شناسه : 12508022
گزارش/

تکرار حکایت برج جهان نمای اصفهان در یزد/ جدال نابرابر برج و بادگیر


امروز در تمام دنیا یزد را به عنوان یک شهر تاریخی می شناسند اما در این شهر تاریخی خبرهایی از ساخت برجهای ۳۰ طبقه به گوش رسیده و پیش بینی می شود حکایت برج جهان نمای اصفهان قرار است دوباره تکرارشود.

به گزارش یزد آوا، امروز در تمام دنیا یزد را به عنوان یک شهر تاریخی می شناسند اما در این شهر تاریخی خبرهایی از ساخت برجهای ۳۰ طبقه به گوش رسیده و پیش بینی می شود حکایت برج جهان نمای اصفهان قرار است دوباره تکرارشود.
 
به گزارش مهر،طی سالهای گذشته با توسعه گردشگری و ورود گردشگران خارجی از سراسر دنیا به یزد، این شهر به خوبی توانست جای خود را در دنیای گردشگری به عنوان یک شهر تاریخی باز کند و ورود تورهای بزرگ گردشگران خارجی به این شهر، گواهی بر این ادعاست.
 

یزد نه فقط به خاطر بافت تاریخی و چند بنای شاخص بلکه به عنوان یک شهر تاریخی مطرح است و حفاظت از حریم این شهر تاریخی یک ضرورت اساسی است زیرا در غیر این صورت، یزد به تدریج هویت تاریخی خود را از دست خواهد داد.

 

ساخت برج ۳۰ طبقه با شراکت شهرداری در یزد

یکی از مسائلی که این روزها باعث نگرانی دوستداران شهر تاریخی یزد شده، خبر ساخت برج ۳۰ طبقه در بلوار جمهوری یزد، یکی از اصلی ترین ورودی های این شهر است.

 

برجی که به ظاهر با شراکت شهرداری یزد قرار است ساخته و به یک مجتمع تجاری عظیم برای عرضه کاشی و سرامیک واحدهای تولیدکننده یزد تبدیل شود.

 

این موضوع بیش از همه نگرانی اساتید دانشکده هنر و معماری یزد را به دنبال داشته و در حالی که اعضای کمیسیون ماده پنج همگی رای به تصویب احداث این برج داده اند، متخصصان امر به شدت ابراز نگرانی می کنند و ساخت این برج را تکرار اشتباه برج جهان نمای اصفهان و خدشه ای بزرگ به بافت تاریخی یزد می دانند.

 

معاون دانشکده هنر و معماری یزد در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: این برج که اکنون در مرحله گودبرداری است، به ظاهر قانونی است و در کمیسیون ماده پنج رای گرفته اما اصولی بودن ساخت چنین برجی در شهر تاریخی یزد به واقع جای سئوال و تامل دارد.

 

 

حریم بصری شهر تاریخی یزد مخدوش می شود/ استقبال از گردشگران در ورودی شهر تاریخی یزد با یک برج

محسن عباسی هرفته خاطرنشان کرد: با ساخت این برج، حریم بصری شهر تاریخی یزد مخدوش می شود ضمن اینکه بلوار جمهوری یکی از ورودی های شهر یزد و به اصطلاح آستانه شهر و شأن ورود شهر است، هنگامی که گردشگر داخلی و خارجی در آستانه ورود به شهر، با چنین برج عظیمی مواجه شوند، چه تصویری از شهر تاریخی یزد خواهند داشت.

 

وی همچنین تاکید کرد: با ساخت این برج، خط آسمان بافت تاریخی یزد مخدوش می شود و ساخت این برج، تجاوز به حریم بصری است.

 

به نظر می رسد قبل از دانشکده هنر و معماری، پایگاه پژوهشی بافت تاریخی یزد باید به ساخت این برج معترض شود در حالی که همه این موضوع را نادیده گرفته اند و زمانی که اسکلت این برج بالا رفت، سر و صداها بلند می شود و موضوعی که از ابتدا می شد از بروز آن جلوگیری کرد، به یک معضل ملی تبدیل می شود و اگر اکنون که این برج در مرحله گودبرداری است، از ادامه کار ‌آن جلوگیری نشود، جنجالهای برج جهان نمای اصفهان در یزد نیز آغاز می شود

 

عباسی هرفته با بیان اینکه متاسفانه مسئولان میراث فرهنگی همیشه دیر از خواب بیدار می شوند، عنوان کرد: به نظر می رسد قبل از دانشکده هنر و معماری، پایگاه پژوهشی بافت تاریخی یزد باید به ساخت این برج معترض شود در حالی که همه این موضوع را نادیده گرفته اند و زمانی که اسکلت این برج بالا رفت، سر و صداها بلند می شود و موضوعی که از ابتدا می شد از بروز آن جلوگیری کرد، به یک معضل ملی تبدیل می شود و اگر اکنون که این برج در مرحله گودبرداری است، از ادامه کار ‌آن جلوگیری نشود، جنجالهای برج جهان نمای اصفهان در یزد نیز آغاز می شود.

