شناسه : 37185893
عضو هیئت علمی دانشگاه یزد تشریح کرد

ریشه ها و ابعاد ناآرامی ها در عراق


عضو هیئت علمی دانشگاه یزد با تشریح ابعاد حوادث اخیر عراق گفت: باید توجه کرد که امروز در عراق مفسدان در حال طراحی مبارزه با فساد هستند فلذا ماجرا یک توطئه بزرگ برای ساقط کردن نظام عراق است.

استاد علوم سیاسی دانشگاه یزد در مصاحبه با خبرنگار یزد آوا، ابراز داشت: مسئله امروز عراق، مبارزه با فساد نیست؛ البته باید با فساد مبارزه جدی کرد اما در این ماجرا فساد بهانه است؛ باید توجه کرد که مفسدان در حال طراحی مبارزه با فساد هستند فلذا ماجرا یک توطئه بزرگ برای ساقط کردن نظام عراق است.

دکتر اکبر غفوری ادامه داد : این قضایا از یک سازماندهی پیچیده حکایت می‌کند. در 8 استان از عراق و در شهرهایی معدود، به‌صورت همزمان جمعیت‌هایی که در هر شهر حداکثر 2 هزار نفر بود، به میدان آمدند؛ اما برخی از این افراد به‌قدری خرابکاری کردند و آتش‌سوزی انجام دادند که حادثه و جمعیت بیش از آنچه بود به‌تصویر کشیده شد و موضوع را خطرناک‌تر و بحرانی‌تر از آن چیزی که وجود داشت، نشان داد.

وی تاکید کرد: برجسته‌نمایی غیرواقعی و اتفاقات رُخ‌داده نشان می‌دهد که موضوع ناآرامی‌ها تنها مطالبات نیست. فشار کنونی برنامه‌ریزی شده و با استفاده از ظرفیت‌هایی است که کمابیش داخل عراق وجود داشته است.

در صورت سقوط دولت، عراق دیگر رنگ آرامش را نخواهد دید

عضو هیئت علمی دانشگاه یزد با تاکید بر اینکه نظام سیاسی در عراق مبتنی بر نهاد دولت و نخست‌وزیری است و سقوط دولت موجب آسیب به کل نظام سیاسی عراق می شود گفت: آمریکایی‌ها با استفاده از این ظرفیت‌ها تلاش دارند تا دولت عراق را تکان بدهند؛ اگر بتوانند ساقط کنند و اگر هم نتوانستند دولت را به‌شدت تضعیف کنند و در شرایط تضعیف، دولت را وادار کنند تا از یک سری سیاست‌ها پیروی کند.

وی افزود: همزمان با اغتشاشات شاهد بودیم که شعار انحلال مجلس و دولت مطرح شد. این‌ها نشان‌دهنده این است که اینجا یک شخص و حتی یک دولت مورد خطاب و اعتراض قرار ندارد، بلکه وضعیت یک کشور که برآمده از یک انتخابات آزاد است، مورد تهدید قرار گرفته است. اگر دولت در عراق ساقط بشود، از آنجایی فرآیند انتخاب دولت در عراق به‌گونه‌ای است که حداقل یک سال به‌طول می‌انجامد، کشور عراق یک سال بدون دولت خواهد شد، هرج‌و‌مرج‌های گسترده‌ای به‌وجود خواهد آمد، جنگ داخلی رخ می‌دهد و در نهایت عراق هیچ‌گاه نخواهد توانست دولتی تشکیل بدهد.

میدان داران ناآرامی های عراق

وی در تشریح میدان داران این ناآرامی ها گفت: همزمان با ناآرامی ها، در سفارت‌های آمریکا و انگلیس شاهد افزایش بی سابقه آمد و شد‌ها و تحرکات هستیم.تنها احزاب مرتبط با سفارت آمریکا و حزب بعث در این میان هستند. درست است که حزب بعث در عراق حدود 16 سال پیش منحل شد، اما این همان حزبی است که بیش از 40 سال بر عراق حکومت کرده است. عوامل و عناصر حزب بعث همچنان در عراق هستند. گروه‌های انحرافی‌ دیگری نیز مانند یمانی‌ها در عراق هستند که از اساس با تشیع مشکل دارند، در این جریانات آنها را همراهی می کنند.

