شناسه : 26843830
رئیس اداره نظارت و پایش محیط زیست استان یزد خبر داد

خطر طوفان‌های محلی یزد بیشتر از ریزگردهای خوزستان/ ماهانه 4 روز در یزد زنگ هشدار آلودگی هوا به صدا در می‌آید


رئیس اداره نظارت و پایش محیط زیست استان یزد گفت: شهر یزد در فصول مختلف سال به صورت طبیعی درگیر گرد و خاک‌ها و طوفان های محلی است که آسیبش از ریزگردها به مراتب بیشتر است.

به گزارش یزد آوا؛ آلودگی هوا، تغییر در ویژگی‌های طبیعی جو براثر مواد شیمیایی، غباری یا عامل‌های زیست‌شناختی است. جو یا اتمسفر سامانه‌‌یگازیِ طبیعیِ پویا و پیچیده‌ای‌ است که زندگانی در سیاره زمین به آن بازبسته‌است. تحلیل‌رفتن لایه اوزون ِ استراتوسفر به خاطر آلودگی هوا، دیرزمانی‌ است که خطری برای تندرستی مردمان و نیز زیست‌بوم‌های زمین شناخته می‌شود.

رئیس اداره نظارت و پایش محیط زیست استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزدآوا در خصوص آلودگی هوای یزد و تاثیر ریزگردها بر این شهر صنعتی گفت:  پدیده ریزگردها که در غرب کشور و در استان خوزستان کردستان ایلام و استان های هم همجوار شاهد آن هستیم و در سال گذشته تا تهران و اصفهان ادامه داشت، منشا  این ریزگردها کشورهای خارجی مانند عراق و سوریه هستند که  به دلیل  ناپایداری ها  و شرایط جوی به کشور ما سرایت کرده اند.

یزد تحت تاثیر ریزگردهای خارجی نیست/ آسیب طوفان‌های محلی یزد بیشتر از ریزگردها است

دامون سلیمانی زاده اظهار کرد: بر اساس بررسی ها و دیتاهایی که از ایستگاه های سنجش آلودگی هوا در سطح شهر  به‌دست آمده است، یزد کمتر تحت تاثیر ریزگردهای خارجی قرار دارد و این استان و به خصوص شهر یزد در فصول مختلف سال به صورت طبیعی درگیر گرد و خاک‌ها و طوفان های محلی هستیم که آسیبش از ریزگردها به مراتب بیشتر است.

وی خاطر نشان کرد:  ریزگردها  ذرات بسیار ریزی هستند که قابلیت جا به جایی در چند صد کیلومتر و چند هزار کیلومتری را دارند معمولا استان هایی همجواری مرزی تحت تاثیر ریزگردها قرار می گیرند و آنچه ما در استان یزد با آن روبه‌رو هستیم « ذرات معلق » یا همان گرد و غبار و طوفان محلی است.

شکل گیری نامناسب و بیش از حد صنایع در کانال باد یزد

مهندس سلیمانی زاده باتاکید بر اینکه خطر ذرات معلق در یزد زیاد است اذعان کرد: شهر یزد  در جهت باد غالبی که از شمال غرب به سمت جنوب شرق می‌وزد است یعنی از دشت عقدا و اردکان به سمت یزد مهریز یک تونل باد وجود دارد که گرد و خاک و طوفان های محلی از این سمت شکل می‌گیرد البته بادهای دیگری نیز می وزد اما اهمیت و خطرات این تونل باد بیشتر است..

وی عنوان کرد: در مسیر اردکان تا یزد و مهریز ما شاهد شکل گیری صنایع بسیاری هستیم که خطرات گرد و غبار ذرات معلق را بیشتر می کند به طوری‌که در مسیر اردکان عقدا تا یزد و مهریز حداقل 5 شهرک صنعتی داریم و  نصف بیشتر صنایع کاشی، کوره‌های  آجر،  صنایع شیمیایی و  فولاد ها در این مسیر قرار دارند.

حمل آلودگی کارخانه ها توسط ذرات معلق

رئیس اداره نظارت و پایش محیط زیست استان یزد گفت: گرد و غبار و  ذرات معلق آلودگی صنایع و آلاینده ها را جابه جا کرده و علاوه بر آلودگی خود با حمل آلاینده ها آلودگی را بیشتر می‌کنند.

سلیمانی‌زاده افزود:  در شهرهای اطراف یزد مانند: عقدا، اردکان، میبد و اشکذر آلودگی را که استنشاق می کنیم فقط ذرات معلق نیست بلکه همراه با این ذرات آلودگی کارخانجات هم هست که آلودگی را بیشتر می کند.