 

وی افزود: تا زمانی که یونسکو و مسئولان میراث فرهنگی کشور نسبت به این موضوع واکنش نشان ندهند، میراث فرهنگی و مسئولان دیگر یزد واکنشی نشان نخواهند داد و بعد از ساخت تازه به اشتباه خود پی خواهند برد.

 

عباسی هرفته تاکید کرد: این اقدام به طور قطع، لعن و نفرین آیندگان را به دنبال خواهد داشت زیرا برای ساخت آن، صرف از نظر از مخدوش کردن چهره شهر تاریخی یزد، هیچ یک از مبانی ترافیکی، اجتماعی، اقتصادی و ... دیده نشده است.

 

وی با طرح این سئوال که آیا این برج در جهت تقویت فرهنگی بومی شهر یزد است، عنوان کرد: کل منطقه بلوار جمهوری، مجوز ساخت سه طبقه ساختمان را دارند و اکنون چگونه است که با حضور یک سرمایه دار، همه این قوانین نادیده گرفته شده و به ناگاه مجوزهای ۳۰ طبقه ای صادر می شود و بدتر از همه اینکه شهرداری در این زمینه شراکت می کند.

 

عضو هیئت علمی دانشکده هنر و معماری یزد عنوان کرد: همین کمیسیون ماده پنج که قبلا مصوب کرده در بلوار جمهوری مجوز بالای سه طبقه داده نشود، امروز رای به ساخت ۳۰ طبقه برج داده و با اعتراضاتی که صورت گرفته، تعدیل انجام داده و ظاهرا آن را به ۲۷ طبقه رسانده است.

 

 

شهرداری فقط به فکر انتفاع مالی نباشد

وی تاکید کرد: شهرداری یزد نباید به عنوان یک دکان دار وارد این مسائل شود و به دنبال انتفاع مالی باشد زیرا شهرداری قبل از اینکه هویت اقتصادی داشته باشد، باید هویت فرهنگی خود آن هم در شهری نظیر یزد را حفظ کند.

 

عباسی هرفته تصریح کرد: متاسفیم که در سال ۹۵ که سال خوشامدگویی به یزد است، باید شاهد افتتاح اسکلت فلزی این برج عظیم باشیم.

 

 

وقتی قانون را دور می زنیم/ جیغ بنفشی در شهر تاریخی یزد

وی تاکید کرد: عده ای دائم می گویند این کار قانونی است اما متاسفم که بگویم این کار قانونی نیست بلکه دور زدن قانون است و باید قبل از هر چیز حواشی موضوع را نگاه کنیم.

معاون دانشکده هنر و معماری یزد با بیان اینکه امروز معماری رسانه ملتهاست، خاطرنشان کرد: معماری اوضاع فرهنگی و اجتماعی هر جامعه را نشان می دهد و این موضوع ثابت شده که بلندمرتبه سازی با جرم و جنایت رابطه مستقیم دارد و آیا این همه جرم که در سطح شهر داریم، کافی نیست؟

وی، ساخت این برج ۳۰ طبقه را جیغ بنفشی در شهر تاریخی یزد خواند و افزود: امیدواریم مسئولان میراث فرهنگی در سطح ملی به این موضوع واکنش نشان دهند زیرا به نظر نمی رسد مسئولان میراث فرهنگی یزد، تا زمانی که اسکلت این برج کاملا بالا بیاید، واکنشی نشان دهند در حالی که نماینده میراث فرهنگی در کمیسیون ماده ۵ حضور دارد.امیدواریم مسئولان میراث فرهنگی در سطح ملی به این موضوع واکنش نشان دهند زیرا به نظر نمی رسد مسئولان میراث فرهنگی یزد، تا زمانی که اسکلت این برج کاملا بالا بیاید، واکنشی نشان دهند در حالی که نماینده میراث فرهنگی در کمیسیون ماده ۵ حضور دارد.