غفوری ادامه داد: ارتش‌های الکترونیک مرتبط با سفارت آمریکا و نیز احزاب تحت حمایت این سفارت و یا احزابی که توسط سفارت آمریکا راهنمایی‌ها و هماهنگی‌های خود را دریافت می‌کنند همگی در عملیات تحریک افکار عمومی عراق با هدف ایجاد آشوب و تظاهرات در خیابان‌های این کشور شرکت داشتند.

وی اضافه کرد: در این میان حزب بعث و صفحات شبکه‌های اجتماعی و سایت‌های متعلق به آن تلاش قابل توجهی در خصوص بالاگرفتن تنش‌ها در عراق انجام دادند و در همین راستا شبکه‌های دجله، الشرقیه، البغدادیه، التغییر، الرافدین، الNRT و ده‌ها شبکه و سایت‌های خبری دیگر به‌همراه برخی رسانه‌های متعلق به حوزه خلیج فارس مانند اسکای‌نیوز به‌صورت داوطلبانه با این حزب در این زمینه همکاری کرده‌اند.

استاد دانشگاه یزد هشدار داد: مدل این آشوب‌ها با سیستم جدید انقلاب‌های رنگین منطبق است. یعنی جنبش‌هایی که رهبری اجتماعی ندارند و در عوض با عملیات روانی -رسانه‌ای در فضای مجازی هدایت می‌شود.

وی با بیان اینکه این آشوب ها برنامه ریزی آمریکایی و سرمایه گذاری عربستانی دارد گفت: مشاهده می کنیم که در استان‌های کرد نشین و سنی نشین خبری از ناآرامی نیست و حوادث مناطق شیعه نشین را نشانه رفته است. همچنین سمت و سوی ضد ایرانی بسیاری از شعار‌ها یا موضعگیری‌ها از موضوعات مهمی خبر می‌دهد.

این استاد دانشگاه اظهار داشت: باید با نگرانی به قضایای عراق نگریست. رسانه‌های محور عبری-عربی-غربی دائماً با انتشار گزارش‌های مغرضانه و فتنه انگیز مردم را تحریک به شورش می‌کنند. همچنن مثل حوادث ایران، پروژه کشته سازی به شدت جریان دارد. در استان‌هایی مثل بغداد، ناصریه، بابل، بصره و ... آشوب‌ها دامنه دار شده همچنین در بغداد و برخی مناطق دیگر، حکومت نظامی اعلام شده است.

وی تصریح کرد: بزرگ نمایی رسانه‌ای با نام گذاری‌هایی مثل «انقلاب اکتبر» گویای برنامه ریزی حساب شده دشمنان عراق است.

این کارشناس سیاسی حوادث اخیر عراق را انتقام کور و تلاش مذبوحانه آمریکا و عربستان در تلافی شکست‌های سنگین در منطقه عنوان کرد و یادآور شد: در کشوری مانند عراق، وجود چند هزار نفر معترض در شهرهای مختلف از جمله وجود 4-3 هزار نفر مخالف در پایتخت (بغداد) یک امر طبیعی است؛ اما جنبه غیرطبیعی این قضایا برجسته‌کردن تجمعات 20هزارنفری در کل کشور عراق به‌اندازه ملت عراق است که افکار عمومی گمان کنند ملت عراق به‌پا خاسته است.

جذب مزدور به جای یارگیری از میان مردم

غفوری در بخش دیگری از سخنان خود گفت: سؤال مهم چرایی این‌همه اصرار بر مخالفت با دولت دکتر عادل عبدالمهدی و تاکید بر سرنگونی دولت عبدالمهدی و راه‌اندازی یک کودتای نظامی است. بطوریکه یکی از طرفداران حزب بعث داوطلب شده تا بیانیه شماره یک را خوانده و دولت کودتا را تعیین کند.

وی تصریح کرد: دشمن سیاست‌های مشخصی برای تغییر در عراق و ایجاد کودتای روانی از طریق فضای مجازی را به میدان آورد و از این طریق به‌دنبال تغییر شرایط به‌نفع خود بود. این در حالی است که این جریان از اینکه بتواند به‌طور واقعی از متن مردم یارگیری کند عاجز است و از طریق جذب مزدور و استفاده از شرایط پیش‌آمده، اقدام به اجرای نمایش کرد.