افزایش دوره طوفان به 9 ماه

این مقام مسئول اذعان کرد: آمارها نشان می دهد گرد و خاک ها که معمولا از اواخر اسفند شروع می شد و تا  اوایل خرداد ادامه داشت در سال های اخیر  بر اساس مستندات و گزارش ایستگاها از اول بهمن ماه آغاز و تا شهریور ادامه می یابد یعنی یک دوره سه ماهه به یک دوره شش و یا بعضا نه ماهه تبدیل شده است و این افزایش گرد و خاک و طوفان یزد را  بیشتر در معرض آلودگی قرار داده است.

حداقل 4 روز در ماه هوای ناسالم داریم

مهندس سلیمانی‌زاده بابیان اینکه معمولا 4 روز در ماه هوای یزد ناسالم است و در وضعیت هشدار قرار دارد اظهار کرد: به‌صورت میانگین در ماه های بهار و تابستان بیشتر در معرض آلودگی ذرات معلق بوده‌ایم و این امر تشدیده شده است در حالت کلی در برخی ماه‌ها در یک ماه ممکن است 8 روز هوای ناسالم و خطرناک داشته باشیم که این آلودگی در ماه‌های بهار و تابستان است و دلیل این طوفان ها چیزی جز خشکسالی های پی در پی نیست.

وی عنوان کرد: در روزهای ناسالم برای بیان حالت هشدار تابلو ها رنگ سبز  یا زرد را نشان می دهند در این روز افرادی در معرض خطر هستند مثل اطفال، سالمندان، بیماران تنفسی، زنان باردار از منزل خارج نشوند و در صورت ضرور با ماسک مخصوص خارج شوند.

مهندس سلیمانی‌زاده ادامه داد: در حالت اضطرار برای همه اعلام می شود  تا در صورت ضرورت از خانه بیرون خارج نشوند و مکان های نافذ خانه را بپوشانند و از مایعات بیشتری استفاده کرده و همچنین از ماسک های مخصوص و فیلتر دار استفاده کنند و در حالت بحران نیز مدیریت بحران استانداری تشکیل جلسه داده و تصمیم های لازم را اتخاذ می کنند.

آلودگی هوای یزد در حالت هشدار است

رئیس اداره نظارت و پایش محیط زیست استان یزد تصریح کرد: در برخی مواقع و ساعات روز شاید میزان آلودگی هوای یزد به وضعیت بحران برسد اما چون بر اساس استانداردهای جهانی بر اساس گزارش ها در 24 ساعت سنجیده می شود همان حالت هشدار اعلام می شود.

صنایع ثابت عامل حدود 70 درصد از آلودگی هوای یزد

مهندس سلیمانی‌زاده در پاسخ سوال خبرنگار یزدآوا مبنی بر اینکه بیشترین آلودگی هوای یزد مربوط به چه نوع آلاینده هایی است بااشاره به اینکه در یزد میزان طوفان و گرد و غبار از دوره سه ماهه به 9 ماهه افزایش یافته است گفت: دو نوع منابع آلودگی اعم از طبیعی مانند گرد و خاک، طوفان و آتش‌فشان  و مصنوعی مانندوسایل نقلیه و صنایع وجود دارد.

وی افزود: در شهر یزد وسایل نقلیه، اتوبوس ها و مینی‌بوس های فرسوده از عوامل آلودگی هوا محسوب می شوند و همچنین کمی عرض خیابان های یزد نیز به این آلودگی افزوده است اما اصلی ترین منابع آلودگی هوای یزد صنایع هستند.

مهندس سلیمانی‌زاده  اذعان کرد: بیش از 60 درصد یا بیشتر منابع آلودگی یزد منابع ثابت یعنی همان صنایع هستند یا و  30 الی 40 درصد منابع سیار مانند موتور سیکلت ها و ماشین‌ها .

این مقام مسئول باشاره به تعدد کوره های آجر پزی، کارخانجات کاشی و سرامیک و همچنین فولادها و قرار گرفتن آنها در حریم شهری  گفت: این صنایع بیشترین آلایندگی را در شهر یزد دارند.

