شناسه : 19601468
برگی از تاریخ انقلاب یزد؛

روایت یک شاهد عینی از چگونگی شکل‌گیری قیام مردم یزد در دهم فروردین 57


جواد بهبود زاده محقق تاریخ انقلاب یزد که از نزدیک شاهد مبارزات مردم دارالعباده در زمان انقلاب و شکل‌گیری قیام دهم فرودین مردم این خطه در سال 57 است از چگونگی شکل‌گیری این قیام روایت می‌کند.

یزد آوا؛ اشاره:: تاریخ انقلاب اسلامی ایران نقطه عطفی در تاریخ مبارزات ملت ایران و نقطه مشعشعی در تاریخ انقلاب‌های جهانی بود. انقلابی که با تمام انقلاب‌هایی که در قرن بیستم و قبل از آن در جهان رخ داده، یک فرق اساسی داشت و آن انقلابی به نام خدا با تکیه به مکتب حیات‌بخش اسلام و به سردمداری روحانیت شیعه در جهان رخ نمود. انقلابی که در جزیره ثبات امریکا(ایران) به ظهور رسید.

 انقلاب اسلامی ایران نشأت گرفته از مکتب مبارزاتی حضرت حسین بن علی(ع) بود و نقش بی بدیل روحانیت به رهبری معمار کبیر انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره) از سال 1341 علنی گردید. لوایح شش گانه شاه، ملت، کاپیتولاسیون(حق کنسولی) به رژیم امریکا، اشاعه فرهنگ فساد به نام آزادی زنان، ... عواملی بود که رسماً و علناً امام خمینی بین سال‌های 1341 تا 1343 به مخالفت با آن پرداخت و حمایت حوزه‌های علمیه، بازار و مردم از نهضت نوپای اسلامی را به همراه داشت که با مقابله شدید رژیم پهلوی به خون کشیده شد و با شهادت جمعی از مردم تهران، قم و کفن پوشان ورامین و در نهایت دستگیری و زندانی کردن و تبعید امام خمینی در آبان 1343 به ترکیه و بعد عراق موقتاً به زعم رژیم کنترل گردد.

با این وجود روحانی مبارز و به شخصه امام خمینی هیچگاه دست از مبارزه نکشیدید و به مقابله با عملکرد رژیم پرداختند. هر چند رژیمم با ایجاد جو پلیسی مخفی(ساواک) شدیداً به مقابله با مبارزین پرداخت ولی هرگز نتوانست آتش مبارزه را خاموش کند.

سال 1977 میلادی جیمی کارتر از حزب دمکرات امریکا با دکترین حقوق بشر پیروز انتخابات ریاست جمهوری امریکا شد. عفو بین الملل حقوق بشر در ایران را شدیداً محکوم کرد و دولت کارتر سیاست فروش تسلیحات نظامی به ایران را مغایر منافع امریکا و قابل تجدیدنظر دانست. رژیم برای بدست آوردن حمایت رئیس جمهور جدید امریکاا مجبور شد تن به اجرای سیاست‌های امریکایی دهد و در ابتدا در 15 مرداد 1356 با برکناری امیرعباس هویدا که 13 سال نخست وزیری را به یدک می‌کشید جمشید آموزگار را به عنوان نخست وزیر معرفی نماید.

شصت روز قبل از نخست وزیری آموزگار، دکتر شریعتی در هتلی در لندن به طرز مشکوکی درگذشت و خشمی از تنفر و انزجار در بین روشنفکران و دانشگاهیان متوجه رژیم شد و سه ماه پس از نخست وزیری وی، آیت الله العظمی سید مصطفی به طرز مشکوکی در نجف اشرف به شهادت رسید که بروز خشم و تنفر شدید حوزه‌های علمیه و عامه مردم را بر علیه رژیم به همراه داشت و مجالس ترحیم این عالم برجسته و فرزند ارشد امام خمینی(ره) از جمله در یزد باعث تبلیغ رهبری بلامنازع امام خمینی(ره) و رسوا نمودن رژیم گردید.

با اوج گرفتن فعالیت دانشگاهیان و حوزه‌های علمیه علیه رژیم، رژیم پهلوی که خود را در یک کابوس وحشتناک می‌دید برای مبارزه علیه حوزه‌‌های علمیه و شخص امام خمینی(ره)، دست به انتشار مقاله‌ای با عنوان «استعمار سرخ و سیاه» در 17 دی ماه 1356 که سراسر هتاکی و اهانت به حوزه‌های علمیه، روحانیت و شخص رهبری امام خمینی(ره) بود، زد. با انتشار این مقاله، طلاب علوم دینی در قم در حمایت از مرجعیت شیعه و امام خمینی(ره) علیه رژیم تظاهرات کردند که قیام آنان در قم با مقابله رژیمم به خون کشیده و تعدادی از طلاب به شهادت رسیدند.

اقدام رژیم در هتاکی علیه روحانیت و سرکوب راهپیمایی مسالمت‌آمیز طلاب قم، انزجار عمومی و حوزه‌های علمیه را برانگیخت و مراجع تقلید علیه رژیم موضع گرفته و اقدام رژیم سفاک پهلوی را محکوم کردند.