 

عباسی هرفته با بیان اینکه امروز دیگر حتی در پایتخت های کشورهای اروپایی نظیر پاریس و روم که بافت تاریخی دارند، برج سازی ممنوع شده است، افزود: اکنون چه شده که در یزد عده ای به یاد بلندمرتبه سازی افتاده اند.

 

وی با بیان اینکه آزموده را آزمودن خطاست، خاطرنشان کرد: ما به دنبال مقصر نیستیم گرچه رجوع به دانشگاه به عنوان متخصص در این زمینه کمرنگ شده اما ما به دنبال جلوگیری از این اتفاق هستیم.

 

عباسی هرفته تاکید کرد: مسئولان استان یزد و میراث فرهنگی در سطح کشور اجازه ندهند یک مسئله ساده به یک موضوع امنیتی و حکایتی نظیر برج جهان نمای اصفهان تبدیل شود.

 

وی تصریح کرد: در شهری که بادگیرها، ‌ خط آسمان را هدایت می کنند، به واقع یک برج ۳۰ طبقه چه جایگاهی دارد.

اکنون بسیاری از کشورها مثلا ترکیه با کهنه سازی ساختمانها، بافت فرسوده تقلبی و تاریخ تقلبی برای جذب گردشگر درست می کنند، اما ما که میراث گرانبهایی در دست داریم و خشت خشت بافت تاریخی ما با ذکر و یاد ائمه اطهار (ع) بالا رفته است، چرا اکنون اینگونه مانند یک قوم قدرنشناس به سلاخی شهر پرداخته ایم.

 

این استاد دانشگاه با بیان اینکه اکنون بسیاری از کشورها مثلا ترکیه با کهنه سازی ساختمانها، بافت فرسوده تقلبی و تاریخ تقلبی برای جذب گردشگر درست می کنند، افزود: ما که میراث گرانبهایی در دست داریم و خشت خشت بافت تاریخی ما با ذکر و یاد ائمه اطهار (ع) بالا رفته است، چرا اکنون اینگونه مانند یک قوم قدرنشناس به سلاخی شهر پرداخته ایم.

 

وی افزود: معماری ظرف زندگی است، به طور قطع در یک مجتمع تجاری بسیاری از ناهنجاری های فرهنگی را شاهد خواهیم بود، ناهنجاری هایی که به طور قطع در بازار تاریخی و در بافت تاریخی یزد مشاهده نمی شود بنابراین معتقدیم معماری، مهمترین مولفه فرهنگی کشور است.

 

عباسی هرفته تاکید کرد: برج سازی به یک فرهنگ تبدیل شده و بسیاری از سرمایه داران به آن ابراز علاقه می کنند و متاسفم بگویم که تهران ما غرب زده، شهرستانهای ما تهران زده و روستاهای ما شهر زده هستند و این تسلسل باطل ادامه دارد و ای کاش تهران ما از ساختمان سازی و شهرسازی پاریس امروز تبعیت کند نه از پاریس ۵۰ سال پیش که اکنون خودشان به اشتباهاتشان معترف هستند.

 

وی تصریح کرد: متاسفانه ما از اشتباهات خودمان نیز درس نمی گیریم و اشتباهی که در بلوار کشی بلوار بسیج یزد اتفاق افتاد درس نگرفتیم و اکنون حریم شهر تاریخی یزد را مخدوش می کنیم.

مسئولان در سطح ملی به موضوع ورود کنند

این استاد دانشگاه اظهار امیدواری کرد: این موضوع تا هنوز شکل جدی به خود نگرفته مورد بازنگری قرار گیرد و حتی مسئولان در سطح ملی به آن ورود کنند و اجازه ندهند کار از کار بگذرد و اشتباهات تلخ دیگر استانها در یزد نیز تکرار شود.

 

برج ۳۰ طبقه یزد در حالی در شرف ساخت است که اگر حتی از همه موارد فرهنگی و تاریخی و اجتماعی و اقتصادی صرف نظر کرده و به همان قانونی که شهرداری و کمیسیون ماده پنج و ... از آن دم می زنند، اکتفا کنیم، در سایت معتبر وزارت راه و شهرسازی، بلندمرتبه سازی به جز در کلانشهرها ممنوع و خلاف قانون اعلام شده است.

انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.