فیلتر گذاری کوره های آجر پزی برای اولین بار در کشور و تغییر سوخت کوره ها

مهندس سلیمانی‌زاده اظهار کرد: ما در یزد بالای 145 کوره  آجرپزی صنعتی و 290 کوره آجر پزی دستی داریم که تا دوسال پیش از نفت کوره، ذغال سنگ و حتی خرده لاستیک به عنوان سوخت استفاده می کردند که از سال 81 قرار بود این واحدها جا به جا شوند و متاسفانه جا به جا نشدند اما محیط زیست با همکاری فرمانداری سوخت این واحد ها را قطع کردند و مجبور شدند از گاز به عنوان سوخت استفاده کنند که آلایندگی کمتری دارد و همچنین برای اولین بار در استان یزد توسط محیط زیست و گرفتن طرح و ایده از دو مخترع و همکاری ایشان برای کوره های آجر پزی فیلترگذاری شد و این باعث شده میزان شکایت مردمی در رابطه با بوی گوگرد و کبریت نیم سوخته نداشته باشیم.

وی افزود: بالغ بر 80 کارخانه‌ کاشی و سرامیک را موظف کردیم سنگ شکن های خود را  پوشیده کرده و  قسمت های آلاینده را فیلتر گذاری قوی تری کنند و با این وجود در بازدید های دوره ای سه ماهه اگر خطایی مشاهده شد حتما برخورد می شود.

مهندس سلیمانی زاده همچنین از تعطیلی و پلمپ 2 کارخانه فولاد در اشکذر و 2 کارخانه فولاد در اردکان خبر داد و اذعان کرد: حدود 20 الی 30 کارخانه فولاد در استان داریم که اینها نیز فیلتر گذاری شده اند .

این مقام مسئول اعلام کرد: در سه سال گذشته هیچ مجوز تاسیس کارخانه فولاد و کاشی در مسیر عقدا به یزد و مهریز صادر نشده است.

سنجش هوای یزد توسط دو دستگاه

وی عنوان کرد: در شهر یزد در حاضر 2 ایستگاه  فعال وجود دارد و همچنین در 4 نقطه شهر بررسی میزان آلودگی هوا نصب شده است، همچنین در شهرهای میبد، اردکان، مهریز و  بافق تابلو و ایستگاه سنجش آلودگی هوا وجود دارد.

رئیس اداره نظارت و پایش محیط زیست استان یزد  در ارائه راهکار ها برا کاهش آلودگی هوا گفت: متاسفانه یزد به قیمت صنعتی شدن هوای سالم را از دست داد و ما با هر راهکاری فقط می توانیم 80 تا 90 درصد آلودگی را کنترل کنیم و مابقی باید تحمل شود.

غفلت و تاخیر در اجرای طرح کمربند سبز

مهندس سلیمانی زاده اظهار کرد: طرح کمربند فضای سبز یزد که قرار بود یک سایت 3 هزار هکتاری باشد و اکنون بعد از سه سال فقط 200 هکتار جلو رفته حرکت می توانست حرکت مناسبی برای کاهش خطرات ذرات معلق باشد و یک تنفس برای شهر یزد محسوب می شد.

وی تاکید کرد: مسئولان برای اجرایی شدن طرح کمربند سبز باید اهتمام ویژه ای ورزند زیرا این امر سبب تثبیت خاک و کاهش آلودگی هوا می شود.

مهندس سلیمانی زاده ایجاد مانژهای بیولوژیکی برای تثبیت خاک در کانون های گرد و غبار و طرح های تحقیقاتی از سوی اساتید خبره دانشگاهی برای تثبیت خاک و کاشت گیاهان مناسب در این مکان ها را راهکارهایی برای کاهش آلودگی هوا و طوفان ها عنوان کرد.

یک دست صدا ندارد

وی اذعان کرد: استان یزد در جذب بودجه برای کاهش آلودگی های زیست محیطی خوب عمل نکرد ه است برای کاهش آلودگی اداره محیط زیست به تنهایی نمی تواند کاری انجام دهد زیرا یک دست صدا ندارد.

افزایش بیماری های ریوی و تنفسی

این مقام مسئول اظهار کرد: آلودگی هوا چهارمین عامل مرگ و میر در دنیاست و سالانه بیش از 3 میلیون نفر جانشان را بر اثر آلودگی هوا از دست می دهند،آلودگی هوا به صورت غیر مستقیم یا مستقیم عامل بر خیلی از بیماری ها تاثیر داشته است و اگر به مطب متخصصان و فوق تخصصان ریوی برویم باید در نوبت های 3 تا 4 ماهه قرار بگریم زیرا مطب های جای سوزن انداختن نیست.

مهندس سلیمانی زاده تصریح کرد: جانمایی صنایع در یزد اصلا مناسب نبوده است و باید فیلترهای کارخانه ها قوی تر شود تا آلودگی ها کاهش یابد و همچنین کوره های آجر پزی انتقال یابد.

انتهای پیام/ ک

 




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.