با فرارسیدن چهلم شهدای قم، مردم تبریز اقدام به برپایی مجلس اربعین شهدای قم نمودند که در 29 بهمن 56 وقتی مردم قصد تجمع در مسجد قزّلی(میرزا حاج یوسف) تبریز راداشتند با زنجیر شدن درب مسجد جهت ممانعت از ورودشان به مسجد توسط رژیم مواجه شدند که با عکس العمل مردم روبرو شد و تجمع و تظاهرات خیابانی علیه رژیم را فراهم آورد که با مقابله رژیم، راهپیمایی مردم تبریز به خون کشیده و تعدادی از مردم تبریز به شهادت رسیدند.

برگزاری مراسم ترحیم شهدای قم و تبریز در سال 56 در یزد

جواد بهبودزاده از شاهدان عینی مبارزات مردم یزد در زمان انقلاب در مصاحبه با خبرنگار یزد آوا گفت: خبر راهپیمایی مردم تبریز و شهادت تعدادی از غیور مردان تبریز با وسعت وصف ناپذیر سراسر کشور را فراگرفت و در شهرهای مختلف اقدام به برپایی مجالس ترحیم گرفته شد. در یزد نیز مجالس ترحیم برگزار شد اما به صورت گسترده نبود.

اعلام عزای عمومی در نوروز 57 توسط آیت الله شهیدصدوقی

وی ادامه داد: هر چه به نوروز 1357 نزدیکتر می‌شدیم، شور و شعف مردم نسبت به مبارزه با رژیم بیشتر می‌شد. در آستانه نوروز 57 امام خمینی(ره) از نجف اشرف با صدور پیامی عید نوروز را عزای عمومی اعلام کردند و به تبع آن، آیت الله صدوقی که رهبری مردم یزد را در طول انقلاب بر عهده داشتند با صدور اطلاعیه‌ای که به قلم شهید دکتر محمد علی رهنمون به نگارش درآمد عید نوروز را عزای عمومی اعلام و خواهان تجمع مردم در مساجد و گوش دادن به صحبت‌های وعاظ شدند و خود ایشان از ابتدای سال اقدام به برپایی مجالس سخنرانی در هر شب و در مسجد حظیره(روضه محمدیه) پایگاه انقلاب در یزد نمود.

اقدام رژیم پهلوی برای مقابله با مبارزات مردم یزد  

محقق تاریخ انقلاب یزد افزود: تجمع هر شب مردم در مسجد حظیره و گوش دادن به سخنرانی وعاظ، رژیم را به تکاپو انداخت و با تشکیل شورای تأمین استان، تدارک اقداماتی علیه مردم از جمله درخواست از شورای امنیت ملی کشور جهت اعزام نیرو جهت یاری شهربانی و ژاندارمری یزد در مقابله نمودن با مردم را می‌گیرد.

اعلام عزای عمومی برای دهم فروردین 57

بهبود زاده این نوجوان مبارز دیروز گفت: هر شب از شب قبل تجمع مردم در مسجد روضه محمدیه افزون‌تر و وعاظ سخنرانی‌های تندتری را علیه رژیم بیان می‌کردند. امام خمینی(ره) دهم فرودین که مصادف با چهلم شهدای تبریز بود روز عزای عمومی اعلام و بدین مناسبت آیت‌الله شهید صدوقی با صدور بیانیه‌ای، روز دهم فروردین را روز عزای ملی در گرامیداشت شهدای قم و تبریز اعلام و از مردم درخواست می‌نماید تا در مراسم ختم این شهیدان در صبح پنج‌شنبه 10 فرودین 57 در مسجد حظیره تجمع کنند.

افشاگری علیه رژیم پهلوی توسط وعاظ در در نهم فرودین/  سردادن شعار علیه رژیم توسط یزدی‌ها در شب دهم فرودین 57

وی ادامه داد: شب دهم فروردین مصادف با نهم فرودین مثل شب‌های قبل در مسجد حظیره مجلس وعظ و خطابه پس از ادای نماز مغرب و عشا برگزار و یکی از خطبای مدعو به یزد به منبر رفته و علیه رژیم افشاگری می‌کند. ساعت 10 شب بعد از سخنرانی تعدادی از جوانان یزد با دادن شعار از مسجد خارج و راهپیمایی می‌کنند و  از وسط سه دیو ارتشی که نیروهای نظامی مسلح به باتوم و سلاح گرم بوده و جلو مسجد آماده باش بودند می‌گذرند.

دستگیری چهل نفر در یزد در شب دهم فرودین 57

این محقق تاریخ انقلاب یزد یادآور شد: با رسیدن جوانان به میدان شهدا، شدت شعارها هر لحظه افزونتر و اقدام به شکستن شیشه تعدادی از بانک‌ها، اماکن دولتی و تابلو ادارات، سینما و چند اغذیه فروشی مشروبات الکلی می‌نمایند. در این شب تعداد چهل نفر توسط نیروهای رژیم دستگیر شده ولی کسی در این شب مجروح و یا به شهادت نمی‌رسد.

ادامه دارد....




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.