زینتی رتبه ششم را دارد.

*توانمندی‌های کشاورزی یزد به خوبی مورد استفاده قرار نگرفته است

نگاهی به قابلیت‌های کشاورزی استان یزد و استفاده از ظرفیت‌های این بخش به طور قطع می‌تواند زمینه‌ساز توسعه اقتصادی در استان یزد باشد اما متاسفانه به دلایل مختلفی تاکنون از توانمندی‌های این بخش به خوبی استفاده نشده است.

بخش کشاورزی همواره نشان داده توان آن را دارد که با فعال شدن ظرفیت‌های بالقوه و غیرقابل اشباع خود، بخش بسیار بزرگی از نیروی کار کشور را به طور مستقیم جذب کرده و در خود جای دهد و از طرفی طیف وسیعی از صنایع وابسته را به حرکت اندازد.

استان یزد نیز از این ظرفیت‌ها به شکل قابل توجهی بهره‌مند است و این تنها ظرفیت‌های استانی است که با بسیاری از کمبودها دست و پنجه نرم می‌کند و به طور قطع بسیاری از استان‌های برخوردار از منابع آب، زمین مناسب و ...، ظرفیت‌های بسیار بیشتری از یزد دارند که وجود این ظرفیت‌ها و بهره‌برداری از آنها می‌تواند حماسه‌ای اقتصادی را رقم بزند.

در این گزارش تلاش شده تا بخشی از توانمندی‌های کشاورزی استان یزد در گفت‌وگو با مسئولان تشریح شود و از این طریق انگیزه سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری در زمینه‌های کشاورزی، دامی، تولیدات ماشین آلات کشاورزی و تجهیزات دامداری و کشاورزی و صنایع تبدیلی و تکمیلی تقویت شود.

رئیس جهاد کشاورزی استان یزد در این زمینه در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در یزد اظهار داشت: در استان یزد طی سال گذشته بیش از 678 هزار تن محصولات زراعی و بیش از 237 هزار تن محصولات باغی تولید شده است.

سید جمال سجادی‌پور عنوان کرد: گندم، جو، ذرت دانه‌ای، روناس و یونجه از شاخص‌ترین تولیدات بخش زراعی و پسته، انار، بادام، خرما، انگور، زردآلو و زیتون نیز از شاخص‌ترین محصولات باغی استان یزد به شمار می‌رود که بسیاری از این محصولات در میزان تولید، در کشور رکورددار هستند.

وی از جمله این محصولات به روناس، پسته، انار، بادام و زردآلو اشاره کرد.

*حرف‌های بسیار محصولات گلخانه‌ای در استان یزد

سجادی‌پور با بیان اینکه استان یزد همچنین در تولید محصولات گلخانه‌ای نیز در کشور حرف‌های بسیاری برای گفتن دارد، خاطرنشان کرد: یزد هم‌اکنون رتبه ششم در تولید محصولات گلخانه‌ای را داراست و در تولید خیار گلخانه‌ای و گل توانسته به موفقیت‌های چشمگیری دست پیدا کند.

وی یادآور شد: در سال زراعی 91، بیش از هزار و 116 هکتار از اراضی گلخانه‌ای استان یزد به کشت سبزی و صیفی اختصاص یافته که از این میزان سطح زیرکشت، بیش از 343 هزار و 400 تن محصول برداشت شده است.

سجادی‌پور همچنین با اشاره به آمار بسیار خوب تولید گل‌های زینتی در استان یزد و اشتغال‌زایی این بخش خاطرنشان کرد: هم‌اکنون بیش از 11 هکتار گلخانه زیرکشت گل‌های زینتی رفته که از این میزان سطح زیرکشت، بیش از 19 میلیون شاخه گل برداشت شده است.

البته تولیدات استان یزد تنها به بخش زراعی، باغی و گلخانه‌ای منحصر نمی‌شود و این استان در تولید محصولات دامی و پرورش دام نیز حرف‌های زیادی برای گفتن دارد.

سجادی‌پور در مورد تولیدات بخش دامی استان یزد نیز اظهار داشت: در سال گذشته 210هزار تن شیر، 14هزار تن گوشت قرمز، بیش از 45 هزار و 500 تن گوشت مرغ، بیش از 18هزار تن تخم مرغ، 230 تن عسل، 690 تن ماهی و بیش از 3هزار و 200 تن انواع ماکیان دیگر تولید شده است.

وی افزود: با مقایسه این آمار با آمار سال 90، مشاهده می‌شود که تمامی این محصولات به رغم مشکلات، با افزایش تولید روبرو بوده‌اند که بیشترین رشد مربوط به تولید عسل، گوشت مرغ و گوشت قرمز بوده است.

استان یزد در تولید بسیاری از محصولات نیز تازه‌‌کار است اما با این وجود توانسته با استفاده از تسهیلات و ورود خوب بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران، به موفقیت‌های بزرگی دست پیدا کند.

*جهش بزرگ استان یزد در تولید قارچ خوراکی

قارچ خوراکی از جمله این محصولات است. شاید تا دو سال پیش، 100 درصد قارچ مورد نیاز استان یزد از استان‌های همجوار نظیر اصفهان وارد می‌شد اما به تازگی جهش قابل توجهی در این بخش رخ داده و سرمایه‌گذارانی در تولید و پرورش قارچ سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

هم‌اکنون پنج طرح تولید قارچ خوراکی تسهیلات دریافت کرده‌اند که ظرفیت ایجاد شده در هر هکتار 762 تن است و این آمار می‌تواند، یزد را نیز وارد بازار تولید و عرضه قارچ خوراکی کند.

طی سال گذشته البته طرح‌های بسیاری نیز در قالب طرح توسعه کشاورزی با استفاده از تسهیلات بانک کشاورزی وارد چرخه کشاورزی و دامداری استان یزد شده که خود نویدبخش روزهای خوب برای اقتصاد استان یزد و اشتغال جوانان خواهد بود.

سجادی‌پور اعلام کرد: این طرح‌ها در همه بخش‌های باغی، زراعی، گلخانه‌ای، دامی، پرورش آبزیان، آب و خاک، صنایع تبدیلی و زیرساختی به متقاضیان پرداخت شده و در مجموع برای 7هزار و 32 نفر اشتغال ایجاد خواهد کرد.

امید می‌رود در شرایط اقتصادی فعلی، ظرفیت‌های بخش کشاورزی در استان یزد بیشتر مورد توجه مسئولان قرار گیرد و در کنار فراهم کردن زیرساخت‌های کشاورزی و صنایع تبدیلی، آموزش و سرمایه نیز به کمک علاقمندان به این بخش بیاید.

استانی نظیر یزد که وجود چنین ظرفیت‌هایی در آن دور از ذهن بود، اکنون به چنین موفقیت‌هایی دست یافته پس به طور قطع این استان می‌تواند الگویی موفق برای کشاورزی و دامداری سایر استان‌ها باشد و سرمایه‌گذاران این بخش نیز می‌توانند به کمک اقتصاد و اشتغال بیایند و اقتصاد نابسامان کشور را تا حد زیادی سامان ببخشند.

منبع : فارس




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.