ریشه این آشوب ها کجاست؟

عضو هیئت علمی دانشگاه یزد ابراز داشت: انتخاباتی که سال گذشته در عراق برگزار شد، انتخابات بزرگی بود و میلیون‌ها عراقی پای صندوق‌های رأی آمدند. در آن انتخابات طیف‌های مختلفی شرکت داشتند و رقابت‌شان واقعی بود؛ حتی عوامل آمریکایی و سعودی نیز در انتخابات عراق نامزد بودند. اگر بنا بود آمریکایی‌ها و سعودی‌ها در عراق عمقی داشته باشند، در آن انتخابات می‌توانستند آرای لازم را به دست بیاورند، اما نتوانستند و دولتی از پس آن مجلس شرکت گرفت که هیچ نسبتی با خواسته‌ها و سیاست‌های آمریکا، اسرائیل و عربستان سعودی نداشت.

غفوری ادامه داد: آمریکایی‌ها وقتی که در انتخابات و تشکیل دولت جدید عراق شکست خوردند اقدام به اجرای عملیات سیاسی حساب‌شده کردند تا به دولت بگویند اگر خواسته‌هایشان محقق نشود اجازه نمی‌دهند وضعیت برای دولت آرام شود. آمریکایی‌ها بستر کار دولت را نشانه گرفته‌اند. آمریکایی‌ها به‌طور مشخص و با صراحت نارضایتی خود را از سیاست‌های دولت عراق اعلام کرده‌اند، این در حالی است که عراق در حال بازیابی هویت خویش است و بر عنصر استقلال تأکید دارد.

وی بیان داشت: آمریکایی‌ها با سفر عبدالمهدی به چین مخالف بودند و معتقد بودند که قراردادهای جدید بین عراق و چین، در حالی که بین آمریکا و چین تنش سیاسی و اقتصادی وجود دارد، ضربه به سیاست‌های آمریکاست و به‌شدت از عبدالمهدی خواستند که از این سفر منصرف بشود، اما او بنابر نیاز عراق و بر اساس اصول سیاست خارجه این کشور که مبتنی بر توسعه روابط با کشورهای مختلف دنیاست، با این موضع گیری ها مخالفت کرد.

این کارشناس سیاسی عنوان کرد: عبدالمهدی به‌نمایندگی از مقاومت سفری هم به عربستان داشت که مورد مخالفت آمریکا قرار گرفت. او پیام مقاومت را به عربستان منتقل کرد و گامی در جهت توقف جنگ یمن برداشت. آمریکایی‌ها نمی‌خواهند عراق هویت مستقلی داشته باشد، ضمن اینکه نمی‌خواهند عراق به‌صورت یک قدرت منطقه‌ای و میانجی بین طیف‌ها عمل بکند. آمریکا، عراق در حاشیه و بدون هویت مستقل را می‌پسندد.

وی اضافه کرد: همکاری‌ها بین روسیه و عراق نیز مورد مخالفت آمریکا بود. این در حالی است که طی سال‌های گذشته روابط رو به گسترشی بین دو کشور به‌وجود آمده بود که برای آمریکایی‌ها قابل قبول نیست.

استاد دانشگاه یزد اظهار کرد: همچنین در پی حمله‌های متعدد به مقرهای الحشدالشعبی، عبدالمهدی اسرائیل را عامل این حملات معرفی و تلویحاً اعلام کرد که عراق حق عملیات مقابله‌ای را برای خود محفوظ می‌داند، در نتیجه عراق نسبت به اسرائیل در حالت تهاجمی قرار گرفت.

وی با اشاره به نقش مثبت عراق در تعامل با ایران گفت:  یکی از مهمترین سیاست‌های آمریکا محاصره اقتصادی جمهوری اسلامی ایران است. از این رو آن ‌ها همواره از تبدیل عراق به‌عنوان یک گذرگاه برای دور زدن تحریم‌ها انتقاد داشته‌اند و این موضوع آمریکایی‌ها را عصبانی کرده است. در همین راستا چندین هیئت تلاش داشتند این مسئله را به‌نفع آمریکا حل کنند اما موفق نشدند.

غفوری در پایان گفت: به طور خلاصه می توان گفت مجموعه حوادث عراق یک نکته را برای آمریکا، رژیم صهیونیستی، عربستان و امارات یادآوری کرد و آن این بود که با وجود این دولت امکان اینکه بتوانند سیاست‌هایشان را در عراق پیش ببرند، نیست. لذا به فکر سرنگونی دولت عراق افتاده اند.

انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.