دولتمردان اعتقادی به ارکان اقتصاد مقاومتی ندارند/مدیریت جهادی؛ راهگشای اقتصاد کشور
سجاد کلانتر کارشناس مسائل اقتصادی در مصاحبه با یزد آوا؛ در تشریح دلایل عدم تحقق شعار سال و اقتصاد مقاومتی در کشور گفت: از 29 بهمن سال 92 که سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی توسط رهبر معظم انقلاب به سران قوا و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ شد 4 سال میگذرد و در این مدت معظم له هرسال شعار سال را با مقوله اقتصادی گرهزدهاند، امسال هم از سوی ایشان سال 96 سال «اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال» نامگذاری شد.
کلانتر افزود: بر اساس ابلاغیه سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی؛ این نوع اقتصاد از 5 ویژگی اتکا داشتن به دانش و فناوری، عدالت بنیان بودن، درونزا بودن، برونگرا بودن و پویا و پیشرو بودن برخوردار است که اصلیترین آن اتکا داشتن به دانش و فناوری است.
این مدرس دانشگاه بابیان اینکه برخی از ویژگیهای اقتصاد مقاومتی بدیعی بوده و در ادبیات اقتصاد متعارف شاخص سازی جدی نشده است گفت: نیاز است برای سنجش میزان تحقق این ویژگیها سنجههایی را ایجاد کنیم هرچند میتوان از برخی از سنجههای موجود برای تخمین میزان تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی استفاده کرد.
وی اضافه کرد: برای مثال در بحث عدالت اقتصادی میتوان از شاخص ضریب جینی (یک واحد اندازهگیری پراکندگی آماری است که معمولاً برای سنجش میزان نابرابری در توزیع درآمد یا ثروت در یک جامعه آماری استفاده میشود) استفاده کرد هرچند این شاخص نیز نمیتواند مفهوم کامل عدالت را از منظر اسلامی پوشش دهد اما میتواند یک سنجه حدوداً قابل استناد برای میزان درست نمایی تحقق عدالت باشد.
کلانتر در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به این موضوع که در سال 92 میزان شاخص جینی کشور در پایینترین سطح خود در تاریخ انقلاب اسلامی بوده است ابراز داشت: متأسفانه این ضریب در سالهای 93 و 94 هم به ازای هرسال یکصدم افزایش داشته که به ازای افزایش هر یکصدم بر ضریب جینی رتبه کشور در بین کشورهای دنیا چندین رتبه جابهجاشده و میزان عدالت اقتصادی در کشور را بهصورت قابلملاحظه ای تغییر داده است.
این استاد دانشگاه در ادامه بابیان این نکته که البته به دلیل فاصله زمانی برای استخراج آمارها، آماری از سال 96 در این زمینه وجود ندارد گفت: با توجه به آمارهای سالهای گذشته به نظر میرسد در سالهای اخیر علیرغم تأکیدات مقام معظم رهبری در ابلاغیه سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی نتوانستیم در حوزه عدالت اقتصادی موفقیتآمیز حرکت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: البته بررسی شاخصههایی نظیر تعداد مقالات ISI، تعداد نشریات علمی و شاخصهای بینالمللی نیز نشان میدهد در حوزه اتکا به دانش و فناوری هم در این سالها موفقیتهای چشمگیری نداشتیم.
کلانتر اقداماتی نظیر کاهش اتکای بودجه دولت به درآمدهای نفتی، افرایش درآمدهای مالیاتی و کاهش نرخ تورم در سالهای اخیر را نویدبخش پویایی و افزایش درونزایی بیشتر و کاهش اتکا به خام فروشی در اقتصاد ایران دانست و اظهار داشت: اما با همه این تلاشها به نظر میرسد اقتصاد ما از درونزایی و برونگرایی جدی که از ویژگیهای مهم اقتصاد مقاومتی است برخوردار نبوده و اعتراضات بهحق اقتصادی مردم در ماههای اخیر گواه این ادعاست بنابراین باید گفت مسئولان نتوانستند در مسیر شعار سال گامهای مثبت و مستحکمی بردارند.
وی اضافه کرد: بهطورکلی کارنامه اقتصادی دولت در تحقق اقتصاد مقاومتی کارنامه خاکستری است که عمده مطالبات رهبری را در ابلاغیه سیاستهای کلی پوشش نداده است.
این کارشناس مسائل بانکی اذعان داشت: برای تحقق و شکوفایی اقتصاد مقاومتی در سالهای آینده باید مسئولان و تأثیرگذاران بر اقتصاد کشور این سبک اقتصادی را باور کرده و ارکان اقتصاد مقاومتی و ابلاغیههای مربوط به این حوزه را جدی بگیرند مسئلهای که متأسفانه در حال حاضر اعتقادی به آن وجود ندارد.
کلانتر تأکید کرد: باید دولتمردان اولویت اقتصاد کشور را تحقق بندهای مختلف ابلاغیه سیاستهای اقتصاد مقاومتی بدانند و بهاندازهای که نگران کاهش تورم هستند نگران ایجاد عدالت اجتماعی، ایجاد اشتغال، اتکای اقتصاد کشور به دانش و فناوری هم باشند و اولویتهای اقتصادی دولت را اولویتهای اقتصاد مقاومتی قرار دهند.
وی در پایان وجود روحیه جهادی در مدیران دولتی و اعتقاد راسخ دولتمردان بهضرورت حرکت به سمت اقتصاد مقاومتی را راهحل مشکلات اقتصادی کشور دانست و تصریح کرد: دولت و مسئولان اقتصادی کشور در انجام امور اجرایی بسیار کند عمل میکنند و روحیه کار جهادی در دولتمردان گم رنگ است بنابراین باید دولتمردان با ایجاد وفاق و همدلی و تلاش جهادی کشور را برای سالهای آتی به سمت تحقق اقتصاد مقاومتی سوق دهند.
انتهای پیام/
مطالب مرتبط:
- «ناقصالعقل» پنجاه و پنجمین توهین روحانی + جدول
- افزایش آگاهی مردم برای خرید کالاهای استاندارد داخلی اقدامی اساسی در تحقق شعار سال
- «حمایت از کالای ایرانی»؛ تاکید بر اقتصاد مقاومتی است/ حضور حداکثری مردم درانتخابات؛ شیرین ترین اتفاق سال گذشته بود
- امسال مسئولان کوچکترین اقدامی برای تحقق اقتصاد مقاومتی انجام ندادند/ قداست اماکن مذهبی در ایام نوروز حفظ شود
- واکنش کاربران توییتر به توهین جدید روحانی به مردم
- مخالفتها با دولت از روی کمبود عقل است
- تحقق اقتصاد مقاومتی در گرو عزم مسئولان/ پرهیز از مسامحه کاری در برابر دانه درشت های مفاسداقتصادی
- دولت ومجلس برای تحقق شعار امسال کوتاهی کردند/ جاذبه قاچاق؛ به دلیل رکورد و گرانی کالای ایرانی
- اقدامات دولت خیلی منطبق با اهداف اقتصاد مقاومتی نیست/ باید ساختار معیوب اقتصاد کشور را در هم ریخت
- واکنش گسترده کاربران فضای مجازی به اصلیترین دستاورد برجام
- علاوه بر قدرت دفاعی قدرت مذاکراتی بالایی داریم
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|